Ιχθυοκαλλιέργειες: Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα στην παραγωγή

Τα στοιχεία της ομοσπονδίας των Ευρωπαίων παραγωγών ιχθυοκαλλιέργειας έρχονται να ανατρέψουν παλαιότερες εκτιμήσεις και εντυπώσεις που ήθελαν η Τουρκία να παίρνει κεφάλι από την Ελλάδα. Αναλυτικοί πίνακες για τσιπούρα και λαβράκι.

Ιχθυοκαλλιέργειες: Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα στην παραγωγή

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης (Αύγουστος) της ομοσπονδίας των Ευρωπαίων παραγωγών ιχθυοκαλλιέργειας (FEAP, Federation of European Aquaculture Producers) σχετικά με την παραγωγή ψαριών στην Ευρώπη την περίοδο 2004-2013.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η συγκεκριμένη έκθεση θεωρείται αρκετά αξιόπιστη γιατί παίρνει τα στοιχεία κατευθείαν από τις εγχώριες ενώσεις των παραγωγών (για την Ελλάδα από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών).

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση:

Η Ελλάδα (σε αντίθεση με πολλά που γράφτηκαν και ακούστηκαν και γενικότερα σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη) το 2013 παρέμεινε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη, αφήνοντας πίσω της την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή τσιπούρας διαμορφώθηκε στους 75 χιλιάδες τόνους (έναντι 41.700 τόνων της Τουρκίας). Αντίθετα, η Τουρκία είχε μεγαλύτερη παραγωγή στο λαβράκι (51.600 τόνους, έναντι 48.000 της Ελλάδας). Αθροιστικά, η Ελλάδα παρήγαγε 123.000 τόνους από τα δύο αυτά ψάρια, ενώ η Τουρκία 93.500.

Ένα δεύτερο αξιοσημείωτο στοιχείο της έκθεσης είναι ότι το 2013 αυξήθηκε η παραγωγή σε τσιπούρα και λαβράκι στην Ελλάδα (48.000 από 41.500 τόνους στο λαβράκι το 2012, 75.000 από 72.000 τόνους τσιπούρας το 2012), ενώ αντίθετα η αντίστοιχη παραγωγή της Τουρκίας μειώθηκε (51.600 από 65.512 τόνοι στο λαβράκι το 2012, 41.700 από 30.743 τόνους τσιπούρας το 2012).

Στοιχεία για τη φετινή παραγωγή των δύο αυτών ψαριών δεν υπάρχουν, ωστόσο -σύμφωνα με τις ενδείξεις- η Ελλάδα θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή της, σε αντίθεση με την Τουρκία που θα τη μειώσει.
Οι ενδείξεις αυτές προκύπτουν από την εξέλιξη της περυσινής παραγωγής γόνου στις δύο αυτές χώρες.

Σε ό,τι αφορά το λαβράκι, η Ελλάδα αύξησε το 2013 την παραγωγή γόνου σε σχέση με το 2012 (192.000 τόνοι από 184.000), σε αντίθεση με την Τουρκία που τη μείωσε (160.000 από 205.000 τόνους).

Στο μέτωπο της τσιπούρας, η Ελλάδα αύξησε το 2013 την παραγωγή γόνου σε σχέση με το 2012 (266.000 από 245.000 τόνους), σε αντίθεση με την Τουρκία που τη μείωσε (140.000 τόνοι από 185.000).

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ένας πιθανός λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι μειώνουν την παραγωγή σε τσιπούρα και λαβράκι είναι το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2012 η κυβέρνηση σταμάτησε την επιδότηση της παραγωγής (επιδότηση που κυμαινόταν γύρω στα 40 λεπτά του ευρώ ανά κιλό), με αποτέλεσμα την ουσιαστική αύξηση του κόστους αυτής.

Παραγωγή τσιπούρας στην Ευρώπη

Χώρα

2004

2008

2012

2013

Κροατία

1.200

1.800

2.105

2.466

Κύπρος

1.356

1.600

3.121

4.444

Γαλλία

1.600

1.636

1.300

1.477

Ελλάδα

48.000

94.000

72.000

75.000

Ιταλία

9.050

9.600

8.700

8.400

Πορτογαλία

1.685

1.635

1.000

1.500

Ισπανία

13.034

23.930

19.430

16.800

Τουρκία

20.435

31.670

30.743

41.700

Σύνολο

96.360

165.871

138.399

151.787

Τα ποσά σε τόνους

Πηγή: Federation of European Aquaculture Producers

 

Παραγωγή λαβρακιού στην Ευρώπη

Χώρα

2004

2008

2012

2013

Κροατία

1.800

2.700

2.375

3.013

Κύπρος

698

752

1.096

1.621

Γαλλία

4.000

3.968

2.300

1.970

Ελλάδα

34.000

50.000

41.500

48.000

Ιταλία

9.700

9.800

7.200

6.800

Πορτογαλία

1.234

1.069

500

400

Ισπανία

4.700

9.840

14.270

14.700

Τουρκία

26.927

49.270

65.512

51.600

Σύνολο

83.059

127.399

134.753

128.104

Τα ποσά σε τόνους

Πηγή: Federation of European Aquaculture Producers

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v