Πολύ σύντομα αναμένεται ότι θα ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ η διαδικασία για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ταυτόχρονη παράταση της σύμβασης παραχώρησης του αερολιμένα.
Πρόκειται για μία ακόμη αποκρατικοποίηση στην οποία έντονη θα είναι η κινεζική παρουσία καθώς το ενδιαφέρον της ασιατικής χώρας επαναβεβαιώθηκε χθες στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μηταράκης με κινεζική αντιπροσωπεία. Μεταξύ αυτών και εκπρόσωπος της κοινοπραξίας Friedmann Pacific Asset Management Ltd και Shenzhen Airport, η οποία θέλει να εξαγοράσει πλειοψηφικό ποσοστό του ΔΑΑ αναλαμβάνοντας και τη διαχείριση.
Καμία αλλαγή χωρίς τη συναίνεση των Καναδών
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά έχει έρθει σε συμφωνία για την αποκρατικοποίηση με το καναδικό fund Public Sector Pension Investment Board (PSΡ), που κατέχει το 40% της εταιρείας διαχείρισης του αερολιμένα και ασκεί το μάνατζμεντ.
Η συναίνεση των Καναδών, οι οποίοι έγιναν «αφεντικά» στον ΔΑΑ εξαγοράζοντας το ποσοστό που κατείχε η Hochtief, είναι απαραίτητη προκειμένου να επέλθει οποιαδήποτε αλλαγή στην μετοχική σύνθεση του αεροδρομίου. Η σύμβαση, που έχουν υπογράψει οι μέτοχοι του ΔΑΑ, ορίζει ότι καμία αλλαγή στην μετοχική σύνεση δεν μπορεί να γίνει αν δεν εξασφαλιστεί το «ok» από όλους τους μετόχους.
Εξάλλου αυτό έγινε και στην περίπτωση της εξαγοράς του ποσοστού της Hochtief από τους Καναδούς. Μάλιστα τότε η πλευρά του δημοσίου είχε δεχθεί έντονη κριτική, η οποία εστιάζονταν στο ότι θα μπορούσε να έχει εκμεταλλευθεί τη συγκυρία προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγή αυτών των όρων της σύμβασης, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ευελιξία στις κινήσεις της.
Το μοντέλο αποκρατικοποίησης που έχει επιλεγεί προβλέπει την πώληση πλειοψηφικού μεριδίου από την πλευρά του Δημοσίου παράλληλα με την επέκταση της σύμβασης. Άλλωστε οι Κινέζοι εδώ και καιρό έχουν ξεκαθαρίσει ότι τους ενδιαφέρει να αποκτήσουν πλειοψηφικό πακέτο αλλά και το μάνατζμεντ της εταιρίας. Στην κινεζική κοινοπραξία, συμμετοχή θα έχει επίσης και τράπεζα της ασιατικής χώρας αλλά και ένα ακόμη επενδυτικό κεφάλαιο, χωρίς να αποκλείεται ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση του σχήματος.
Βέβαια οι Κινέζοι δεν θα «παίξουν» μόνοι τους για τον ΔΑΑ, καθώς ενδιαφέρον για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας μας αναμένεται ότι θα εκδηλωθεί και από άλλες εταιρείες. Το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον ισχυρών διεθνών εταιρειών για τα ελληνικά αεροδρόμια επιβεβαιώνεται, εξάλλου, και από ευρύτατη συμμετοχή στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων που είναι σε εξέλιξη.
Δέλεαρ τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης
Πλεονέκτημα του αεροδρομίου της Αθήνας έναντι των ανταγωνιστικών αεροδρομίων της κατηγορίας του είναι, όπως είχαν αναφέρει και οι Κινέζοι πρόσφατα, το γεγονός ότι έχει πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης ακόμη και με τις παρούσες υποδομές, χωρίς να απαιτείται η υλοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας.
Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει τη δυνατότητα, εφόσον βέβαια πραγματοποιηθούν μια σειρά από επενδύσεις, να εξυπηρετήσει ακόμη και 50 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Την προηγούμενη χρονιά οι επιβάτες ανήλθαν σε 13 εκατομμύρια, ενώ η υψηλότερη επίδοση είχε καταγραφεί το 2008 όταν η κίνηση είχε προσεγγίσει τα 16,5 εκατομμύρια επιβάτες. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν από την εταιρεία του αερολιμένα τα στοιχεία για την κίνηση το πρώτο εξάμηνο. Για το πρώτο πεντάμηνο τους έτους καταγράφεται πολύ σημαντική αύξηση μεγεθών που ξεπερνά το 15%.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin