ΣΥΡΙΖΑ: Οι 6 + 13 υποσχέσεις για εργασιακά και ασφαλιστικό

Οι ασυνέπειες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας έναντι του μνημονίου. Σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, προσεκτικά βήματα στην επαναφορά του κατώτατου μισθού. Όλες οι μεταβολές σύμφωνα με τις εξαγγελίες Σκουρλέτη - Στρατούλη.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 6 + 13 υποσχέσεις για εργασιακά και ασφαλιστικό

Συνεπείς στο σύνολο των προεκλογικών τους εξαγγελιών και πλήρως αναντίστοιχοι με όσα δεσμεύουν τη χώρα στο πλαίσιο του μνημονίου εμφανίστηκαν τόσο ο Πάνος Σκουρλέτης που αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, όσο και ο Δημήτρης Στρατούλης, αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όπως άλλωστε ξεκαθάρισε ο κ. Σκουρλέτης, η κυβέρνηση δεν έχει δεσμεύσεις παρά μονάχα απέναντι στον ελληνικό λαό.

Σαφώς πιο μετρημένος από τον Δ. Στρατούλη, που άνοιξε όλη την ατζέντα των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας έριξε τους τόνους αναφορικά με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Επανέλαβε ότι είναι ο κεντρικός στόχος, δεν διευκρίνισε όμως πότε και κυρίως πώς αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, η εφαρμογή του μέτρου θα συνδυασθεί με μία σειρά άλλων πολιτικών, που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και θα δίνουν ανάσες, όπως π.χ. αυτό της ρύθμισης χρεών προς τα ταμεία και την εφορία.

Στην πράξη, δεν αποκλείεται η αρχή να γίνει με την κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 που καθορίζει τη μείωση του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ (510 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών) παράλληλα με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε οι εργοδοτικοί φορείς και τα συνδικάτα να βρουν στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων τον τρόπο επαναφοράς των μισθών στα προ του 2012 επίπεδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην άμεση αποκατάσταση των συμβάσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του ΟΜΕΔ, και στη συνέχεια στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Το θέμα θα απασχολήσει από σήμερα κιόλας με συνεχείς συσκέψεις την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Και αυτό γιατί εκτός από τις ενστάσεις των πιστωτών, για τις οποίες ο ίδιος ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται, αναγνωρίζοντας ως τις μόνες δεσμεύσεις της κυβέρνησης αυτές απέναντι στον ελληνικό λαό, υπάρχουν συγκεκριμένες ενστάσεις κι από τον επιχειρηματικό κόσμο, κυρίως δε, από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την ίδια... ασυνέπεια έναντι των μνημονιακών δεσμεύσεων επέδειξε και ο Δ. Στρατούλης κατά τη χθεσινή ανάληψη των καθηκόντων του. Αν και είχε προηγηθεί η ομιλία του Γ. Βρούτση, κατά την οποία ο απελθών υπουργός υπερασπίστηκε το σύνολο του νομοθετικού του έργου, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεσμεύτηκε να τα ανατρέψει όλα. Υποσχέθηκε τη σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα εφαρμόσει οποιαδήποτε διάταξη οδηγεί σε περαιτέρω μειώσεις παροχών ή αυξήσεις στα απαιτούμενα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός παρουσίασε όλες τις σαρωτικές αλλαγές που αναμένεται να προωθήσει στο ασφαλιστικό.

Πρώτο δείγμα γραφής θα είναι η μη εφαρμογή των δεσμεύσεων που υπάρχουν στην επιστολή Χαρδούβελη προς την τρόικα. Συνεπώς, δεν θα εφαρμοστεί η περαιτέρω αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης και το πάγωμα των συντάξεων.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμευσης για σταδιακή αποκατάσταση των μειωμένων συντάξεων ο κ. Στρατούλης επανέλαβε την καταβολή 13ης σύνταξης (δώρο Χριστουγέννων) σε όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ, μέτρο κοστολογημένο στα 540 εκατ. ευρώ, ενώ δεσμεύθηκε και για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και θανάτου στις επικουρικές συντάξεις, χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη για το δημοσιονομικό κόστος ενός τέτοιου μέτρου.

Αναλυτικά, οι δεσμεύσεις των νέων υπουργών:

Πάνος Σκουρλέτης - Εργασιακά

*Επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
*Επαναφορά των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
*Επαναφορά της προστατευτικής νομοθεσίας για τις απολύσεις.
*Κατάργηση του νόμου για την επιστράτευση.
*Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
*Εξέταση επαναλειτουργίας των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εστίας (ΟΕΕ) που έχουν κλείσει.

Δημήτρης Στρατούλης - Ασφαλιστικό

*Κατάργηση οποιασδήποτε ρύθμισης που εισάγει κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα στην κοινωνική ασφάλιση.
*Κατάργηση διατάξεων που μειώνουν συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και αυξάνουν όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
*Κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και της ρήτρας θανάτου στις επικουρικές συντάξεις.
*Επανεξέταση του μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό των εφάπαξ.
*Σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων - Ως πρώτο δείγμα επανέρχεται η 13η σύνταξη (δώρο Χριστουγέννων) σε όσους συνταξιούχους έχουν μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ.
*Καταβολή της σύνταξης στους ανάπηρους έως ότου περάσουν από τα Κέντρα Ελέγχου Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και επανεξέταση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ.
*Επαναφορά της σύνταξης των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
*Άρση της προσωποκράτησης για χρέη προς τον ΟΑΕΕ.
*Αύξηση του προβλεπόμενου ορίου των 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, για τη δυνατότητα λήψης σύνταξης στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν οφειλές προς το ταμείο.
*Πιθανή βελτίωση της δυνατότητας που δίνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κλίμακα.
*Σταδιακή κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το κούρεμα των ομολόγων.
*Ανάκληση των διαθεσιμοτήτων ή των απολύσεων στο υπουργείο Εργασίας, στους οργανισμούς και στα ασφαλιστικά ταμεία.
*Προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για την ενίσχυση των υπηρεσιών ελέγχου και της ταχύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v