Πολιτική κόντρα «υψηλής τάσης» για τη ΔΕΗ

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ διασταυρώνουν τα πυρά τους για το σχετικό νομοσχέδιο. Για μικρές βελτιώσεις δεσμεύεται το Μαξίμου. Αυστηρό μήνυμα από την κυβέρνηση προς συνδικαλιστές. Ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία επιδιώκει η Κουμουνδούρου.

Πολιτική κόντρα «υψηλής τάσης» για τη ΔΕΗ

Στο θέμα της πώλησης του 30% της ΔΕΗ δίνεται η υπέρτατη μάχη μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τα προαπαιτούμενα για τη διπλή δόση των 2 δισ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να κάνει το συγκεκριμένο ζήτημα σημαία στον αντιπολιτευτικό της λόγο, στοχεύοντας στον σχηματισμό μιας ευρείας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, την ίδια ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαράζουν τη δική τους στρατηγική, κινούμενοι σε τρία διαφορετικά επίπεδα: στην αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης, των συνδικαλιστών, αλλά και των ίδιων των κυβερνητικών βουλευτών που δεν δείχνουν να έχουν πειστεί πλήρως ούτε για τη ΔΕΗ ούτε και για τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

"Υπάρχει μια πλειάδα εγγυήσεων και θα προστεθούν και άλλες, ώστε όλα να προχωρήσουν κανονικά", τόνισε, σε συνομιλία του προς δημοσιογράφους ο Ε. Βενιζέλος, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλων αλλαγών, εφόσον αυτές προκύψουν κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που έρχεται αύριο στη Βουλή.

Αυτό μάλλον θα ψηφιστεί από το δεύτερο θερινό τμήμα σε είκοσι περίπου μέρες όπου οι βουλευτές - "αντάρτες" θεωρητικά είναι λιγότεροι. Σύμφωνα με διαρροές της Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε στον Αντώνη Σαμαρά το ζήτημα της καθιέρωσης ανταποδοτικού τέλους για τις περιοχές που επηρεάζονται από τη δημιουργία της "μικρής ΔΕΗ" και τη μεταφορά εσόδων στις τοπικές κοινωνίες.

Στην κυβέρνηση θέλουν να στείλουν σαφές μήνυμα και προς τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, οι οποίοι έχουν την πολιτική στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αφενός εκτιμάται πως αυτοί έχουν αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και δεν θα φτάσουν στα άκρα, αφετέρου διαμηνύεται σε όλους τους τόνους πως η χώρα δεν πρόκειται να βυθιστεί στο σκοτάδι, επιβαρύνοντας μάλιστα τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, με ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.

Στον λαϊκό ξεσηκωμό εξαιτίας του θέματος της ΔΕΗ ποντάρει αντιπολιτευτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, κατά τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος, αποτυπώθηκαν οι άξονες της "μεγάλης", όπως λένε, αντεπίθεσης, με την εξόρμηση των στελεχών αλλά και του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα σε όλη την Ελλάδα, για στήριξη των κινητοποιήσεων όπου υπάρχουν μονάδες και εργοστάσια της Επιχείρησης. Για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ώστε να δοθούν οι γενικές κατευθύνσεις, ενώ τα στελέχη του κόμματος υπόσχονται θερμό καλοκαίρι.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, τέθηκαν ένα προς ένα κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου. Στόχος της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον τα έξι πρώτα που αφορούν την εκκρεμή δόση του Μαΐου να ψηφιστούν -ίσως και σε ένα νομοσχέδιο "σκούπα"- από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής μέχρι την Παρασκευή (τελευταία μέρα λειτουργίας του συγκεκριμένου τμήματος), εν όψει του Eurogroup και της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα.

Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να συμφώνησε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να υπάρξει νέα βελτιωτική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία με ευνοϊκούς όρους και να προωθηθούν μέτρα στήριξης των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, ειδικά αυτών που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν σε προσεχείς συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών. Επίσης, στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων το οποίο αποφασίστηκε να συζητηθεί, αρχικά, μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων που θα προετοιμάσουν σχετική εισήγηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v