Αποφασισμένη να θέσει στην τρόικα το θέμα μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%-20% από τον ερχόμενο Οκτώβριο εμφανίζεται η κυβέρνηση, με ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη μάλιστα να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και μονομερούς νομοθέτησης αν το αίτημα πέσει σε «τροϊκανικό» τοίχο.
Στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων θα τεθούν επίσης η αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών (από 12 σε τουλάχιστον 48 αναφέρουν οι πληροφορίες) ενώ από κοντά ακολουθούν οι διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και βέβαια για την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων της περιόδου 2015-16 που θα λύσει τα χέρια της κυβέρνησης για να προωθήσει τα σχέδια ελαφρύνσεων. Αν παραμείνουν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων 3% και 4,5% του ΑΕΠ, τα περιθώρια στενεύουν έως εξαφανίζονται.
Η βούληση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Η έκβαση της διαπραγμάτευσης όμως δεν είναι δεδομένη. Πολύ περισσότερο που ήδη, κυβερνητικές πηγές, αφήνουν να διαφανεί ότι η αξιολόγηση του Σεπτέμβρη μπορεί να τραβήξει μήνες, ενώ δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι τα «όργανα» με την τρόικα δεν θα αρχίσουν νωρίτερα, ήδη από τον Ιούλιο αν στραβώσει ο προγραμματισμός για την εκπλήρωση των 6+6 προαπαιτούμενων.
Η διαφοροποίηση Λοβέρδου τις τελευταίες ημέρες στο θέμα της διαθεσιμότητας, οι τοποθετήσεις Γιακουμάτου για Κυριακές και λαϊκές αγορές, οι άγνωστες προς το παρόν ακριβείς προθέσεις Βορίδη στο θέμα της μείωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών (θέμα που συνιστά το βασικότερο ίσως αγκάθι στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του Ιουνίου) δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου για το προς τα πού θα πάει η βάρκα της διαπραγμάτευσης.
«Μένει να φανεί βέβαια αν η αποστασιοποίηση είναι μόνο στα λόγια. Αν δεν είναι λόγια και αποτυπωθεί στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, εκτιμώ ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει» τονίζει κυβερνητική πηγή.
Παρ’ ότι σημειώνεται σε όλους τους τόνους πως «η γραμμή της κυβέρνησης είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για τα milestones», είναι ξεκάθαρο από συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη για το ενδεχόμενο να ζορίσουν τα πράγματα. Σε αυτό το ενδεχόμενο είναι σαφές ότι οι δόσεις των 2 δισ. ευρώ μπορεί να καθυστερήσουν.
Στο επίπεδο αυτό, η χθεσινή σημαντική αποκλιμάκωση στα επιτόκια δανεισμού μέσω τρίμηνων εντόκων γραμματίων στο 1,80% έφερε χαμόγελα. «Μπορούμε να «παίξουμε» λίγο με αυτά τα επιτόκια αν τα προαπαιτούμενα μας δημιουργούν πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας» σημειώνει κυβερνητική πηγή επισημαίνοντας με νόημα πως σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών «η χθεσινή πτώση των επιτοκίων στα έντοκα, συνεπάγεται ετήσια ωφέλεια τόκων 200 εκατ. ευρώ. Η εξοικονόμηση προφανώς θα είναι μεγαλύτερη όσο συνεχίσει να πέφτει το κόστος δανεισμού».
Αξίζει να σημειωθεί πως, μόλις χθες η κυβέρνηση επί της ουσίας διέψευδε πως ενδεχόμενη έξοδος στις αγορές το καλοκαίρι συνδέεται με επίσης ενδεχόμενη καθυστέρηση στην άφιξη των δόσεων.
Πέραν των ανοιχτών θεμάτων για τις λαϊκές αγορές και τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, που συνιστούν και ουσιαστικές εστίες ενδεχόμενης πολιτικο-κοινωνικής έντασης, οι καθυστερήσεις στην κάλυψη των προαπαιτούμενων είναι γεγονός.
Ενδεικτικό είναι ότι μόλις τώρα σχεδιάζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα καταγραφούν όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει τη γενική εικόνα για τους φόρους υπέρ τρίτων που επιβάλλονται στο δημόσιο τομέα, έχει όμως ουσιαστικά κενά για το τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά. Ενδεικτικό είναι πως μόλις πρόσφατα πληροφορήθηκαν αρμόδια στελέχη του υπουργείου πως επιβάλλεται στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια – ή τουλάχιστον σε ορισμένα- οικονομική επιβάρυνση στα δίδακτρα προκειμένου να καλύπτεται μέρος της άδειας λοχείας των εκπαιδευτικών.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης.