Εισηγμένες: Πόσο ευνοούνται από το ψαλίδισμα στα επιτόκια

Κέρδη για τους «μεγάλους», προϋπόθεση επιβίωσης για τους «μικρούς» της αγοράς οι αναμενόμενες μειώσεις στα επιτόκια χορηγήσεων. Προσδοκίες για βελτίωση ρευστότητας από αναχρηματοδοτήσεις μέχρι το τέλος του έτους. Τι εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Εισηγμένες: Πόσο ευνοούνται από το ψαλίδισμα στα επιτόκια

Την εκτίμησή της ότι η Motor Oil θα εξοικονομήσει γύρω στα 8 εκατ. ευρώ ετησίως από νέο ομολογιακό δάνειο που εκδίδει εξέφρασε η UBS. Ακόμη και αν οι εκτιμήσεις του ξένου οίκου αποδειχτούν υπερβολικές, το βέβαιο είναι ότι θα προκύψει αξιοσημείωτη ετήσια ωφέλεια, ιδίως όταν αυτή έρχεται σε μια πολύ δυσμενή συγκυρία για τον κλάδο των διυλιστηρίων διεθνώς.

Την αισιοδοξία τους για μείωση του επιτοκίου δανεισμού εξέφρασαν κατά τις πρόσφατες παρουσιάσεις εταιρειών του ομίλου και στελέχη της Βιοχάλκο (πέρα από την όποια νέα χρηματοδότηση αντληθεί). Με δεδομένο ότι ο δανεισμός του εισηγμένου Ομίλου υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, τότε κάθε εκατό μονάδες υποχώρηση στα επιτόκια οδηγεί σε εξοικονόμηση κόστους άνω των 10 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση!

Και αν για τους ισχυρούς ομίλους το ψαλίδισμα των επιτοκίων σημαίνει συνήθως αύξηση κερδοφορίας και μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, για πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων η δραστική μείωση του κόστους χρηματοδότησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης στην περίοδο της κρίσης...

Έτσι, το ζητούμενο είναι πότε και κατά πόσον η μείωση του χρηματοδοτικού κόστους θα περάσει στην πλειονότητα των εγχώριων επιχειρήσεων, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ραγδαίες εξελίξεις

Το θετικό πάντως είναι πως μέσα στο τελευταίο δίμηνο παρατηρούνται κάποιες τάσεις, οι οποίες αν συνεχιστούν και μέσα στους επόμενους μήνες τότε στο κλείσιμο του 2014 θα βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να έχουν κάπως καλύτερη ρευστότητα και αρκετά μειωμένο κόστος χρηματοδότησης.

Οι τελευταίες ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών εταιρειών καλύπτονται κυρίως από το εξωτερικό και αν κάποιος συνεκτιμήσει και την τρέχουσα έκδοση της Motor Oil τότε το τελευταίο δίμηνο αντλήθηκαν περίπου 2,8 δισ. ευρώ από ομολογιακά δάνεια εισηγμένων!

Τα ποσά αυτά σε μεγάλο βαθμό αφορούν αναχρηματοδοτήσεις παλαιότερων δανείων, ωστόσο ενώ το μεγαλύτερο ποσό αυτήν τη φορά προήλθε από το εξωτερικό, ο προϋπάρχων δανεισμός είχε γίνει κυρίως από ελληνικές τράπεζες.

Με άλλα λόγια, η όλη διαδικασία των ομολογιακών δανείων όχι μόνο περιορίζει το μέσο κόστος δανεισμού των εταιρειών, αλλά επιπλέον δημιουργεί και αξιοσημείωτη πηγή ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες. Και φυσικά η ρευστότητα αυτή θα αυξάνεται όσο όλο και περισσότερες ελληνικές εταιρείες απευθύνονται στις διεθνείς αγορές για ομολογιακά δάνεια.

Να μην ξεχνάμε επίσης πως στα 8,3 δισ. ευρώ ανήλθαν τα κεφάλαια που άντλησαν από την 25η Μαρτίου έως σήμερα οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες μέσω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (2,5 δισ. ευρώ η Εθνική, 2,86 δισ. η Eurobank, 1,75 δισ. η Πειραιώς και 1,2 δισ. η Alpha Bank).

