«Θα προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού τη δημοσιονομική μας αξιοπιστία και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουμε υλοποιήσει», υποστήριξε ο Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο συνέδριο του Γαλλόφωνου Forum Επιχειρήσεων με τίτλο «Επενδύσεις και προγράμματα διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας».
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα «αναμένει να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία όσον αφορά τον τελικό γύρο της αξιολόγησης του προγράμματος, μέσα στον Νοέμβριο του 2014».
Στάθηκε στη σημασία της επιστροφής της οικονομίας σε ανάπτυξη ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2014 και σημείωσε ότι «από εδώ και στο εξής, ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests, οι τράπεζες είναι αναγκαίο να καταστούν βασικός πυλώνας ανάπτυξης, χρηματοδοτώντας επενδύσεις και παρέχοντας ρευστότητα στις επιχειρήσεις».
Κατά τον Γκίκα Χαρδούβελη «ο μόνος βιώσιμος δρόμος για την ελληνική οικονομία από εδώ και πέρα είναι η περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητας, η προσέλκυση νέων επενδύσεων και οι εξαγωγές.
Υλοποιούμε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο στη χώρα. Οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης είναι:
• η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος,
• η διοικητική μεταρρύθμιση στο δημόσιο,
• οι σταδιακές φοροαπαλλαγές,
• η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος με την ταυτόχρονη άρση της πιστωτικής ασφυξίας.
Η επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο για τη χώρα θα πρέπει να είναι μέρα λελογισμένης ευθύνης. Η έξοδος στις αγορές και η νέα περίοδος στη σχέση μας με τους εταίρους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ προϋποθέτει:
• την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων,
• τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών
• τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
• και κυρίως πολιτική υπευθυνότητα και σταθερότητα.
Σύμφωνα με τον ίδιο «από το 2015 ξεκινάει μια νέα σχέση, που θα περιλαμβάνει τους παραπάνω στόχους, αλλά και την υποστήριξη των εταίρων μας σε περίπτωση δυσκολιών άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές. Η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι μπροστά μας και θα έρθει ως αποτέλεσμα της συνέπειάς μας στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχουμε αναλάβει».
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Σε επίπεδο ευρωζώνης είναι πλέον επιτακτικό να επιτύχουμε την ισορροπημένη ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, την τόνωση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ιδιαίτερα θετικές οι πρόσφατες εξαγγελίες του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ για μια δέσμη μέτρων, που θα συνοδεύεται από έναν στόχο για άντληση 300 δισ. ευρώ πρόσθετων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην πραγματική οικονομία την επόμενη τριετία.
Βεβαίως, η οικονομία της ευρωζώνης δεν έχει ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο νέας ύφεσης. Και αυτή ήταν και μία από τις βασικές ανησυχίες του πρόσφατου Eurogroup. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αφορούν τόσο τη ζήτηση κεφαλαίων όσο και την περιορισμένη επιτυχία μας στην επανεκκίνηση της χρηματοπιστωτικής επέκτασης, που συντηρεί την πραγματική οικονομία».