Περίπου δύο ώρες κράτησε η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και σειράς υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης με την εκτελεστική γραμματεία του ΣΕΒ, η οποία και διεξήχθη σύμφωνα με παριστάμενους από τον επιχειρηματικό χώρο, σε πολύ καλό κλίμα και χωρίς να εκφραστούν ιδιαίτερες διαφωνίες.
Η «σημειολογία» είναι αυτή που έχει σημασία σε μια τόσο πολυπρόσωπη συνάντηση, ανέφερε στο Euro2day.gr παριστάμενος επιχειρηματίας, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός ήταν απόλυτα ξεκάθαρος ως προς τη στρατηγική της κυβέρνησης στα θέματα της επιχειρηματικότητας.
«Είμαστε φανατικά υπέρ της επιχειρηματικότητας», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά, για να στηρίξει τη βιομηχανία και τις ελληνικές επιχειρήσεις. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γενικότερα, από την πλευρά της κυβέρνησης ζητήθηκε «σύμπνοια», αλλά και συνδρομή του επιχειρηματικού κόσμου, κυρίως σε θέματα «know how» και προτάσεων που απαιτούν ιδιαίτερη τεχνογνωσία, ενώ σημειώθηκε ότι αναγνωρίζεται πλήρως η πρωτοφανής κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα, κατόπιν μιας κρίσης που οδήγησε στην καταβαράθρωση του ΑΕΠ σε ποσοστά που αγγίζουν το 25%, ενώ επηρέασε με δυσμενή τρόπο και τη ρευστότητα.
Καυτό θέμα στην ατζέντα πέρα από τα προβλήματα φορολόγησης και αυξημένου κόστους ενέργειας που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία, ήταν και το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», επί του οποίου όμως δεν φαίνεται να υπήρξαν συγκεκριμένες αποφάσεις ή κατευθύνσεις.
Η κυβέρνηση εμφανίστηκε να αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία του όχι μόνο για την οικονομία συνολικά, αλλά και για τη διαμόρφωση του νέου επιχειρηματικού χάρτη ο οποίος θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός μοντέλου που δεν θα στηρίζεται πλέον στην κατανάλωση και στις κρατικές προμήθειες και σε έργα, αλλά στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποί της δεν φάνηκαν να είναι έτοιμοι να θέσουν με συγκεκριμένο τρόπο τις «προδιαγραφές» της λύσης, και περιορίστηκαν στο να υποσχεθούν ότι «θα είναι η καλύτερη δυνατή» κι ότι δεν θα είναι «πολιτικού» χαρακτήρα, καθώς έχουν γίνει αντιληπτές οι αιτιάσεις που έχουν εκφραστεί -και από την πλευρά του ΣΕΒ- για τον λεγόμενο «ηθικό κίνδυνο», αλλά και οι αναταράξεις που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια λύση που δεν θα λάμβανε υπ' όψιν τις πραγματικές οικονομικές παραμέτρους και τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «από την πλευρά της κυβέρνησης η ανάπτυξη της βιομηχανίας είναι σημαντικός στρατηγικός στόχος ώστε να ανεβεί από το 9% του ΑΕΠ στο 14% του ΑΕΠ». Για τα «κόκκινα» δάνεια σημείωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει ένα κείμενο εργασίας για να αντιμετωπιστεί και αυτό το θέμα.
«Η οικονομία δείχνει σημάδια ανάπτυξης που δίνουν αισιοδοξία για περισσότερες επενδύσεις. Το μήνυμα από τον ιδιωτικό τομέα είναι αισιόδοξο», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.
Σε συνομιλία με δημοσιογράφους, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών έως το τέλος του έτους κατά 1-1,5% υπό την προϋπόθεση ότι και οι επιχειρήσεις θα είναι συνεπείς και θα υπάρχει ταμειακή ισορροπία στο σύστημα.