Σε συνεχή επαφή βρίσκονται ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που αποκωδικοποιούν την προχθεσινή λαϊκή ετυμηγορία και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους για την αναστροφή του δυσμενούς κλίματος. "Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών", είπαν αμφότεροι από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα εκλογικά αποτελέσματα και αναζητούν τρόπους για να το δείξουν εμπράκτως στην κοινωνία.
Το θέμα αναμένεται να συζητήσουν και κατά τη διάρκεια της σημερινής τους πτήσης προς τις Βρυξέλλες, ενώ θα επαναλάβουν την κουβέντα τους και στην επίσημη συνάντησή τους η οποία έχει ανακοινωθεί για το απόγευμα της Πέμπτης. Πάντως η λήψη των όποιων ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης των πολιτών, γνωρίζουν καλά και οι δύο, δεν μπορεί να γίνει αυθαίρετα από την κυβέρνηση, αλλά κατόπιν συνεννόησης με την τρόικα.
Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι τα περιθώρια μείωσης της φορολογίας, αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον, είναι πολύ περιορισμένα, οπότε μία από τις σκέψεις που δείχνει να επικρατεί είναι η συζήτηση με τους δανειστές για το ενδεχόμενο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.
Από την άλλη πλευρά, ένα από τα ζητήματα που ήδη επεξεργάζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την ιδιότητα του συνταγματολόγου είναι η αλλαγή στον εκλογικό νόμο και δη η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που κερδίζει το πρώτο κόμμα (υπό την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ). Ήδη τέθηκε στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος δεσμεύθηκε να το συζητήσει εκτενώς και με τον Αντώνη Σαμαρά.
Στο τραπέζι του διαλόγου των δύο ανδρών θα βρεθεί και η προγραμματική συμφωνία. Ήδη, ο κ. Βενιζέλος από προχθές έχει προαναγγείλει την επικαιροποίησή της με φόντο τα νέα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα, προκειμένου να επιτευχθεί η διεύρυνση της πολιτικής, κοινοβουλευτικής και κοινωνικής βάσης στήριξης της προσπάθειας της κυβέρνησης.
Το επόμενο διάστημα -άγνωστο πάντως πότε ακριβώς- ο Αντώνης Σαμαράς θα προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό "ανανέωσης και αναζωογόνησης του κυβερνητικού σχήματος", σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Είναι μια σκέψη που είχε εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο περίμενε την κατάλληλη στιγμή, η οποία πλησιάζει τώρα, μετά τις εκλογές.
Στο νέο σχήμα πιθανότατα θα συμπεριληφθούν πολιτικά πρόσωπα από τον χώρο της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς και ίσως όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ. Ήδη έντονα ακούγεται το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος ολοένα και περισσότερο φλερτάρει με την επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Χρήστο Αηδόνη, ενώ στα υπ' όψιν είναι και τρία στελέχη της ΔΗΜΑΡ που ίσως σύντομα αποτελέσουν παρελθόν από το παραπαίον κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Πρόκειται για τους Γρηγόρη Ψαριανό, Σπύρο Λυκούδη και Βασίλη Οικονόμου στους οποίους φήμες αναφέρουν ότι σύντομα θα προταθεί να ανέβουν στο άρμα της συγκυβέρνησης και ταυτόχρονα να μπουν στην κυβέρνηση.
Στις όποιες κινήσεις κρίσιμες θα είναι οι αποφάσεις για το οικονομικό επιτελείο καθώς εκτιμάται ότι αυτές θα δώσουν τον τόνο της στρατηγικής που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση.
Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ ζητά να μην βρίσκονται στην κυβέρνηση γαλάζια στελέχη που τοποθετούνται ιδεολογικά στον χώρο της λαϊκής δεξιάς (π.χ. Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης), αλλά ονόματα που προσεγγίζουν τον κεντρώο χώρο, αίτημα πάντως για το οποίο ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει ακόμα σαφή θέση.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σκέφτονται να απευθύνουν προσκλητήριο συστράτευσης σε πρώην στελέχη των κομμάτων τους, σε ανεξάρτητους βουλευτές, καθώς και σε βουλευτές και στελέχη μικρότερων κομμάτων, όπως των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Ποταμιού. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα φέρονται να βρίσκονται σε στάση αναμονής, και οι εξελίξεις βρίσκονται προ των πυλών.
Ηδη μάλιστα ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε πως εντάσσεται μαζί με τον Χρήστο Αηδονή στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ όπως την αποκάλεσε), ενώ πρακτικά η κυβερνητική πλειοψηφία έχει ενισχυθεί με ένα ακόμα βουλευτή καθώς παραιτείται ο διαγραφείς από τη Ν.Δ. Νίκος Σταυρογιάννης που εκλέχθηκε δήμαρχος.