Απίστευτες διαστάσεις λαμβάνει η ναυτική τραγωδία του πλοίου Norman Atlantic στην Αδριατική.
Μετά από έντονο διάβημα που έγινε από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, οι ιταλικές αρχές ανέφεραν επισήμως ότι ο αριθμός των νεκρών της ναυτικής τραγωδίας με το πλοίο ''NORMAN ATLANTIC'' ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 10 άτομα, εκ των οποίων τρεις είναι οι Έλληνες που έχουν ταυτοποιηθεί, 4 οι ταυτοποιημένοι αλλοδαποί και 2 ακόμη μη ταυτοποιημένοι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι εντοπίστηκε 1 σορός αγνώστων λοιπών στοιχείων από διασωστικές δυνάμεις της Ιταλικής Ακτοφυλακής στη θάλασσα, η οποία λόγω αντίξοων συνθηκών δεν κατέστη εφικτό να περισυλλέγει.
Το αρχηγείο του λιμενικού διατηρεί επιφυλάξεις για τον ακριβή αριθμό των διασωθέντων, καθώς στα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν διαβιβάσει οι Ιταλικές Αρχές παρατηρούνται διπλοεγγραφές και αναγραμματισμοί στις καταγραφές των ονομάτων.
Νωρίτερα, ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει στους 13 (οι 11 από το ναυάγιο και δυο Αλβανοί ναυτικοί που έχασαν τη ζωή τους κατά τη ρυμούλκηση) ενώ οι αγνοούμενοι ενδεχομένως να ξεπεράσουν τους 60. Την ίδια ώρα το αλαλούμ με τις λίστες επιβατών και επιβαινόντων στο μοιραίο πλοίο ξεπερνά τη φαντασία.
Το λιμενικό σώμα ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, η ταυτοποίηση της σορού ενός άνδρα από την οποία προκύπτει ότι, πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας Νικόλαο Παράσχη. Είναι ο τρίτος νεκρός Έλληνας.
Παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα εννέα Ελλήνων αγνοουμένων που επέβαιναν στο πλοίο. Το λιμενικό προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίες προς τις ιταλικές αρχές για την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τους αγνοούμενους.
Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό οι επιβεβαιωμένες διασώσεις Ελλήνων φθάνουν τις 236. Ο αριθμός περιλαμβάνει και τους επιβαίνοντες που βρίσκονται στο πολεμικό πλοίο «Saint Georgio», το οποίο έφτασε νωρίτερα στο Μπρίντεζι.
Το ιταλικό πολεμικό πλοίο αποβίβασε εκατόν τριάντα άτομα, εκ των οποίων 118 Έλληνες στο λιμάνι του Μπρίντιζι.
Οι Έλληνες επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και 107 εξ αυτών έφτασαν στο Ελ. Βενιζέλος με πτήση της Aegean από το Mπρίντεζι της Ιταλίας. Εν συνεχεία με πτήσεις της Αegean θα μεταφερθούν 22 από τους διασωθέντες στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, θα προωθηθούν μέσω της εν λόγω αεροπορικής εταιρείας 2 άτομα στην Κέρκυρα, 2 στην Ρόδο, 1 στο Ηράκλειο και 1 στο Χανιά.
Παράλληλα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταφέρει ορισμένους από τους διασωθέντες (του πλοίου από το Μπρίντιζι) στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Η διασταύρωση με τις λίστες των επιβατών που επέβαιναν στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Norman Atlantic» θα συνεχιστεί και σήμερα μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών Αρχών.
Η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ με νεότερη ενημέρωση που απέστειλε προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, τονίζει ότι η λίστα επιβαινόντων του δρομολογίου του πλοίου «Norman Atlantic» Πάτρα- Ηγουμενίτσα- Αγκόνα στις 27/12/2014 περιλαμβάνει 474 άτομα.
Στον Τάραντα με 26 Έλληνες το πλοίο «Aby Jeannette»
Κατέπλευσε το μεσημέρι στο λιμάνι του ιταλικού Τάραντα το πλοίο «Aby Jeannette», από το οποίο αποβιβάστηκαν με ασφάλεια Έλληνες διασωθέντες του πλοίου «Norman Atlantic». Στο πλοίο επιβαίνουν 26 Έλληνες, ωστόσο γίνεται η διαδικασία ταυτοποίησης από τις ιταλικές Αρχές και αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από το αρχηγείο του Λιμενικού.
