Οι απαιτήσεις για φάρμακα, γάλα και ψωμί

Με το... καλημέρα εκφράστηκαν οι αντιρρήσεις των δανειστών για τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις. Ποια νέα μέτωπα άνοιξαν. Πού κρίνεται η διαπραγμάτευση για σημαντικούς κλάδους. Ενστάσεις για τη στήριξη της βιομηχανίας.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Οι απαιτήσεις για φάρμακα, γάλα και ψωμί

Συμφώνησαν στο ότι διαφωνούν. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από τη χθεσινή, άνω των δυόμισι ωρών, συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, βασικό αντικείμενο της οποίας ήταν οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αίφνης προέκυψε «πρόβλημα» και με τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τη στήριξη της βιομηχανίας. Το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από την τρόικα, η οποία ζήτησε να εξασφαλιστεί ότι με κανέναν τρόπο δεν θα συνιστά κρατική στήριξη για τον κλάδο.

Δεν είναι πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης, σε πολύ σοβαρότερα μάλιστα θέματα όπως αυτό των πλειστηριασμών πριν από λίγους μήνες. Ωστόσο σε αυτήν τη συγκυρία και εν όψει των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, η κυβέρνηση το τελευταίο που θέλει είναι να δει την κορύφωση αντιδράσεων από επαγγελματικές ομάδες, αλλά και από τους βουλευτές της στις παρεμβάσεις που θα κάνει στην αγορά.

Για τον λόγο άλλωστε το περασμένο Σαββατοκύριακο το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεννόηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προσπάθησε να χαράξει τη δική του γραμμή άμυνας σε μια προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

«Αντιπρόταση» για βασικές μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, όπως αυτές που αφορούν το γάλα, τα βιβλία, τα φάρμακα και το ψωμί, η οποία βρήκε τη σθεναρή αντίδραση των δανειστών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αμέσως μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει το αν θα υπάρξει νέα συνάντηση τις αμέσως επόμενες ημέρες στο Μαξίμου προκειμένου να χαραχθεί νέα γραμμή άμυνας.

Όπως σχολίαζαν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, η διαπραγμάτευση αναμένεται σκληρή καθώς τις δύο πλευρές τις χωρίζουν 30 σημαντικά θέματα, από τα 329 μέτρα που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, και άλλα 50 τα οποία πρόκειται να νομοθετηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα (logistics, υπαίθριο εμπόριο κ.ά.). Ωστόσο φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση σε συνολικά 240 ζητήματα.

Ενστάσεις προέβαλαν οι δανειστές και για τις αλλαγές στις εμπορικές μισθώσεις (προστασία τριετίας για τι νέες) και στους φόρους υπέρ τρίτων. Ζήτημα έθεσαν και για θέματα που πρόσφατα έχουν ρυθμιστεί (ΚΤΕΛ), ενώ εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση των υπηρεσιών στον τουρισμό, όπως των μεταφορών με λιμουζίνες ή μικρά λεωφορεία.

Τα καυτά μέτωπα

1. Οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και της λειτουργίας των φαρμακείων. Σημειώνεται ότι ο ΟΟΣΑ προτείνει να δοθεί η δυνατότητα να ιδρυθούν αλυσίδες φαρμακείων, να καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί και να απελευθερωθεί το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων.

2. Για τα βιβλία η πρόταση του υπουργείου είναι να διατηρηθεί η καθορισμένη μέγιστη έκπτωση του 10% στην τιμή των νέων βιβλίων μόνο για την πρώτη έκδοση. Επίσης προτείνεται η άμεση απελευθέρωση της τιμών των ξενόγλωσσων και των σχολικών βοηθημάτων. Και σε αυτήν την πρόταση υπήρχε αντίδραση από την πλευρά των δανειστών.

Οι ίδιοι φέρεται να δήλωσαν «ότι δεν είναι μια αποδεκτή προσέγγιση». Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, το ζήτημα αυτό θα επανεξεταστεί.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΟΟΣΑ για κατάργηση της καθορισμένης μέγιστης έκπτωσης 10% στην τιμή των νέων βιβλίων έχει προκαλέσει την αντίδραση όχι μόνο εκδοτών και συγγραφέων.

3. Με ιδιαίτερη επιφύλαξη αντιμετώπισαν οι δανειστές την πρόταση του υπουργείου και για το γάλα, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί καθεστώς προστασίας. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη διάρκεια ζωής του «φρέσκου» γάλακτος, η πρόταση της ελληνικής πλευράς κάνει λόγο για μερική απελευθέρωση με εισαγωγή του χαρακτηρισμού «γάλα ημέρας», κατάργηση του όρου «φρέσκο» και διεύρυνση των ημερών διάθεσης του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης με ευθύνη της βιομηχανίας.

4. Σε ό,τι αφορά το ψωμί, η τρόικα θέλει να προχωρήσουν όλες οι αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ χωρίς καμία εξαίρεση. Ειδικότερα οι δανειστές ζητούν την κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματος φούρνων και πρατηρίων να πωλούν ψωμί, δηλαδή να επιτρέπεται η πώληση άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων και σε άλλα είδη καταστημάτων. Επίσης ζητείται η κατάργηση της προνομιακής μεταχείρισης παλαιών φούρνων.

Μέχρι τώρα τα αρτοποιία, οι βιομηχανίες και τα πρατήρια που αδειοδοτήθηκαν πριν από το 2007 εξαιρούνται από διατάξεις που αφορούν τις νεότερες επιχειρήσεις. Δηλαδή, οι παλιοί φούρνοι δεν έχουν υποχρέωση να προσαρμοστούν στη νέα νομοθεσία, μέχρι να λήξει η υφιστάμενη άδειά τους. Στις προτάσεις του ΟΟΣΑ, τις οποίες ασπάζεται η τρόικα, προτείνεται και η κατάργηση εισφοράς στην τιμή του αλεύρου, υπέρ του ταμείου των αρτοποιών, αλλά και η κατάργηση περιορισμών ως προς τη σύσταση των προϊόντων άρτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v