Εκτενή αναφορά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν σημαντικό προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ φιλοξενεί ο Economist επισημαίνοντας ότι το ευρωπαϊκό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα έχει βελτιωθεί και ο ίδιος δεν υπόσχεται πλέον ότι θα σκίσει το μνημόνιο.
Το άρθρο ξεκινά με την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Βατικανό και τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο. «Κομματικά στελέχη έκαναν λόγο για συνάντηση δύο μυαλών» αναφέρει το άρθρο και συμπληρώνει πως ο Πάπας «συμφώνησε με τον Αλ. Τσίπρα, έναν άθεο, ότι οι φτωχοί υποφέρουν άδικα ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν σε αδύναμες χώρες».
Ο Economist αναφέρεται επίσης στην υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν. «Προσπάθεια που απέτυχε, αλλά διαφημίστηκε πολύ» αναφέρει το άρθρο και συμπληρώνει: «Επίσης βοήθησε να ανακτηθεί η αξιοπιστία του».
«Αν γίνουν πρόωρες εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας είναι στην πρώτη θέση για να νικήσει», τονίζει το άρθρο και υπογραμμίζει την πρόσφατη δημοσκόπηση που έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 11% διαφορά από τη Ν.Δ.
Ο Economist βλέπει αλλαγές στο κόμμα, αλλά με επιφυλακτικότητα. «Δεν υπόσχεται πλέον ότι θα σκίσει τη συμφωνία με τους εταίρους, ωστόσο πολλοί είναι επιφυλακτικοί για το πρόγραμμα των 11 δισ. ευρώ που παρουσίασε στη ΔΕΘ. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την αύξηση του ελάχιστου μισθού στα 750 ευρώ (60% πάνω από ό,τι είναι τώρα), την πάταξη της φοροδιαφυγής, την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους και τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας. Η Κούλα Περιστέρη, μια άνεργη υπάλληλος, και ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέει στον Economist: "Είναι πολύ καλά όλα αυτά για να είναι αληθινά"».
«Ο Αντώνης Σαμαράς, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός, ανακοινώνει τις δικές του υποσχέσεις. Ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, μείωση των φόρων για τα ακίνητα και το πετρέλαιο θέρμανσης. Υπάρχουν ακόμη συζητήσεις για μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων στο 20% από 26%» σημειώνει ο Economist και συμπληρώνει: «Ο κ. Σαμαράς θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα, ωστόσο περιορίζεται από την τρόικα και τους δανειστές που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Αθήνα για την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πιέζουν για περισσότερα μέτρα λιτότητας».
Ο Αντ. Σαμαράς, σημειώνει ο Economist, θα ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας με την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την τρόικα. Κάτι τέτοιο θα έδινε ώθηση στη συγκυβέρνηση με τον ΠΑΣΟΚ. «Μόλις όμως, άνοιξε το ζήτημα περί εξόδου από το μνημόνιο, τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις. Ίσως να είναι πολύ νωρίς για να κουνήσει η Ελλάδα το μαντίλι στους δανειστές» καταλήγει το δημοσίευμα.