Αγνοείται η τύχη 98 επιβατών
«Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι έχουν απογίνει ενενήντα οκτώ επιβάτες του Norman Atlantic» δήλωσε ο εισαγγελέας του Μπάρι Τζιουζέππε Βόλπε.
Σύμφωνα με τον κ. Βόλπε, «τις τελευταίες ώρες έφτασαν στην Ελλάδα ογδόντα ναυαγοί με ένα ελικόπτερο και ένα εμπορικό πλοίο, αλλά δεν προκύπτει να υπάρχει κάποιο δεύτερο πλοίο, το οποίο να έχει επιβιβάσει διασωθέντες».
Ο εισαγγελέας του Μπάρι προέβη στις νέες αυτές δηλώσεις μετά την άφιξη στο Μπρίντιζι του ελικοπτεροφόρου αλλά και του πλοίου «Aby Jeannette».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλοίο Norman Atlantic έχει δεθεί σε ρυμουλκό, αλλά η κακοκαιρία δεν επιτρέπει την προσέγγισή του στην Κάτω Ιταλία. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, θα ρυμουλκηθεί, τελικά, στο αλβανικό λιμάνι του Αυλώνα.
Διώξεις και αναζήτηση ευθυνών
Σε Ελλάδα και Ιταλία, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εκκένωσης του φλεγόμενου κουφαριού του πλοίου, οι αρμόδιες αρχές ξεκινούν να ξετυλίγουν το κουβάρι των ευθυνών.
Η διαδικασία διερεύνησης των αιτιών της τραγωδίας ξεκίνησε ήδη. Όλα τα μέλη του πληρώματος του πλοίου (συνολικά 22 άτομα), που μεταφέρθηκαν -μαζί με τους Έλληνες διασωθέντες επιβάτες- στο λιμάνι του Μπρίντιζι με το ιταλικό πολεμικό πλοίο «San Giorgio» καταθέτουν ήδη στις Αρχές του Μπάρι.
Ερωτήματα προκαλούν αποσπάσματα της μαραθώνιας κατάθεσης του πλοιάρχου του Norman Atlantic Aρτζίλιο Τζακομάτσι που δίνουν στη δημοσιότητα ιταλικά ΜΜΕ. Ο Τζακομάτσι κατέθετε επί πεντέμισι ώρες στις αρχές του Μπάρι, και ισχυρίστηκε, σύμφωνα με το skai, ότι τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί πυρασφάλειας του πλοίου.
«Πρώτα προχωρήσαμε σε εσωτερικό συναγερμό μεταξύ του πληρώματος, γιατί λόγω του μεγέθους της φωτιάς, δεν θέλαμε να προκαλέσουμε πανικό στους επιβάτες. Αργότερα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, σημάναμε συναγερμό» υποστήριξε ο Τζακομάτσι, απαντώντας και στις καταγγελίες διασωθέντων ότι το πλήρωμα του μοιραίου σκάφους καθυστέρησε να ενημερώσει τους επιβάτες.
Οι καταθέσεις συνεχίζονται με τα μέλη του πληρώματος, ενώ με εντολή εισαγγελέα το μοιραίο πλοίο θα ρυμουλκηθεί στο Μπρίντιζι.
Οι ιταλικές αρχές αναμένεται να ασκήσουν διώξεις για πολλαπλή ανθρωποκτονία κατά της πλοιοκτήτριας εταιρίας, ενώ στην χώρα μας σε συνεννόηση του υπουργείου Ναυτιλίας και με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δόθηκε εντολή για διερεύνηση τυχόν ευθυνών για τις αιτίες του δυστυχήματος και το αξιόπλοο του πλοίου.
Τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για σαφή προβλήματα κυρίως στον συντονισμό της επιχείρησης εκκένωσης του πλοίου, ιδίως τις πρώτες ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς
Σώοι 236 Έλληνες
Αχτίδα αισιοδοξίας μέσα στο αλαλούμ αποτέλεσε η ανακοίνωση των ελληνικών αρχών ότι το σύνολο των Ελλήνων επιβατών που έχουν διασωθεί και βρίσκονται είτε σε πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση είτε σε ελληνικό έδαφος, ανήλθε το βράδυ της Τρίτης σε 236 άτομα σε σύνολο 268, που επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο «Norman Atlantic».
Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, άλλοι 35 Έλληνες σε σύνολο περίπου 200 επιβατών περισυνελέγησαν από το μοιραίο πλοίο «Norman Atlantic» και βρίσκονται στο πλοίο San Giorgio.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το σύνολο των επιβατών που επέβαιναν στο πλοίο, ανέρχεται σε 475 άτομα, εκ των οποίων 268 ήταν Έλληνες. Τρεις από τους Έλληνες έχουν ταυτοποιηθεί ως νεκροί και συνεχίζεται η αναζήτηση εντοπισμού άλλων 30.
Το σύνολο των διασωθέντων από το πλοίο «Norman Atlantic», (επιβάτες και πλήρωμα) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανέρχεται σε 432 άτομα.
Έρευνα από τις δικαστικές αρχές
Στην Ελλάδα το Υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχουν αναθέσει στην προϊσταμένη Πρωτοδικών Πειραιά τη διενέργεια κατεπείγουσας Προκαταρκτικής Εξέτασης για δυο κακουργήματα, για διατάραξη υδάτινης συγκοινωνίας από την οποία επήλθε θάνατος, καθώς και εμπρησμός.
Σχετικά με το αξιόπλοο του πλοίου, οι ιταλικές αρχές αναφέρουν ότι είχε γίνει επιθεώρηση στο πλοίο στις 19 Δεκεμβρίου και είχαν προηγηθεί και άλλες τρεις έρευνες από ιταλικές και ισπανικές εταιρίες από τις οποίες δεν προέκυψε κάποιο ζήτημα.
Ωστόσο οι ελληνικές αρχές εντόπισαν κάποιες παρατηρήσεις, καθώς διαπιστώθηκαν προβλήματα στη σήμανση έκτακτης ανάγκης, στις πυρίμαχες πόρτες, και στο σχέδιο συνεργασίας με τις αρχές, δηλαδή στο πως θα επικοινωνούσε ο καπετάνιος με τις αρχές σε περίπτωση ατυχήματος, σχέδιο που δεν ήταν θεωρημένο από τις ελληνικές αρχές.
Εγκληματική ολιγωρία από καπετάνιο και πλήρωμα
Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των επιβατών έληξε και τώρα έρχεται η ώρα για την απόδοση των ευθυνών. Ερωτηματικά συνεχίζουν να υπάρχουν για την ολιγωρία του Ιταλού πλοιάρχου που καθυστέρησε επί δυο ώρες να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για το συμβάν, καθώς και για την εγκατάλειψη του πλοίου από τον πρώτο μηχανικό. Την ίδια στιγμή σωρεία καταγγελιών υπάρχει από τους Έλληνες διασωθέντες για τη στάση που τήρησε το πλήρωμα του Norman Atlantic.
Ο επικεφαλής του θαλάμου επιχειρήσεων, Νίκος Πατρινός, έδωσε χθες αναλυτικά στοιχεία για την έναρξη και την πορεία της επιχείρησης διάσωσης δίνοντας μάλιστα και στη δημοσιότητα το ηχητικό ντοκουμέντο από το πρώτο τηλεφώνημα επιβάτη στο κέντρο επιχειρήσεων στο οποίο γινόταν λόγος για φωτιά στο πλοίο.
Ως προς τις πρώτες προσπάθειες συντονισμού ο ίδιος είπε πως ο Ιταλός πλοίαρχος του Norman Atlantic δεν μπορούσε να κατανοήσει μέσω ασυρμάτου, ούτε τις πλέον απλές ναυτικές εντολές και όσο περνούσε η ώρα η κατάσταση γινόταν και χειρότερη. Εξήγησε μάλιστα πως ο λόγος για τον οποίο ορίστηκε ως επικεφαλής πλοίο (Commander on scene) το Europa Cruise είναι το ότι ο πλοίαρχός του είναι επίσης Ιταλός και μπορούσε να συνεννοηθεί ευκολότερα.
Real.gr επιβάτης πλοίο από realmedialive