Το πολιτικό ρίσκο μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία το τρίτο τρίμηνο κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, επισημαίνει σε δημοσίευμα του ο Economist.
Όπως αναφέρει η ευωζώνη παρέμεινε στα «τάρταρα» το τρίτο τρίμηνο, με την οικονομία να αυξάνεται μόλις κατά 2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και 0,6% σε ετήσια βάση. «Σε αυτήν την ζοφερή εικόνα υπήρξε μια ευχάριστη έκπληξη: από τις 14 χώρες της νομισματικής ένωσης που έδωσαν στοιχεία, η Ελλάδα είχε την καλύτερη απόδοση, καταγράφοντας ανάπτυξη 0,7%» γράφει ο Economist.
To βρετανικό οικονομικό περιοδικό τονίζει πως η ελληνική ανάκαμψη ξεκίνησε στο πρώτο τρίμηνο του 2014, όταν σύμφωνα με τα νέα στοιχεία αναπτύχθηκε με 0,8%. Από την αρχή του 2008, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αναπτύσσεται σε ετήσια βάση, υπογραμμίζει ο Economist. Στο ενδιάμεσο το ελληνικό ΑΕΠ είχε βουτήξει κατά 27%, μια πτώση που μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτήν των ΗΠΑ στις αρχές του 1930.
Αν και η ευρωζώνη ως σύνολο δεν τα πηγαίνει καλά, η ελληνική ανάκαμψη φαίνεται πως θα συνεχιστεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρισκόταν στο 102 τον Οκτώβριο, αρκετά υψηλότερα από την περασμένη χρονιά, όταν ήταν στο 92 και κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης της ευρωπαϊκής κρίσης, όταν είχε βουτήξει κάτω από το 80. Από την στιγμή που ο δείκτης τείνει να καταγράφει την ανάπτυξη του ΑΕΠ, αυτό δείχνει μια καλή αρχή στο τρέχων τρίμηνο. Με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν στις αρχές Νοεμβρίου, η ανάκαμψη θα ενισχυθεί την επόμενη χρονιά, όταν και η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,9%. Η ανάπτυξη θα προέλθει από υψηλότερη κατανάλωση των νοικοκυριών και επενδύσεις, μαζί με μια τόνωση των εξαγωγών, σημειώνεται στο άρθρο.
Ωστόσο ο Economist προειδοποιεί ότι το αισιόδοξο outlook μπορεί να υπονομευτεί από την πολιτική αβεβαιότητα. Όπως τονίζει, η κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά, η οποία «έβγαλε την χώρα από την άβυσσο» μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2012, μπορεί να πέσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Με βάση τις δημοσκοπήσεις, η επόμενη κυβέρνηση θα συγκροτηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του οποίου οι πολιτικές θα το φέρουν σε τροχιά σύγκρουσης με τις πιστώτριες χώρες της ευρωζώνης, ειδικά τη Γερμανία, υπογραμμίζει ο Economist.
Το οικονομικό περιοδικό αναφέρει πως η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου έχει ήδη ανέβει πάνω από το 8%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις πολιτικές προοπτικές της χώρας.
«Τα θεμέλια της φετινής ανάπτυξης μπήκαν όταν απομακρύνθηκε η απειλή ενός Grexit. Αν επιστρέψει η νευρικότητα, είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει και το Grecovery» εκτιμά ο Economist.