Αφετηρία για μια σειρά ευχάριστων ειδήσεων που θα αλλάξουν το δυσμενές κλίμα και θα τονώσουν την ψυχολογία των πολιτών θεωρούν στην κυβέρνηση τη σημερινή μέρα. Η επισημοποίηση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ύστερα από τέσσερα χρόνια, και μάλιστα με πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών για το πενταετές ελληνικό ομόλογο, θα σημάνει και το έναυσμα για την επικοινωνιακή αντεπίθεση με φόντο τις διπλές εκλογές του Μαΐου.
Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να δώσει πανηγυρικό τόνο στη σχετική ανακοίνωση, η οποία -όχι τυχαία- γίνεται μία μόλις μέρα πριν από την άφιξη στην Αθήνα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
Για τις 10 το πρωί έχει οριστεί συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, κι ο πρωθυπουργός στη συνέχεια πιθανότατα θα προβεί σε δήλωση-διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό για την «ιστορική», όπως τη χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση, μέρα.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη, λένε, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αποδέσμευση από τα μνημόνια και μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, ζητώντας την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών. Παράλληλα, θα είναι και η καλύτερη απάντηση σε όσους αμφισβητούν τις μέχρι τώρα προσπάθειες, αλλά και για την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών του ελληνικού λαού. «Τους αφήνουμε στη μιζέρια τους και πάμε μπροστά», έλεγε χθες συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, συμπληρώνοντας ότι «δεν εφησυχάζουμε και ήδη μελετάμε τα επόμενα βήματά μας».
Χθες το απόγευμα, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που,στις δηλώσεις του εξερχόμενος του Μαξίμου, έκανε λόγο για μία πολύ θετική εξέλιξη με την οποία «επιβραβεύονται οι προσπάθειες και ο σωστός προγραμματισμός της κυβέρνησης». Δεν θέλησε πάντως να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες τις οποίες επιφυλάχθηκε να δώσει σήμερα, μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών.
Πάντως, ακόμα και τώρα, που τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκφράζονταν θετικά για την ελληνική οικονομία, στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, για μία ακόμη φορά δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά κύριο λόγο, αλλά ακολούθως και τα μικρότερα κόμματα, σε υψηλούς τόνους επιτίθενται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, την οποία εγκαλούν για «πολιτικές σκοπιμότητες».
«Η επικείμενη έξοδος στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού είναι... στημένη και ακριβή», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Γιώργος Σταθάκης, αφού, όπως λένε, «δανείζονται με 5%, αντί για το ισχύον 1,5%, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος».
Απαντώντας ο Σίμος Κεδίκογλου, έκανε λόγο για «θλίψη του ΣΥΡΙΖΑ που ολόκληρος ο κόσμος εκφράζει τον θαυμασμό του για την επιτυχία της Ελλάδας. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας για τον πόνο τους. Η μιζέρια πάντως», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «δεν αφορά την Ελλάδα».