BBG: Παράλογη η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο

Σε δημοσκόπηση του Bloomberg, το 85% των αναλυτών εκτιμά πως η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης δεν έχει λογική από οικονομική άποψη. Ο παράγοντας της ΕΚΤ και η επιμονή στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

BBG: Παράλογη η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο

Αντίθετοι με την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο είναι οι οικονομικοί αναλυτές, τονίζοντας ότι αυτό δεν έχει κανένα νόημα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει πως για να μπορεί μία χώρα να ευνοηθεί από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων θα πρέπει να βρίσκεται στον μηχανισμό στήριξης.

Το 85% των αναλυτών που συμμετείχε σε δημοσκόπηση του Bloomberg δήλωσε πως η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης δεν έχει λογική από οικονομική άποψη.

Η μέση εκτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά από το καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται πως υπάρχει τόση αισιοδοξία ώστε να στηρίζεται η άποψη πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, το 73% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση του Bloomberg πιστεύει ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα στήριξης - μέναντι 40% κατά την προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες, όμως, πιστεύουν ότι η χώρα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης από τις αγορές, χωρίς τα χρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η αντίδραση της αγοράς τους δικαιώνει, καθώς η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου πέρασε χθες το 9%. «Αυτό που είναι σημαντικό από οικονομική άποψη είναι να διατηρηθεί η δέσμευση της Ελλάδας σε ένα πρόγραμμα ισχυρών μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο James Nixon της Oxford Economics και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση είναι σε κάποιο βαθμό απεγνωσμένη να βγάλει λίγο το πόδι από το γκάζι των μεταρρυθμίσεων για να ενισχύσει τη δημοτικότητά της». «Οι αγορές θα... λακίσουν» εάν η Ελλάδα υπαναχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και φύγει από το ΔΝΤ, κατέληξε ο Nixon.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v