Με δέλεαρ το «καρότο» της ρύθμισης των οφειλών από τις τράπεζες, η κυβέρνηση στέλνει πρώτα τους επιχειρηματίες στα ταμεία της εφορίας και των ασφαλιστικών φορέων, εναρμονιζόμενη πλήρως με τις απαιτήσεις της τρόικας, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη του υπουργείου.
Μέσω αυτής της κίνησης, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, ασκεί πίεση στους επιχειρηματίες να αποπληρώσουν βεβαιωμένους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να καλύψει μέρος του δημοσιονομικού κενού του 2015, θέμα το οποίο αποτελεί και το βασικό σημείο τριβής στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμό στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης «μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα σπρώξουμε επιχειρήσεις να πληρώσουν και το πρώτο διάστημα ταμειακά θα είναι θετικά τα πράγματα».
Ο ίδιος εκτιμά ότι οι τράπεζες τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να «σώσουν» θα τις χρηματοδοτήσουν με νέο δάνειο ώστε αυτές με τη σειρά τους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στο κράτος και στα ταμεία επωφελούμενες από το έξτρα κούρεμα ακόμη και την ολική διαγραφή σε προσαυξήσεις και πρόστιμα.
Μέσω του συγκεκριμένου μοντέλου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα ωφεληθούν τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και ο δημόσιος κορβανάς. Σημειώνεται ότι κατ' εκτίμηση των στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης οι οφειλές των 180.000 επιχειρήσεων που δυνητικά θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση ανέρχονται στα ασφαλιστικά ταμεία στα 9 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσό που οφείλουν στις εφορίες.
Στην πράξη βέβαια ο αριθμός των εν δυνάμει επιχειρήσεων που θα ωφεληθούν ενδέχεται να είναι μικρότερος. Αυτό το παραδέχονται και τα ίδια τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, τα οποία σε δηλώσεις τους στο Euro2day.gr ανέφεραν ότι η χθεσινή αλλαγή, με βάση την οποία οι επιχειρηματίες θα πρέπει πρώτα να περάσουν από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και μετά από τις τράπεζες, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον αριθμό αυτών που τελικά θα αξιοποιήσουν τη ρύθμιση.
Σημειώνεται ότι με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς υπήρχε η εκτίμηση ότι χρήση της ρύθμισης του υπουργείου Ανάπτυξης θα μπορούσαν δυνητικά να κάνουν περί τις 180.000 επιχειρήσεις. Με τη νέα παράμετρο που μπήκε δεν αποκλείεται να φθάσουν στο γκισέ της τράπεζας για ρύθμιση αρκετές χιλιάδες λιγότερες, όπως είχε συμβεί πέρυσι και στην περίπτωση της ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς, όπου από τις 25.000 αιτούντες εντάχθηκαν στη ρύθμιση μόλις 3.000 νοικοκυριά.
Επί της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, σήμερα θα πραγματοποιηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής ονομαστικές ψηφοφορίες για τις δύο τροπολογίες. Συγκεκριμένα η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ επί της τροπολογίας για την εξαίρεση των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Οι αλλαγές
1. Οι διαγραφές ανά χρηματοδοτικό φορέα αφορούν μία ή περισσότερες επιχειρηματικές πιστώσεις του χρηματοδοτικού φορέα προς τον οφειλέτη και οι διαγραφές αυτού του χρηματοδοτικού φορέα προς τον επιλέξιμο οφειλέτη δεν υπερβαίνουν αθροιστικά το ποσό των 500.000 ευρώ. Δηλαδή αν μια επιχείρηση με τζίρο 2,5 εκατ. ευρώ χρωστάει π.χ. σε 2 τράπεζες 1,5 εκατ. ευρώ, θα μπορεί να διαγράψει ανά τράπεζα από 500.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1 εκατ. ευρώ.
2. Για την παροχή αιτούμενης ρύθμισης ή και τη διαγραφή απαιτείται, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση ή και ΦΚΑ, να έχει γίνει υπαγωγή των οφειλών αυτών σε πρόγραμμα εξυπηρέτησής τους.