Η αξονομετρική αναπαράσταση του τάφου της Αμφίπολης

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εργασίες στον τάφο του λόφου Καστά, ενώ η συζήτηση και τα σενάρια φουντώνουν.

Η αξονομετρική αναπαράσταση του τάφου της Αμφίπολης

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά από τη ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού. 

Όπως σημειώνεται, η αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων συνεχίζεται οριζόντια και σε όλη την έκταση του χώρου, ανάμεσα στον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες και τον τρίτο τοίχο.

Στόχος είναι να επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των πιέσεων και να διασφαλίζεται σταθερά η στατική επάρκεια του μνημείου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της διεπιστημονικής τεχνικής ομάδας.

Σήμερα, παρουσιάζεται η πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου, από τον αρχιτέκτονα του ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή με τους δύο διαφραγματικούς τοίχους επί των οποίων φέρονται, στον μεν πρώτο οι Σφίγγες, στο δε δεύτερο οι Καρυάτιδες.

Οι εργασίες συντήρησης και στερέωσης τους συνεχίζονται. Προχωρούν επίσης, οι εργασίες τεκμηρίωσης του συνόλου των αρχαιολογικών ανασκαφικών εργασιών, με ψηφιακά και συμβατικά μέσα.

Τα σενάρια

Οι Καρυάτιδες που ήρθαν στο φως... έδωσαν νέα ώθηση στα σενάρια για το μυστήριο της Αμφίπολης. Μιλώντας στην τηλεόραση του Star ο καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Μιχαήλ Τιβέριος, είπε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο σε διαστάσεις και σε μορφή και επισήμανε πως: «Θα μπορούσε να είναι ο τάφος ενός ξεχωριστού στρατηγού όπως ο Νέαρχος. Καμία σχέση με Μέγα Αλέξανδρο. Οι Καρυάτιδες είναι γνωστό αρχιτεκτονικό στοιχείο».

Μετά την αποκάλυψη των δύο Καρυάτιδων πληθαίνουν και τα ερωτήματα εάν το μνημείο έχει συληθεί από τυμβωρύχους και πότε.

Αρχικά, το γεγονός ότι από τις Σφίγγες λείπουν τα κεφάλια και τα φτερά αλλά και η απουσία προσώπου της ανατολικής Καρυάτιδας και οι φθορές της δυτικής, ενισχύουν τις απόψεις περί παρουσίας τυμβωρύχων στο μνημείο.

«Από την πρώτη εικόνα που είδα σχημάτισα την εντύπωση ότι ο τάφος έχει συληθεί κι αυτό που με έκανε να το πιστεύω είναι πρώτον, οι ακρωτηριασμένες Σφίγγες, αλλά περισσότερο το κακό χτίσιμο του τοίχου που είναι κάτω από τις Σφίγγες» σημείωσε ο Σαράντος Καργάκος, ιστορικός-συγγραφέας και εξήγησε μιλώντας στο Star channel
ότι:

«Επειδή μπορεί να είναι δύο επιπέδων και δίνω έμφαση σ' αυτό - δύο επιπέδων - μπορεί να είχαν συλήσει το 1ο επίπεδο, αλλά το δεύτερο επίπεδο να είναι ασύλητο. Ας ελπίσουμε πως οι αρχαιολόγοι θα βρεθούν σ' αυτό το δεύτερο επίπεδο που δεν έχει συληθεί και που θα μας προσφέρει εκπληκτικά ευρήματα.»

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Λεκάκης, αποκαλύπτει επίσης το εύρος της αρχαιοκαπηλίας που έχει υποστεί η Αμφίπολη, σε βάθος χρόνων: «Φανταστείτε ότι στη γύρω περιοχή υπάρχουν περισσότεροι από 1000 τάφοι. Μάλιστα πάρα πολλά μουσεία στο εξωτερικό είναι περήφανα που έχουν αρχαίους θησαυρούς από την Αμφίπολη, η οποία έκοψε τα πιο όμορφα νομίσματα στην αρχαιότητα.»

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v