Η Ελλάδα είναι η χώρα που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας σύμφωνα με τον δείκτη «Sovereign Risk» της BlackRock.
Ο δείκτης συγκροτείται μέσω της ανάλυσης ποσοτικών μετρήσεων σε τέσσερις βασικές κατηγορίες. Το δημοσιονομικό περιθώριο (40%), την προθυμία αποπληρωμής (30%), την εξωτερική δημοσιονομική θέση (20%) και την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα (10%).
Όπως σημειώνεται σε έκθεση που δημοσίευσε ο διεθνής οίκος τον Ιούλιο, το δεύτερο τρίμηνο του 2014 η χώρα με την υψηλότερη πιθανότητα χρεοκοπίας είναι η Ελλάδα. Αμέσως μετά ακολουθούν η Βενεζουέλα, η Αίγυπτος, η Ουκρανία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία και η Ιρλανδία.
Στον αντίποδα, η Νορβηγία κατατάσσεται στην πρώτη θέση των χωρών με το μικρότερο κίνδυνο χρεοκοπίας. Στην δεκάδα με τις πιο ασφαλείς για τους επενδυτές χώρες περιλαμβάνονται ακόμα η Σιγκαπούρη, η Ελβετία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Ταϊβάν, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία.
Σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση για το «sovereign risk» η Βραζιλία υποχώρησε τέσσερις θέσεις εξαιτίας της αύξησης στο βραχυπρόθεσμο χρέος της χώρας, ενώ η Ρωσία έπεσε τρεις θέσεις λόγω της μείωσης της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και της πτωτικής αναθεώρησης τν προοπτικών για την ανάπτυξη.
Βουτιά πραγματοποίησε η επίδοση της Αργεντινής, καθώς το ΔΝΤ μείωσε δραματικά τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τα hedge funds που έχουν αρνηθεί την αναδιάρθρωση χρέους το 2005 και το 2010.