Σε πολιτική βόμβα εκτός από δημοσιονομική απειλεί να εξελιχθεί η συμμόρφωση της κυβέρνησης στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με τις μισθολογικές περικοπές στους ενστόλους.
Η δημοσιονομική επίπτωση της πλήρους και άμεσης συμμόρφωσης με τις δικαστικές αποφάσεις προσεγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ και είναι πρακτικά αδύνατο να αντιμετωπιστεί χωρίς τη λήψη ισοδύναμων μέτρων.
Το ζήτημα που γεννάται είναι ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο και πώς θα ισορροπήσει πολιτικά η κυβέρνηση στο ενδεχόμενο να κληθεί να λάβει «νέα μέτρα» τα οποία η ίδια έχει ξορκίσει καλλιεργώντας μάλιστα προσδοκίες και για τη σταδιακή μείωση των φόρων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει καταστεί σαφές πως 800 εκατ. ευρώ δεν καλύπτονται χωρίς παρεμβάσεις μέτρων που θα θίξουν άλλες κοινωνικές ομάδες. Είναι απολύτως σαφές από την άλλη πως ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να προχωρήσει. Εξίσου σαφές όμως είναι και το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις. Το πώς θα γίνουν και τα τρία μαζί μένει να φανεί.
Το πιο εύκολο δημοσιονομικά ισοδύναμο μέτρο στην περίπτωση όπου η κυβέρνηση αναγκαζόταν να δώσει όλα τα λεφτά στους ενστόλους τώρα δεν είναι άλλο από την επέκταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία κανονικά λήγει το 2014 και η κυβέρνηση θέλει στο ιδανικό σενάριο να την καταργήσει πλήρως από το 2015 και στο εναλλακτικό να την εφαρμόσει για έναν ακόμα χρόνο, μειωμένη όμως κατά 50%.
Αυτό το ενδεχόμενο όμως είναι πολύ δύσκολο πολιτικά. Aπό τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά έχει καλλιεργηθεί η προσδοκία τουλάχιστον μείωσης της έκτακτης εισφοράς.
Ήδη, το υπουργείο οικονομικών, με μια λιτή ανακοίνωση, έσπευσε να διαψεύσει ότι υπάρχει πρόθεση για παράταση της εισφοράς. «Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι τα δημοσιεύματα περί πρόθεσης της κυβέρνησης για παράταση της έκτακτης εισφοράς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρει.
Επίσης, ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που έχει προαναγγείλει το ερχόμενο φθινόπωρο έναν χάρτη σταδιακής μείωσης των φόρων. Αν ο προϋπολογισμός πρέπει να βγάλει από το πουγκί άμεσα 800 εκατ. ευρώ, τα σχέδια πάνε περίπατο και όλοι οι φορολογούμενοι με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ θα κληθούν επί της ουσίας να πληρώσουν τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων των ενστόλων.
Επί του παρόντος, στο κυβερνητικό στρατόπεδο διατυπώνεται μεγάλος προβληματισμός για τους χειρισμούς που θα ακολουθήσουν, αποφάσεις όμως δεν έχουν ληφθεί προς καμία κατεύθυνση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις του στο ΓΛΚ με εκπροσώπους αλίευσε δείγματα προθέσεων.
Όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις εκπροσώπων των ενστόλων που ακολούθησαν, φαίνεται να χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα. Ορισμένοι κινούνται στη γραμμή «άμεσος και πλήρης σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων». Αυτό σημαίνει περίπου 550-600 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά και επιπλέον 200 εκατ. ευρώ μόνιμη ετήσια δαπάνη από την επαναφορά μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.
Άλλοι, πιο διαλλακτικοί, έλεγαν επί της ουσίας πως αν είναι να πληρώσουν άλλες κοινωνικές ομάδες τα δικά μας αναδρομικά, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μελλοντική εξόφλησή τους με δόσεις...
Το δεύτερο σενάριο κουμπώνει καλύτερα με τα δημοσιονομικά περιθώρια. Στο πρώτο, η έκτακτη εισφορά είναι πολύ πιθανό να μας μείνει για δύο χρόνια ακόμα όπως είναι σήμερα και τα σχέδια μείωσης των φόρων για όλους να μετουσιωθούν σε ευσεβείς πόθους και με τη βούλα της τρόικας.
Αποφάσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα και θα ληφθούν στο ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο.