Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΣΤΑΤ: Στο -0,3% η ύφεση στο β΄ τρίμηνο

Ελαφρά υψηλότερη από την πρώτη εκτίμηση (-0.2%) η υποχώρηση του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Υποχωρούν οι εξαγωγές, αλλά οι πιέσεις αντισταθμίζονται από τις υψηλές επιδόσεις στον τουρισμό. Αμετάβλητες οι καταναλωτικές δαπάνες, υποχώρησαν οι πάγιες επενδύσεις.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο -0,3% η ύφεση στο β΄ τρίμηνο

Στο -0,3% από -0,2% αναπροσάρμοσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή την εκτίμησή της για την υποχώρηση του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. 

Στο -0,68% διαμορφώνεται η υποχώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο εξάμηνο, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), σε όρους όγκου, κατά το 2o τρίμηνο του 2014 παρουσίασε μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2013, έναντι της μείωσης κατά 0,2% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 2oυ τριμήνου (flash estimate) και είχε ανακοινωθεί στις 13 Αυγούστου 2014.

Η διαφορά αυτή, τονίζει η στατιστική αρχή, είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση.

Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Ιουνίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη δεν παρουσίασε μεταβολή σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2013.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2013.

Αύξηση κατά 5,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2013 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,4% και οι εξαγωγές υπηρεσιών (τουρισμός κ.α.) αυξήθηκαν κατά 15,6%.

Αύξηση κατά 4,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2013 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,0%.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα στοιχεία ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο 2014 έχουν αναθεωρηθεί λόγω της ενσωμάτωσης νέων στοιχείων βραχυχρόνιων στατιστικών (Αναθεώρηση Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, διαθεσιμότητα δείκτη τιμών Παραγωγού στις Υπηρεσίες) και επικαιροποίησης στοιχείων γενικής κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v