Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνταξιοδότηση: Παράθυρο για αύξηση ορίων ηλικίας ανοίγει η ΕΕ

Ανοικτό παραμένει το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ του θεσμοθετημένου ορίου και του προσδόκιμου ζωής.

Συνταξιοδότηση: Παράθυρο για αύξηση ορίων ηλικίας ανοίγει η ΕΕ

Τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ θεσμοθετημένης και πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης έθεσε ως κεντρικό στόχο η τελευταία σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής (EPSCO) στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.

Με προεδρεύοντα τον Έλληνα υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, η σύνοδος εστίασε σε θέματα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και στην κοινωνική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την πρωινή συνεδρίαση, διεξήχθη πολιτική συζήτηση αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2014, που αποτελεί τη συνεισφορά του Συμβουλίου προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής. Εκεί, κατά την έγκριση των συστάσεων ανά χώρα, για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, προέκυψε πως απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών, η άρση των αναντιστοιχιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας και η ενίσχυση της συμβολής της εργατικής νομοθεσίας στην προσφορά περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας.

Συζητήθηκαν όμως και τα θέματα των συντάξεων, όπου τέθηκε μετ' επιτάσεως το θέμα της σύνδεσης της θεσμοθετημένης ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής. Η επιλογή αυτή θεωρείται αναγκαία για την βελτίωση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Γι' αυτό και οι ευρωπαίοι υπουργοί επανέλαβαν ότι θα πρέπει να μειώνεται το τυχόν χάσμα μεταξύ θεσμοθετημένης και πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης. Με δεδομένο δε, ότι το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης, η Έκθεση Προόδου για την πρόταση απόφασης σχετικά με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη και την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας. Αν και δεν προέκυψε συμφωνία κατά την ελληνική προεδρεία, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία κατά την Ιταλική προεδρεία, επισημαίνοντας ότι υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι υπουργοί συζήτησαν το θέμα «Διαχείριση του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία», ένα από τα βασικά ζητήματα της πρόσφατης ανακοίνωσης της Επιτροπής «Πλαίσιο για την Υγεία και Ασφάλεια».

Κατά την απογευματινή συνεδρίαση οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις επί της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ/ΟΝΕ, στη βάση εκθέσεων της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, απόλυτη προτεραιότητα αποτέλεσε η Πρόταση Οδηγίας για την Απόσπαση Εργαζομένων (Posting of Workers Directive). «Η συμφωνία που επετεύχθη είναι απόλυτα ισορροπημένη και προβλέπει ένα διαφανές και συνεκτικό πλαίσιο διατάξεων, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των αποσπασμένων εργαζομένων, την καταπολέμηση του "κοινωνικού ντάμπινγκ" και την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς» τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα, υιοθετήθηκε η Σύσταση του Συμβουλίου για ένα Πλαίσιο που να εξασφαλίζει την Ποιότητα της Πρακτικής Άσκησης καθώς και η απόφαση με την οποία αναβαθμίζεται θεσμικώς η Τριμερής Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής.

Ο κ. Βρούτσης, κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου, ευχαρίστησε τα κοινοτικά όργανα και τα Κράτη-Μέλη για την αγαστή τους συνεργασία και τη στήριξή τους στην επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας να πραγματοποιήσει πρόοδο και να ολοκληρώσει τις εργασίες της σε σημαντικούς φακέλους για την πορεία ολοκλήρωσης της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v