Με προσφυγή της στο ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Ελλάδα ζητεί την αναίρεση της αποφάσεως του ευρωδικαστηρίου της 16ης Ιουλίου 2014, που δικαίωνε την Κομισιόν στο αίτημα αναίρεσης των αντισταθμιστικών ενισχύσεων που χορήγησε ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) κατά τα έτη 2008 και 2009.
Όπως αναφέρεται σχετικά, η Ελλάδα προβάλλει τους παρακάτω λόγους αναίρεσης:
-εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή από το ΓΔΕΕ της έννοιας του κρατικού πόρου που καταλογίζεται στο Δημόσιο, άλλως, πλάνη περί τα πράγματα κατά το χαρακτηρισμό από το Δικαστήριο, ως τέτοιου, του ποσού των υποχρεωτικών εισφορών που πλήρωσαν οι δικαιούχοι της ενίσχυσης και ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ αγρότες,
-η απόφαση του ΓΔΕΕ έχει εκδοθεί κατά παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας, καθόσον το ΓΔΕΕ δεν έχει ερευνήσει, ούτε αιτιολογεί ειδικώς, κατά πόσον τα ποσά που καταβλήθηκαν από τους δικαιούχους της κριθείσας ως παράνομης κρατικής ενίσχυσης αγρότες ως εισφορές, παρείχαν σε αυτούς αθέμιτο πλεονέκτημα, δηλαδή πλεονέκτημα ικανό να νοθεύσει τον ανταγωνισμό,
-δεν έλαβε υπόψη του τις δεδομένες εξαιρετικές συνθήκες υπό τις οποίες, κατά τον κρίσιμο χρόνο, βρισκόταν και εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική οικονομία,
-δεν εξέτασε της αιτίαση της Ελλάδας ότι η απόφαση της Επιτροπής είναι υπερβολική.
Ιστορικό:
Στις 7 Δεκεμβρίου 2011, η Επιτροπή εξέδωσε την απόφαση 2012/157/ΕΕ. Έκρινε ότι πληρούται η προϋπόθεση περί υπάρξεως κρατικών πόρων όσον αφορά, αφενός, τα έσοδα του ΕΛΓΑ από την ειδική ασφαλιστική εισφορά, και αφετέρου τα δύο δάνεια που συνήφθησαν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, για τις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στους αγρότες κατά τα έτη 2008 και 2009. H Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι επίμαχες αποζημιώσεις ενδέχονταν να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά και να επηρεάσουν το ενδοκοινοτικό εμπόριο παρέχοντας επιλεκτικό οικονομικό πλεονέκτημα στους έλληνες παραγωγούς σε σχέση με άλλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η προσβαλλόμενη απόφαση όριζε ότι :
α) Οι ενισχύσεις ύψους 349.493.652,03 ευρώ που χορηγήθηκαν το 2008 για την αντιστάθμιση ζημιών στη φυτική παραγωγή, καθώς και για απώλειες στη φυτική παραγωγή που προξένησε η αρκούδα ύψους 91.500 ευρώ ήταν συμβατές με την εσωτερική αγορά. Οι ενισχύσεις που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο ποσό των αντισταθμιστικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν το 2008 στο πλαίσιο του συστήματος ειδικής υποχρεωτικής ασφάλισης ήταν ασύμβατες με την εσωτερική αγορά.
β) Οι ενισχύσεις ύψους 27.614.905 ευρώ που χορηγήθηκαν το 2009 ήταν συμβατές με την εσωτερική αγορά. Οι ενισχύσεις ύψους 387.404.547 ευρώ, που χορηγήθηκαν πριν την 28η Οκτωβρίου 2009, είναι ασύμβατες με την εσωτερική αγορά.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΗ Ελλάδα όφειλε:
- να ανακτήσει από τους δικαιούχους τις ασύμβατες ενισχύσεις συμπεριλαμβάνοντας τους τόκους,
- να υποβάλει στην Επιτροπή πληροφορίες σχετικά με το συνολικό ποσό που θα πρέπει να ανακτηθεί από κάθε δικαιούχο, λεπτομερή περιγραφή των μέτρων που έχει ήδη λάβει ή προγραμματίσει και έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχουν κληθεί οι δικαιούχοι εντός προθεσμίας δύο μηνών.
Στις 8 Φεβρουαρίου 2012, η Ελλάδα ζήτησε ενώπιον του ΓΔΕΕ την ακύρωση της αποφάσεως της Επιτροπής και την αναστολή εκτελέσεώς της (υπόθεση T-52/12). Προκειμένου να επιτραπεί στην Ελλάδα να διασφαλίσει την κοινωνική γαλήνη και να μπορέσει να συγκεντρώσει το δυναμικό των φορολογικών της υπηρεσιών στο έργο που αυτή κρίνει ως πρωταρχικής σημασίας, ο Πρόεδρος του ΓΔΕΕ αποφάσισε στις 20 Σεπτεμβρίου 2012 την αναστολή εκτελέσεως της αποφάσεως της Επιτροπής μέχρι να εκδώσει το ΓΔΕΕ την απόφασή του στην υπόθεση Τ-52/12.
Έκρινε ότι οι προβληθέντες από την Ελλάδα λόγοι είναι αρκούντως εύλογοι και σοβαροί ώστε να δικαιολογούν, εκ πρώτης όψεως, από πραγματικής και νομικής απόψεως (fumus boni juris), τη μη εκτέλεση της αποφάσεως της Επιτροπής. Έκρινε επίσης ότι το ποσό των 425 εκατομμυρίων ευρώ έπρεπε να μειωθεί σημαντικά και ότι δεν μπορούσε να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο οι πληρωμές αυτές να χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικώς προς αποζημίωση των Ελλήνων γεωργών οι οποίοι υπέστησαν απώλεια εισοδήματος και όχι προκειμένου να ευνοηθούν τεχνητώς οι παραγωγοί και οι εξαγωγές. Ακολούθως, διαπίστωσε ότι η καταστολή της φοροδιαφυγής αποτελούσε απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα και ότι το κοινωνικό κλίμα στην Ελλάδα χαρακτηρίζονταν από τη γενικευμένη δυσαρέσκεια.
Με την απόφαση της 16ης Ιουλίου 2014 στην υπόθεση Τ-52/12, το έβδομο τμήμα του ΓΔΕΕ (Πρόεδρος : Van der Woude, Εισηγητής Δικαστής : Wiszniewska-Bialecka) απέρριψε όλα τα επιχειρήματα της Ελλάδας και την προσφυγή στο σύνολό της και επικύρωσε την απόφαση της Επιτροπής.