Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Η προληπτική γραμμή έχει όρους

Απαιτείται «βιώσιμη» έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup συμπληρώνοντας ότι είναι νωρίς να αρχίσει η συζήτηση. Χρειάζεται απόφαση ESM και ευρωπαϊκών κοινοβουλίων για να αλλάξουν χρήση τα κεφάλαια του ΤΧΣ. Για «συνετή έξοδο» μιλά η Αθήνα.

Ντάισελμπλουμ: Η προληπτική γραμμή έχει όρους

«Η προληπτική γραμμή συνοδεύεται από όρους» ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. 

Ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει ότι είναι πρόωρο να συζητήσουμε για το εάν θα υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή, δεδομένου ότι θα πρέπει να προηγηθεί η αξιολόγηση της τρόικας. «Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα συζητήσουμε το μέλλον», όπως είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε ακούσει επίσημα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για διακοπή του προγράμματος με το ΔΝΤ.

Όπως συμπλήρωσε πάντως, υπάρχει ισχυρή συναίνεση στο Eurogroup ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «βιώσιμη και αξιόπιστη για όλους τους εταίρους».

Kυβερνητικές πηγές ανέφεραν, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ότι προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι προχωρά μόνη της και ότι οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται γιατί οι Eλληνες έχουν κατανοήσει την αξία τους», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Σημείωσαν μάλιστα ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια «συνετή έξοδο» από το πρόγραμμα βοήθειας και να «μεταπηδήσει» σε μια άλλου είδους σχέση με τους δανειστές της, η οποία θα είναι «κοινά αποδεκτή». Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η Αθήνα επιθυμεί να βγει ομαλά και σταδιακά στις αγορές, με τα εύσημα των δανειστών και των οίκων αξιολόγησης. 

Οι διαπραγματεύσεις

Νωρίτερα δήλωσε ότι «ενημερωθήκαμε για την πρόοδο που έγινε στον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα». Διαπιστώθηκε ότι έχουν προχωρήσει αρκετά θέματα, αλλά «σε αρκετούς τομείς απαιτείται περαιτέρω πρόοδος για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση».

Όπως είπε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ όταν υπάρχουν τα στοιχεία από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δούμε διάφορα θέματα που σχετίζονται με το τι θα γίνει για την επόμενη μέρα του προγράμματος το οποίο ολοκληρώνεται στα τέλη της χρονιάς.

Πρώτη προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί πλήρως το πρόγραμμα, γιατί αυτό θα βοηθήσει στην ανάκαμψη, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Σχολιάζοντας το εάν λαμβάνει υπόψη το Eurogroup το ενδεχόμενο εκλογών περιορίστηκε να πει ότι αυτό δεν μπορεί να είναι στο προσκήνιο. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν. αλλά υπάρχουν κανόνες. Το βασικό για την Ελλάδα είναι πως θα σχεδιάσει την έξοδο ή την επόμενη μέρα ώστε να είναι βιώσιμη.

Σχολιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο επίτροπος Γ. Κατάινεν σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος αλλά η κατάσταση είναι ακόμα εύθραυστη. Υπάρχουν δομικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν. «Υπάρχουν καλά αποτελέσματα αλλά και πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει».

Το μαξιλάρι του ΤΧΣ

«Δεν ξέρουμε τι ποσό από το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ που σήμερα είναι 11 δισ. ευρώ θα περισσέψει», είπε από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινκ απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αυτό μπορεί να μην είναι γνωστό ούτε στο τέλος του μήνα οπότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test καθώς αν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες οι τράπεζες θα έχουν ένα περιθώριο 6 έως 9 μήνες για να το καλύψουν με ίδια μέσα.

Από εκεί και πέρα συμπλήρωσε ότι για την Ελλάδα μια επιλογή θα είναι να επιτρέψει τα χρήματα για να μειωθεί το χρέος.

Σημείωσε μάλιστα ότι η χρήση των κεφαλαίων μπορεί εύκολα να επεκταθεί και για την επόμενη χρόνιά. Αν όμως υπάρξει αίτημα να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για άλλο λόγο τότε θα πρέπει να υπάρξει απόφαση από το δ.σ. του ESM αλλά και ορισμένα κοινοβούλια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v