Αποδραματοποίηση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα φέρεται να επιδιώκει η κυβέρνηση. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, αργά το βράδυ της Κυριακής ορίστηκε ραντεβού στο Παρίσι με τους επικεφαλής της τρόικας. Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν αύριο (το πρώτο ραντεβού θα γίνει στις 14:00) και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, «πάμε στο Παρίσι για να σπρώξουμε τη διαπραγμάτευση να ξεκολλήσει». Με βάση την ίδια πηγή, η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά παράταση του ισχύοντος προγράμματος, αλλά ολοκλήρωσή του και μετάβαση στη νέα σχέση, στην οποία έχει αναφερθεί επανειλημμένα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Η απόφαση ελήφθη δεδομένου ότι στις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν κατέστη έως σήμερα εφικτό να υπάρξει σύγκλιση απόψεων. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για ένα θετικό βήμα, αλλά δεν ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών. Οι συναντήσεις, όπως και την προηγούμενη φορά, θα γίνουν στο κτίριο που στεγάζει την αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.
Με τα χρονικά περιθώρια να πιέζουν ασφυκτικά επιλέχθηκε αυτή η λύση προκειμένου να τρέξουν γρηγορότερα οι συζητήσεις. Εν όψει των επαφών με τους δανειστές, σήμερα συναντώνται Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος με θέμα τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική πλευρά. Νωρίτερα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε επαφές με στελέχη του κόμματός του. Από την πλευρά του κόμματος ο Χρ. Πρωτόπαπας, όπως και την προηγούμενη φορά, θα μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα.
Στο ελληνικό διαπραγματευτικό σχήμα, μέχρι στιγμής έχει κλειδώσει η συμμετοχή του κ. Χαρδούβελη, του στενού συνεργάτη και συμβούλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου και του κ. Τάσου Αναστασάτου, γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος εκτελεί και τα καθήκοντα του προέδρου του ΣΟΕ μετά την παραίτηση του κ. Στεφανάδη. Την ομάδα συμπληρώνουν οι Χρηστος Σταϊκούρας και Γιώργος Μαυραγάνης.
Στο Παρίσι θα μεταβούν επίσης ο Γιάννης Βρούτσης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεδομένου ότι το ασφαλιστικό και το Δημόσιο παραμένουν από τα πλέον ακανθώδη θέματα.
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου, στο Παρίσι θα εξετασθούν τόσο η τρέχουσα αξιολόγηση όσο και η επόμενη μέρα. Υπενθυμίζεται ότι την προσεχή Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του EuroWorking Group, ενώ παραμένει ο στόχος για την ολοκλήρωση των συζητήσεων στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Στο ιδανικό σενάριο όπου η πέμπτη αξιολόγηση κλείσει στο Παρίσι, θα πρέπει να αναμένεται ότι η τρόικα δεν θα έλθει στην Αθήνα, ολοκληρώνοντας έτσι εκτός ελληνικού εδάφους τη διαδικασία στο πλαίσιο του υφιστάμενου μνημονίου.
Ωστόσο, η τρόικα έχει επιδείξει τον τελευταίο καιρό σκληρή στάση και δεν φαίνεται διατεθειμένη να χαριστεί στην Ελλάδα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η συζήτηση για την επόμενη μέρα χωρίς να έχει εξασφαλίσει ισχυρές δεσμεύσεις από τη χώρα.
Βασική εστία διαφωνίας δεν είναι άλλη από το δημοσιονομικό κενό, το οποίο για το 2015 η τριμερής εξακολουθεί να το υπολογίζει στα 2,5 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να μην αποδέχεται την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την άκαρπη τηλεδιάσκεψη της περασμένης Πέμπτης, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για υποτιθέμενο κενό, που είναι η βασική αιτία διαφωνίας.
Τι λέει η Κομισιόν
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε: «Οικοδομώντας στις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων, μια συνάντηση ανώτερων Ελλήνων αξιωματούχων υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τους επικεφαλής των ομάδων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ προγραμματίζεται να λάβει χώρα στο Παρίσι, στις 25 και 26 Νοεμβρίου, για να συζητηθούν τα ζητήματα-κλειδιά για την πρόοδο της αξιολόγησης.
Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται στενά μεταξύ τους με στόχο την ολοκλήρωση του ελέγχου και συζητώντας πώς ακολούθως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξυγιαίνει τη δημοσιονομική της κατάσταση και να ενδυναμώνει την οικονομική ανάπτυξη».
Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, αναφερόμενη στη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι, επανέλαβε ότι «στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».
«Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται στενά και από κοινού, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συζητούν πώς μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύει τη δημοσιονομική της κατάσταση και την οικονομική της ανάπτυξη», επανέλαβε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η συνάντηση στο Παρίσι ήταν κοινή απόφαση της τρόικας και της ελληνικής πλευράς.
Συνεχίζοντας, η Μ. Αντρέεβα δήλωσε ότι στο Παρίσι θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και της τρόικας. «Οι συζητήσεις στο Παρίσι γίνονται για να διαπιστώσουμε πού βρισκόμαστε, σχετικά με τα μέτρα που χρειάζονται για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα για το ΔΝΤ, η Μ. Αντρέεβα είπε ότι όλοι οι εταίροι βρίσκονται σε συνεργασία για τον συντονισμό των θέσεών τους.
Τέλος, αναφορικά με την επίσκεψη στην Αθήνα, του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, η Μ. Αντρέεβα δήλωσε ότι προς το παρόν δεν έχει οριστεί ημερομηνία.
Βούλτεψη: Πρόθεσή μας να κλείσουμε τη συζήτηση
Ως θετικό βήμα χαρακτήρισε την εξέλιξη η Σοφία Βούλτεψη μιλώντας στο Real fm. «Ασφαλώς η πρόθεσή μας είναι να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση. Πράγματι, πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη. Μια ουσιαστική εξέλιξη και ουσιαστικές θα είναι και οι συζητήσεις. Μετά από ένα μπλοκάρισμα που όλοι παρακολουθήσαμε, η διαδικασία ξεκλειδώνει. Ουσιαστικά αυτό που έχουμε είναι μία εκκίνηση, ουσιαστική εκκίνηση της διαδικασίας της τελευταίας φάσης που όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Κομισόν περιλαμβάνει και την αξιολόγηση του προγράμματος, αλλά θέτει και τις βάσεις, το πλαίσιο για την επόμενη ημέρα», τόνισε χαρακτηριστικά η κα. Βούλτεψη.