Στις αρχές του φθινοπώρου θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να παρουσιάσει το σχέδιο εξυγίανσης υπερχρεωμένων, αλλά με βιώσιμα χαρακτηριστικά, επιχειρήσεων υποστήριξε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας. Ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο σύμβουλος του υπουργείου για την αναμόρφωση της προπτωχευτικής διαδικασίας, η εταιρεία KPMG, εισηγείται εκτός από «κούρεμα» δανείων και «κούρεμα» οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Πρόκειται για προσχέδιο τόνισε ο Ν. Δένδιας ο οποίος είπε πως δεν έχουν αποφασιστεί συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Πρόσθεσε πως «δεν είναι κατ’ ανάγκην περικοπή» του δανείου, αλλά μπορεί να είναι «παράταση, μπορεί να είναι ενίσχυση επιτοκίου, μπορεί να είναι χρήση κεφαλαίων από το νέο ΕΣΠΑ», κλπ.
Όπως υποστήριξε ο κ. Δένδιας «υπάρχει μια πάρα πολύ απλή λύση ενός κοινωνικού δαρβινισμού, ότι θα τα κλείσουμε όλα, θα τα βγάλουμε όλα στο σφυρί και θα τελειώνουμε. Αυτό δεν είναι πολιτική. Εάν περιμένουμε να αναπτυχθεί η οικονομία από νέα σχήματα που θα δημιουργηθούν στο μέλλον, μέσα από ξένες επενδύσεις που θα έρθουν, θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να απορροφήσουμε την ανεργία ή δέκα-είκοσι, δεν ξέρω και εγώ πόσα».
Κατά τον υπουργό Ανάπτυξης, «πρέπει λοιπόν να κάνουμε ένα βασικό διαχωρισμό. Από όλα τα επιχειρηματικά σχήματα, είτε μεγάλα είτε μικρά, ποια είναι βιώσιμα;. Και για αυτά που είναι βιώσιμα, αν βρεις ένα τρόπο να τα βοηθήσεις λίγο, μπορεί να δημιουργήσουν απασχόληση και να δημιουργήσουν πλούτο από την αρχή».
Ο κ. Δένδιας τόνισε πως «με σοβαρότητα, με απόλυτη προτεραιότητα και προστασία του τραπεζικού μας συστήματος - δεν πρόκειται να θέσουμε το τραπεζικό σύστημα σε κίνδυνο, αυτό είναι προφανές - θα πρέπει να δούμε πως αντιμετωπίζουμε ένα πραγματικό πρόβλημα». Ο ίδιος είπε πως η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
«Δηλαδή να έχουμε σε ομηρία ένα τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων, χωρίς καμία να εκκαθαρίζεται και από την άλλη χωρίς καμία να κρίνεται βιώσιμη για να δημιουργήσει απασχόληση και να παραμένουμε και με ένα, ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, και αυτό δεν είναι βιώσιμη λύση. Άρα πρέπει με τεράστια, με «χειρουργική» αν θέλετε προσοχή, καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά πόσο σοβαρό είναι το θέμα, να προχωρήσουμε μπροστά και να το λύσουμε».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin