Εργασιακό: Κοινό μέτωπο εργοδοτών - εργαζόμενων ενάντια σε αλλαγές

«Κοινωνικό συμβόλαιο» υπέγραψαν στη Γενεύη εργοδότες και εργαζόμενοι ενάντια σε αλλαγές για ομαδικές απολύσεις, τρόπο λήψης απεργιών και ανταπεργία. Στην Αθήνα ο δεύτερος γύρος συζητήσεων για χρηματοδότηση συνδικάτων και άδειες.

Εργασιακό: Κοινό μέτωπο εργοδοτών - εργαζόμενων ενάντια σε αλλαγές

Σε συμφωνία για διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος όσον αφορά στον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις και την έγκριση των ομαδικών απολύσεων συμφώνησαν στην Γενεύη, εργοδότες και εργαζόμενοι, ενώ καμία αλλαγή δεν επιθυμούν και στο θέμα του δικαιώματος ανταπεργίας.

Αντίθετα, η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τις συνδικαλιστικές άδειες θα μεταφερθεί στην Αθήνα, καθώς αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση όπου θα κατατεθούν οι προτάσεις των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ υπέγραψαν ένα "κοινωνικό συμβόλαιο" στο οποίο καταγράφεται ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αλλαγές στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, στον τρόπο λήψης απεργιακών αποφάσεων και στο καταργημένο δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία (λοκ άουτ).

Στον αντίποδα, υπουργείο Εργασίας και εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων συμφώνησαν ότι μπορεί να υπάρξουν βελτιώσεις στο θέμα της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των συνδικάτων και στα προνόμια των συνδικαλιστών. Εντός του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα τριμερής σύσκεψη στην Αθήνα, όπου θα κατατεθούν οι βελτιωτικές προτάσεις.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, το ILO παρουσίασε τη θέση του για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, επισημαίνοντας ότι απαιτείται χρόνος για να κριθεί η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του Ανώτατου Συμβουλίου Απασχόλησης (ΑΣΕ). Όσο για το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, βάσει και της καταγραφής που παρουσιάστηκε , διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο ενδιάμεσο σε σχέση με το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αναλυτικά, το τελικό κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει: 

«Το νομικό πλαίσιο και οι διαδικασίες όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα»: Από τη συγκριτική μελέτη του ILO και τη σχετική αξιολόγηση των νέων διαδικασιών συμπεραίνεται ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σε αυτόν τον τομέα ευθυγραμμίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα. Η πλευρά των εργοδοτών έδωσε έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες των επιχειρήσεων στην περίπτωση αναδιάρθρωσης ή/και συγχωνεύσεων και εξαγορών, ενώ η πλευρά των εργαζομένων υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων πληροφόρησης και διαβούλευσης.

Οι κοινωνικοί εταίροι επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην τριμερή διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) όπως αυτή τροποποιήθηκε πρόσφατα. Πρότειναν στην κυβέρνηση μέτρα θεσμικής ενδυνάμωσης του ΑΣΕ και συμφώνησαν ότι το ILO μπορεί να βοηθήσει ως προς την παρακολούθηση της λειτουργίας του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Ανταπεργία»: Όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι δεν υφίσταται λόγος τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας. Στη βάση της συγκριτικής μελέτης που παρουσιάστηκε, από τεχνικής άποψης διαπιστώθηκε ότι οι εργοδότες που ενεργούν με καλή πίστη, έχουν στην διάθεσή τους επαρκή νομοθετημένα μέσα, τα οποία διασφαλίζουν την προστασία τους, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του αστικού κώδικα, δικαστικός έλεγχος, κλπ.)

«Συνδικαλιστική δράση»: η συγκριτική μελέτη που παρουσιάστηκε, κατέδειξε ότι η εθνική νομοθεσία που προστατεύει τα συνδικάτα ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες και τις πρακτικές της ΕΕ. Η πλευρά των εργαζομένων τόνισε τον ιστορικό και εμβληματκό χαρακτήρα του Ν. 1264/1982, ο οποίος συνιστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ορόσημο θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Οι εργοδότες έθεσαν ότι από τη θέσπιση του Ν. 1264/1982, έχουν υπάρξει τομείς που χρήζουν βελτίωσης, καθώς και πρακτικές στρέβλωσης του νόμου.

Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι για τη λειτουργία των συνδικάτων είναι κεφαλαιώδους σημασίας να υπάρχει σταθερή και απρόσκοπτη απόδοση των εργατικών εισφορών.

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν περαιτέρω να ξεκινήσουν συνομιλίες προκειμένου να εντοπίσουν ενδεχόμενα σημεία συζήτησεις, με τη στήριξη του ILO.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v