Εως την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 10.00 θα έχουν περιθώριο οι φορείς της αγοράς να εκφράσουν τις απόψεις τους για το νομοσχέδιου του ΥΠΕΚΑ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το νομοσχέδιο έρχεται να φέρει διορθώσεις στο ισχύον πλαίσιο της αγοράς ενέργειας, ιδίως όσον αφορά στην απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου.
Ωστόσο ήδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από παράγοντες της αγοράς. Σε επιστολή της η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), αφού αναλύει τις επιπτώσεις των ρυθμίσεων στο ενεργειακό κόστος, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι οι καταναλωτές περίμεναν επιτέλους το άνοιγμα μιας αγοράς που παραμένει μονοπώλιο της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της. Ωστόσο τονίζει ότι «η παρούσα πρόταση πραγματικά ακυρώνει στην ουσία την προσπάθεια της κυβέρνησης των επιχειρήσεων και του πρωθυπουργού για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας».
Ακόμη η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ότι είναι λυπηρό και απογοητευτικό, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η χώρα και η αγορά ενέργειας να παραμένουν όμηροι μονοπωλίων και ραντιέρηδων. Και καταλήγει: «Αξίζει για τη διατήρηση της κερδοφορίας της ΔΕΠΑ και των ΕΠΑ να θυσιαστεί η παραγωγική βάση της χώρας όπως γίνεται μέχρι σήμερα; Σε τελική ανάλυση, που θα πωλούν αέριο οι εταιρείες αυτές όταν θα έχει πια κλείσει και η τελευταία βιομηχανία; Το παρόν νομοσχέδιο επιχειρεί το άνοιγμα της αγοράς επ' ωφελεία της ΔΕΠΑ και όχι των καταναλωτών».
Διαφωνίες από τον ΣΒΑΠ
Οι προϋποθέσεις απελευθέρωσης του φυσικού αερίου που προβλέπονται από το σχετικό νομοσχέδιο είναι εντελώς αντιφατικές προς την προσπάθεια της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός αναφερόμενος στις αντιδράσεις των ενεργοβόρων βιομηχανιών μελών του ΣΒΑΠ για τις επιπτώσεις στις τιμές φυσικού αερίου.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «για τις μεγάλες βιομηχανίες έντασης ενέργειας σημαίνει απρόβλεπτη αύξηση του κόστους διανομής χωρίς αντάλλαγμα, ανατροπή του προϋπολογισμού για το 2015 και νέες μεγάλες ζημιές.
Προφανώς η αύξηση αυτή ακυρώνει όποια σκέψη για επένδυση μια και ήδη η τιμή του φυσικού αερίου για την ελληνική βιομηχανία είναι υψηλότερη έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας κατά 30%. Δεν είναι δυνατόν να ανατρέπονται τα επιχειρηματικά σχέδια μεγάλων επιχειρήσεων για τις οποίες το φυσικό αέριο είναι βασικός παράγων κόστους με ξαφνικές αποφάσεις.
Δεν υπάρχει προηγούμενο σε Ευρωπαϊκή χώρα, συνέχισε ο κ. Μαθιός, όπου η χρέωση του δικτύου Διανομής να είναι 4 Ευρώ/MWh, επιπλέον του ήδη υψηλού κόστους μεταφοράς των 3-4 περίπου Ευρώ/MWh.», δήλωσε ο κ. Μαθιός.
* Ολο το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται στη στήλη συνοδευτικό υλικό