«Το Βερολίνο ανοιχτό στο διάλογο με την Αριστερά στην Αθήνα», επιγράφει πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung γράφοντας: «Η γερμανική κυβέρνηση θα ήταν πρόθυμη να προχωρήσει σε διάλογο σε περίπτωση εκλογικής νίκης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Σε κυβερνητικούς κύκλους αναφέρεται πως όλες οι φήμες που λένε πως η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ (CDU) θα αφήνει την Ελλάδα να φθάσει σε έξοδο από το ευρώ σε περίπτωση επιτυχίας του Τσίπρα στις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, είναι καθαρές ανοησίες», σημειώνει η Deutsche Welle.
Στις εσωτερικές της σελίδες η SZ φιλοξενεί σχόλιο με τον τίτλο «Η μοναξιά του σπασίκλα», το οποίο αναφέρεται στις σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας, θεωρώντας πως η Γερμανία, «η οποία έχει αυτοαναγορευθεί καθοδηγητής, δεν προκαλεί μόνο το σεβασμό στα άλλα κράτη. Πολύ γρήγορα ο σεβασμός μετατρέπεται σε οργή όταν η ματιά του Βερολίνου συγκρούεται με αυτήν μιας άλλης χώρας».
Και η εφημερίδα διερωτάται: «Θα πρέπει για αυτό το λόγο το Βερολίνο να σιωπά ή μπορεί να απευθύνει προειδοποιήσεις εν όψει των ελληνικών εκλογών; Η απάντηση δεν είναι σαφής. Εξαρτάται από τη χρονική στιγμή, την ένταση του τόνου και τον ίδιο τον τόνο. Η προειδοποίηση στο ΣΥΡΙΖΑ είναι δικαιολογημένη, διότι ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας γεννά προσδοκίες στους εκλογείς του, τις οποίες στο τέλος θα πληρώσουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη, και δεν θα μπορεί να εξοφλήσει τους δανειστές του.
Αυτό επιτρέπεται σε κάποιον να το πει στον ίδιο καθώς και στους οπαδούς του. Από την άλλη πλευρά όμως μια εκλογική προειδοποίηση μπορεί να προκαλέσει το ακριβώς αντίθετο: Όταν ο σπασίκλας δείχνει τη δύναμή του στην αυλή του σχολείου, τόσο πιο πολύ συσπειρώνονται οι αδύναμοι».
Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει σχόλιο που αναφέρεται στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι η γερμανική κυβέρνηση διαδίδει παραμύθια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και σημειώνει: «Αν εξαιρέσει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει πρώτα να κερδίσει τις εκλογές και μετά να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού – ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι αυτονόητο – ο Τσίπρας φαίνεται να πιστεύει πραγματικά ότι θα μπορούσε να τερματίσει το πρόγραμμα λιτότητας, ότι δεν χρειάζεται πια να εκπληρώσει καμία υποχρέωση, ότι θα περικοπεί το χρέος και ότι όλοι θα είναι χαρούμενοι στην ευρωζώνη. Ο πραγματικός παραμυθάς είναι αυτός!».