Από αυτά τα 8,3 δισ. ευρώ, ένα μέρος κατευθύνθηκε ή θα κατευθυνθεί στο ελληνικό δημόσιο με στόχο την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών, ένα άλλο θα μειώσει το άνοιγμα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος στο σύστημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ενδεχομένως όλο και κάτι να περισσέψει στις τράπεζες για να αυξήσουν τη ρευστότητά τους.

Οι τράπεζες επίσης αντλούν κεφάλαια και μέσα από πωλήσεις πακέτων μετοχών που διαθέτουν (π.χ. το 10% της ΕΥΔΑΠ από την Πειραιώς, ή το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας στον Αστέρα Βουλιαγμένης). Και όλα δείχνουν πως τέτοιου είδους πωλήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον, με πρώτο πιθανό παράδειγμα την ΑΤΕ Ασφαλιστική από τον όμιλο Πειραιώς.

Πέραν αυτών, συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και στο μέτωπο της μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων, καθώς εδώ και καιρό παρατηρείται τάση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί μέσα στο 2014. Έτσι, ενώ στα μέσα του 2012 τα σχετικά επιτόκια ξεπερνούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 6%, σήμερα το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο υπολείπεται του 2,5% και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα έχει υποχωρήσει στο 1,6% - 1,9% τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Πάντως, όσο και αν η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται, παράγοντες της αγοράς αμφιβάλλουν για το κατά πόσον οι παραπάνω εξελίξεις είναι σε θέση να ενισχύσουν σημαντικά μέσα στους επόμενους μήνες τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, πέρα από τις περιπτώσεις όσων διαθέτουν απευθείας πρόσβαση στις ομολογιακές αγορές.

Ανάλογος σκεπτικισμός επικρατεί και στο ζήτημα του κόστους χρηματοδότησης, με τους περισσότερους να μην προβλέπουν μείωση πάνω από 100-120 μονάδες στις ισχυρές εταιρείες, ενώ τα μεγάλα ψαλίδια αναμένεται να πέσουν σε δύσκολες περιπτώσεις, στις οποίες όμως οι μέτοχοι -υπάρχοντες ή νέοι- θα αποφασίσουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Η επίδραση στο Χ.Α.

Η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων -εφόσον υλοποιηθεί- θα επηρεάσει αναμφίβολα και τα αποτελέσματα (άνοδος κερδών ή περιορισμός ζημιών) των εισηγμένων στο Χ.Α., ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πορεία των τιμών στο ταμπλό. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης θα συμβάλει είτε στη διάσωση εταιρειών, είτε σε σημαντικά αυξημένη κερδοφορία.

Στον παρατιθέμενο πίνακα παρουσιάζονται -ενδεικτικά και μόνο- έντεκα εταιρείες και υπολογίζεται το ετήσιο όφελός τους στην περίπτωση που το μέσο επιτόκιο δανεισμού τους υποχωρήσει είτε 100, είτε 200 μονάδες βάσης.

Ετήσια οφέλη εταιρειών από πιθανή μείωση επιτοκίων

Εταιρεία

Καθαρός

δανεισμός*

Πτώση επιτοκίου

κατά 100 μ.β.

Πτώση επιτοκίου

κατά 200 μ.β.

Autohellas

114

1,14

2,28

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ

583

5,83

11,66

Creta Farms

99

0,99

1,98

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

843

8,43

16,86

Euromedica

351

3,51

7,02

Hellas On Line

157

1,57

3,14

Μπήτρος

123

1,23

2,46

Μυτιληναίος

601

6,01

12,02

Νηρεύς

228

2,28

4,56

Σφακιανάκης

278

2,78

5,56

ΤΙΤΑΝ

538

5,38

10,76

ΣΥΝΟΛΟ

3915

39,15

78,3

Τα ποσά σε εκατομμύρια ευρώ

* Στοιχεία 31ης/12/2013

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v