Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα

Η πιθανότητα εκλογών με ορίζοντα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δημιουργεί μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και με τη σειρά της περιπλέκει την οικονομική κατάσταση, υποστηρίζει η HSBC. Βλέπει έξοδο στις αγορές το 2014.

HSBC: Ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα
Το πραγματικό ζήτημα για την Ελλάδα δεν είναι η έλευση της τρόικας, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις, σύμφωνα με την HSBC, η οποία επισκέφθηκε προσφάτως την Αθήνα.

Στελέχη της τράπεζας επισκέφθηκαν την Ελλάδα και σε έκθεσή τους κάνουν λόγο για πολύ ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης συνασπισμού. Σημειώνουν πως μια ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, ή και η περαιτέρω μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για πρόωρες εκλογές, επαναφέροντας τις κακές μνήμες του 2012.

Σύμφωνα με την HSBC, αν όχι αμέσως μετά τον Μάιο, οι πρόωρες εκλογές είναι εξαιρετικά πιθανό να διεξαχθούν μέσα σε έναν χρόνο, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το α' τρίμηνο του 2015. Ο οίκος θεωρεί ότι είναι απίθανο να υπάρξει η πλειοψηφία που απαιτείται από το ελληνικό σύνταγμα. Έτσι, είναι πολύ πιθανό η εκλογή του προέδρου να πρέπει να γίνει από μια νέα βουλή.

Από αυτήν την άποψη, σημειώνει ο οίκος, οι γενικές εκλογές στην Ελλάδα δεν βρίσκονται στο πολύ μακρινό μέλλον και η κυβέρνηση είναι πιθανόν να παραμείνει σε προεκλογικό ρυθμό.

Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην τύχη του μνημονίου, ακόμα και αν ολοκληρωθεί με επιτυχία ο τρέχων έλεγχος και καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Μαΐου από τη δόση της τρόικας, σημειώνει η HSBC.

Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση αρνείται τη λήψη περισσότερων μέτρων λιτότητας ή την υπογραφή και τρίτου μνημονίου, στηριζόμενη στην αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη και στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, το οποίο παρουσιάζει ως «υπερεπίτευγμα».

Επίσης η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτά αποτελούν ενδείξεις πως η Ελλάδα μπορεί να «αποφοιτήσει» από το πρόγραμμα της τρόικας και να επιστρέψει στις αγορές, παίρνοντας θάρρος από την επιτυχημένη επιστροφή της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στις αγορές, αλλά και από τη συνεχιζόμενη μείωση στα spreads της ευρωπεριφέρειας.

Παράλληλα, η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται ότι πιάνει πάτο μετά από έξι χρόνια ύφεσης, ωστόσο η πλειοψηφούσα γνώμη εκτιμά πως θα είναι μια μακρά και σταδιακή ανάκαμψη, άποψη με την οποία συμφωνεί και η HSBC.

Πλησιάζει το τέλος της ύφεσης

Σύμφωνα με την HSBC, η δραματική απώλεια στο ελληνικό ΑΕΠ πλησιάζει στο τέλος της, καθώς πολλαπλασιάζονται τα σημάδια αισιοδοξίας. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πρόσφατα εκτίμηση για ύφεση 2,6% στο ΑΕΠ του δ' τριμήνου του 2013. Αν και το ποσοστό αυτό ήταν λίγο υψηλότερο από την πρόβλεψη για ύφεση 2%, δείχνει μετριασμό των πτωτικών πιέσεων στην οικονομία, συγκριτικά με την ύφεση του 3% το γ' τρίμηνο, του 3,7% το β' τρίμηνο και του 5,5% το α' τρίμηνο, ενώ η πτώση για το σύνολο του έτους 2013 υπολογίζεται στο 3,7%.

Ομοίως, περιορίζεται και ο αποπληθωρισμός, με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή να υποχωρεί κατά 1,4% σε ετήσια βάση έναντι του 2,9% τον Νοέμβριο. Επιπλέον, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και οι δείκτες προβλέψεων δείχνουν ότι αναμένεται περαιτέρω βελτίωση. Λιγότερο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από την ανεργία, η οποία συνεχίζει να κινείται ανοδικά και έχει ήδη πιάσει το ιστορικό υψηλό του 28%.

Επιφυλακτική η τρόικα

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Πάντως, παρά τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά ότι το τελικό δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2013 θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και το 1,5 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ εκφράζει επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητά του, «δείχνοντας» την εμπροσθοβαρή φορολόγηση, την αύξηση των διαρθρωτικών κεφαλαίων από την Ε.Ε. και την υποεκτέλεση στις τρέχουσες δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης.

Η τρόικα πιθανότατα θα περιμένει την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat για την Ελλάδα γύρω στις 23 Απριλίου, ενώ θεωρεί επίσης πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και ότι οι προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων έχουν μείνει πίσω, σημειώνει η HSBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v