Χωρίς βιαστικές κινήσεις και παράλογες απαιτήσεις προς την τρόικα είναι αποφασισμένη να κινηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει πως, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, η δυνατότητα αλλαγών στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ περιορισμένη και πάνω σε αυτό το πλαίσιο χαράσσουν την περαιτέρω στρατηγική τους.
Τι λέει αυτή; Ότι κατ' αρχήν θα ψηφιστούν το σύνολο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δύο δόσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και στη συνέχεια, από το φθινόπωρο, αφού θα έχουν δώσει και τα νέα δείγματα "καλής διαγωγής" στο εξωτερικό, θα προσπαθήσουν να πετύχουν στοχευμένες αλλαγές. Και αυτό, σε αναμονή της συζήτησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και με φόντο την εκλογή για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που δεν αποκλείεται να συνεπάγεται και πρόωρες εθνικές εκλογές.
Η ψήφιση των δώδεκα προαπαιτούμενων επισφραγίστηκε και από την τετραμελή διακομματική επιτροπή που συστήθηκε από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και συνεδρίασε στις αρχές της εβδομάδας.
"Αλλαγές σε αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί η τρόικα", ήταν η κοινή διαπίστωση των Δημήτρη Σταμάτη και Σταύρου Παπασταύρου από τη ΝΔ και Χρήστου Πρωτόπαππα και Παναγιώτη Ρήγα από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα συναντιούνται ανά τακτά διαστήματα για να αξιολογούν τα διαμορφούμενα δεδομένα και να προσδιορίζουν τις επόμενες κινήσεις. "Υπάρχουν τα προαπαιτούμενα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και το πρόγραμμα. Αν είναι να υπάρχει αύριο το περιθώριο για μια διαπραγμάτευση που θα βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο, αυτό θα γίνει μόνο με τα προαπαιτούμενα του Μαΐου και του Ιουνίου", δήλωσε χθες στον Βήμα fm ο κ. Πρωτόπαπας, δίνοντας με τον πιο επίσημο τρόπο το στίγμα για τη συνέχεια.
Ξεκάθαρος όσον αφορά την ψήφιση των προαπαιτούμενων ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ECOFIN. Όπως είπε, ο λόγος για τον οποίο υπήρξε καθυστέρηση εκπλήρωσής τους ήταν οι ευρωεκλογές και διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ικανοποιηθούν οι πρώτες έξι δράσεις, ενώ τα υπόλοιπα έξι θα εκπληρωθούν πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.
Οι σημαντικές ψηφοφορίες θα γίνουν μέσω των θερινών τμημάτων της Βουλής, τα οποία, ως γνωστόν, μπορούν να "ελεγχθούν" πιο εύκολα από τις ηγεσίες των κομμάτων και να αποτραπούν έτσι δυσάρεστες εκπλήξεις από πιθανούς "αντάρτες". Κάποιοι απέδωσαν και στις συγκεκριμένες ψηφοφορίες το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής, το οποίο έγινε στις αρχές, αντί για το τέλος του Ιουνίου, όπως συνηθίζεται.
Μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση της πορείας για την έξοδο από την κρίση και, παράλληλα, ταυτόχρονα με την τήρηση των δεσμεύσεων να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος στις συζητήσεις με την τρόικα, εξέπεμψε χθες και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια σύσκεψης με κοινοβουλευτικά, κομματικά και κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, είναι διαφορετικό πράγμα η χαλάρωση της προσπάθειας που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και διαφορετικό η μετάβαση στη νέα φάση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και της επανατοποθέτησης μιας σειράς ζητημάτων.
Ένα από αυτά, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Αντώνης Σαμαράς, είναι η προσπάθεια μείωσης των φόρων, ενώ μόλις προχθές από το υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε η πληροφορία ότι η κυβέρνηση άμεσα θα θέσει στην τρόικα θέμα μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Έμφαση, εξάλλου, η κυβέρνηση θέλει να δώσει σε ζητήματα όπως η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις εφορίες και στα ασφαλιστικά Ταμεία, τα κόκκινα δάνεια και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρέος, παρόλο που στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να ξεκινήσει άμεσα, ο κ. Χαρδούβελης χθες εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός. "Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία", τόνισε, προσθέτοντας πως θα αρχίσει "όταν είναι αναγκαίο".
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πάντα στο μυαλό τους και την προεδρική εκλογή από την παρούσα Βουλή και ο τρόπος εξασφάλισης των πολυπόθητων 180 βουλευτών που απαιτούνται. Δηλώνουν αισιόδοξοι ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, όχι με υπόγειες συναλλαγές και κρυφές συμφωνίες όπως διαρρέει η αντιπολίτευση, αλλά πείθοντας τους βουλευτές ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική πραγματικά αποδίδει καρπούς. Η εξέλιξη της υπόθεσης ασφαλώς θα εξαρτηθεί και από το πρόσωπο που θα προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς ως διάδοχο του Κάρολου Παπούλια, ο οποίος πιθανόν να μην προέρχεται από το στενό κομματικό σωλήνα της παράταξής του, αλλά από το χώρο του Κέντρου, αν όχι της Κεντροαριστεράς, στο πλαίσιο της επιθυμητής διεύρυνσης.