Η στάση των διεθνών αγορών κεφαλαίου θα καθορίσει το κατά πόσο η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτη δανειακή στήριξη από τους εταίρους της, όπως εκτιμά ο καθηγητής Πέτερ Μπόφινγκερ, μιλώντας αποκλειστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Ο διακεκριμένος Γερμανός οικονομολόγος και μέλος της Επιτροπής Σοφών, η οποία συμβουλεύει την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για οικονομικά θέματα, επισημαίνει ότι η χώρα μας έχει σταθεροποιηθεί και έχει σημειώσει αξιοθαύμαστη πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά θα απαιτηθεί ακόμα πολύς χρόνος για να βγει από την κρίση.
Χαρακτηρίζει «μη ρεαλιστικό» το στόχο για μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και τονίζει ότι οποιαδήποτε απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να στηρίζεται σε ρεαλιστικές -άρα χαμηλότερες- προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Αναφερόμενος στη μεγάλη πληγή της ανεργίας, προτείνει μείωση των ωρών εργασίας ώστε να τονωθεί η απασχόληση στα πρότυπα της Γερμανίας, όπου το μέτρο εφαρμόστηκε το 2009 και προέβλεπε ότι το κράτος αναπληρώνει ένα μεγάλο μέρος από τη συνεπακόλουθη μισθολογική μείωση.
Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της επιβολής μεγαλύτερης φορολογίας στα υψηλότερα εισοδήματα, ενώ δεν παραλείπει να καυτηριάσει την «υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή» που επιβλήθηκε στην ευρωζώνη την περίοδο 2010-2012, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να περάσουμε από το μοντέλο των προγραμμάτων διάσωσης σε αυτό των προγραμμάτων ανάκαμψης.
Ο κ. Μπόφινγκερ βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα ως ομιλητής σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Παρατηρητήριο για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ και η αντιπροσωπία στην Ελλάδα του Ιδρύματος Friedrich Ebert.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin