Εισηγμένες: Με δυο σενάρια τα μπάτζετ του 2015

Πώς σχεδιάζουν οι διοικήσεις των εταιριών τη νέα οικονομική χρήση λόγω και του κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας που ταλαιπωρεί τη χώρα. Γιατί οι «ψυχραιμότεροι» προβλέπουν πως το 2015 θα είναι καλύτερη χρονιά από τη φετινή.

Εισηγμένες: Με δυο σενάρια τα μπάτζετ του 2015

Με έντονο προβληματισμό αυτήν την περίοδο, οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιριών προσπαθούν να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό για το 2015, καθώς πέραν των άλλων δυσκολιών, καλούνται να προβλέψουν και το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον που θα προκύψει λόγω του πολιτικού ρίσκου.

Μιλώντας με στελέχη αρκετών εισηγμένων ομίλων, διαφαίνεται πως πολλές από αυτές θα εκπονήσουν έναν βασικό προϋπολογισμό που θα βασίζεται στο δυσμενές σενάριο για την πολιτική κατάσταση της χώρας, ενώ θα αφήνουν από τώρα ένα περιθώριο αλλαγής στάσης από τον Ιούνιο και μετά.

«Σκοπεύαμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στην αγορά, προωθώντας κάποια από τα νέα προϊόντα μας και διευρύνοντας ως ένα βαθμό το δίκτυό μας. Όλα αυτά τώρα θα αναβληθούν τουλάχιστον κατά ένα εξάμηνο και κάπου μέσα στην άνοιξη θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Φυσικά, η αναβολή αυτή θα αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους», μας δηλώθηκε χαρακτηριστικά.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιχειρήσεις είναι σήμερα πολύ πιο συγκρατημένες σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, γιατί λόγω της πολιτικής αστάθειας βλέπουν πολλές επενδύσεις να αναβάλλονται και επίσης διαπιστώνουν ότι τα σχέδια για χαμηλότοκο δανεισμό ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

«Όταν το καλοκαίρι το ελληνικό δημόσιο δανειζόταν με 5%, απόδοση μάλιστα που είχε πτωτική τάση, ελπίζαμε ότι μια υγιής επιχείρηση σαν τη δική μας θα μπορούσε να αντλήσει νέα κεφάλαια με 5,5%. Τώρα που οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν σκαρφαλώσει στο 8%, πώς μπορώ να ζητήσω από τους μετόχους μου να εγκρίνουν ένα τόσο μεγάλο επιτόκιο και μάλιστα για πέντε ή και για επτά χρόνια;», αναρωτήθηκε διευθύνων σύμβουλος εταιρίας πληροφορικής.

Παρ' όλα αυτά, το 2015 δεν προβλέπεται να είναι... 2012, καθώς πέρα από μια σημαντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών που έχει μεσολαβήσει, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να αμβλύνουν ως ένα βαθμό τα προβλήματα, σε σύγκριση π.χ. με τις «μαύρες ημέρες» του 2012, όπως:

• Σύμφωνα με τα στοιχεία των προκρατήσεων, ο αριθμός των τουριστών δείχνει ότι θα σημειώσει νέα υψηλή μονοψήφια αύξηση, ενώ θετικότερα είναι και τα μηνύματα που έρχονται από τον τομέα της κρουαζιέρας (προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων).

• Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των δημοσίων έργων -όπως για παράδειγμα οι κατασκευαστικές και οι εταιρίες πληροφορικής- βρίσκονται με αυξημένα υπόλοιπα υπογεγραμμένων έργων σε σχέση με το 2013 και πόσο μάλλον σε σύγκριση με το 2012, όταν τα σχετικά ποσά ήταν οριακά.

Η αξιοσημείωτη υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ λειτουργεί υπέρ των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων σε μια σειρά από κλάδους.

• Σύμφωνα με τους αναλυτές, το 2015 προβλέπεται αύξηση στις τιμές των μεσογειακών ψαριών, γεγονός που αναμένεται να ωφελήσει τους ελληνικούς ομίλους στο χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας.

• Θετικά λειτουργεί για τα οικονομικά των νοικοκυριών, άρα και για την εγχώρια κατανάλωση, η μείωση της τιμής του πετρελαίου και ιδιαίτερα του πετρελαίου θέρμανσης. Επίσης, η υποχώρηση που παρατηρείται στις διεθνείς τιμές των καυσίμων αποκλιμακώνει το κόστος αρκετών ελληνικών κλάδων (αεροπορικές μεταφορές, ακτοπλοΐα, βιομηχανία).

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

• Η συνεχιζόμενη πτωτική τάση των επιτοκίων σε συνδυασμό με το θεσμικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις δανείων που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους είναι αρκετά πιθανό να βελτιώσει ως ένα βαθμό τη ρευστότητα στην οικονομία και τα οικονομικά των τραπεζών.

Συνολικότερα, οι εισηγμένες εταιρίες δεν κρύβουν μεν τον προβληματισμό τους για το 2015 και επίσης εκφράζουν συχνά την έντονη δυσφορία τους για τις συνεχείς καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η πλειονότητα αυτών -με βάση τουλάχιστον τα μέχρι τώρα δεδομένα- δεν φοβάται ότι θα ξαναζήσουμε τα φαινόμενα του 2012, με τον κόσμο να σπεύδει να αποσύρει τα χρήματά του από τις τράπεζες και με τους ξένους προμηθευτές να σταματούν «μαχαίρι» τις πιστώσεις τους προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι πιο ψύχραιμοι μάλιστα, υποστηρίζουν ότι στο τέλος θα επικρατήσει ο ρεαλισμός και η κοινή λογική και πως η ελληνική οικονομία έχει όλες τις προϋποθέσεις να κλείσει το 2015, αν όχι με το +2,9% στο ΑΕΠ που επισήμως προβλέπεται, τουλάχιστον με μια επίδοση που θα κυμαίνεται μεταξύ του 1,5% και του 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v