Αλλάζει ο νόμος για απαλλαγές και εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Να αποφύγει νέες «γκάφες» επιχειρεί η ΓΓΔΕ. Το πρόβλημα των διασταυρώσεων για τους δικαιούχους απαλλαγών του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Πώς σχεδιάζεται να ξεπεραστεί ο σκόπελος. Τι θα ισχύσει για φορολογούμενους και εταιρείες.

Αλλάζει ο νόμος για απαλλαγές και εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Δραστικές λύσεις ώστε να περιοριστεί ένα ενδεχόμενο νέο κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας με φόντο τον ΕΝΦΙΑ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση να σβήσει από τον νόμο, με νέα διάταξη νόμου προφανώς, η παράμετρος της ασφαλιστικής ενημερότητας προκειμένου οι οικονομικά ασθενέστεροι να κερδίσουν έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή από τον φόρο.

Στο βεβαρημένο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των τρελών εκκαθαριστικών φόρου σε εκατοντάδες χωριά της περιφέρειας, ένας από τους χειρότερους εφιάλτες της κυβέρνησης θα ήταν να αρχίσει νέος κύκλος ταλαιπωρίας και γκρίνιας από φορολογούμενους που δικαιούνται μειώσεις και απαλλαγές, αλλά για να τις κερδίσουν θα πρέπει να τρέχουν σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες για βεβαιώσεις και χαρτιά.

Το πρόβλημα το είχε επισημάνει από την περασμένη εβδομάδα το Euro2day.gr. Ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ ορίζει ότι πρέπει να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις για μείωση του φόρου κατά 50% ή απαλλαγή.

Ορίζεται συγκεκριμένα ότι με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης χορηγείται έκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγουμένου έτους να μην ξεπερνά τα 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον σύζυγο ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία έχουν δικαιώματα τα μέλη της οικογένειας να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά και να μην βαρύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 80% και πάνω, το όριο εισοδήματος αυξάνεται στα 12.000 ευρώ (με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον σύζυγο ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος) και προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ αν παράλληλα το σύνολο της ακίνητης περιουσίας δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναστολή πληρωμής του φόρου μπορούν να διεκδικήσουν και οι επιχειρήσεις με βασικότερες προϋποθέσεις ο τζίρος τους να μην υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου και ο κύκλος εργασιών να παρουσιάζει μείωση μεγαλύτερη του 30% το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Το πρόβλημα και η λύση

Θεωρητικά, με το πάτημα ενός κουμπιού η ΓΓΔΕ θα έπρεπε να είναι σε θέση να γνωρίζει για τον κάθε έναν φορολογούμενο ξεχωριστά αν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Τα στοιχεία εισοδήματος περιλαμβάνονται στις φορολογικές δηλώσεις, τα στοιχεία ακινήτων προκύπτουν από το Ε9, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για κάθε έναν φορολογούμενο καθώς και αν είναι ρυθμισμένες ή όχι επίσης τις γνωρίζει η Φορολογική Διοίκηση.

Το πρόβλημα είναι με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΔΕ και των ασφαλιστικών ταμείων δεν συνδέονται απευθείας. Έτσι λείπει από το παζλ η κρίσιμη παράμετρος των ρυθμισμένων ή μη ασφαλιστικών εισφορών.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να στείλω τους φορολογούμενους να μαζεύουν βεβαιώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία» φέρεται να είπε σε συνεργάτες της η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου, η οποία επεξεργάζεται διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Μία από αυτές προβλέπει την απαλοιφή της προϋπόθεσης ασφαλιστικής ενημερότητας για να τελειώνει το ζήτημα, πριν διογκωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v