Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εταιρείες θα ανοίγουν σε μια μέρα

Η τιτάνια επιχείρηση αναμόρφωσης της αδειοδοτικής διαδικασίας. Ο νόμος πλαίσιο και η ανάγκη για 21 διαφορετικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα. Ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να ξεκινούν με διαδικασία «εξπρές»

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ποιες εταιρείες θα ανοίγουν σε μια μέρα

Το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων, στο σημερινό καθεστώς αδειοδότησης προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας μιας επιχείρησης, επιχειρεί να βάλει η Κυβέρνηση.

Ο στόχος ιδιαίτερα φιλόδοξος αν αναλογιστεί κανείς ότι εκτός από το νομοσχέδιο πλαίσιο, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, θα πρέπει να εκδοθούν και 21 εξουσιοδοτικές διατάξεις, είτε αυτές είναι Προεδρικά Διατάγματα ή Υπουργικές Αποφάσεις από τα 8 συναρμόδια υπουργεία.

Με το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει άρδην όχι μόνο τη φιλοσοφία, αλλά και την ουσία των αδειοδοτήσεων, αφού με μια απλή δήλωση θα μπορούν να ξεκινούν τη λειτουργία τους οι περισσότερες επιχειρήσεις και μόνο σε λίγες εξαιρέσεις θα χρειάζονται επιπλέον χαρτιά, όπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα καθορίζονται τρεις διαφορετικές βαθμίδες αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις, ανάλογα με τη φύση της δραστηριότητάς τους:

* Για την πλειονότητα των περιπτώσεων (π.χ. λογιστήριο, καταστήματα ρούχων, περίπτερο έως και εργαστήριο κεραμικής), θα αρκεί απλή δήλωση που θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία της έναρξης δραστηριότητας στη ΔΟΥ και το ΓΕΜΗ.

* Η επόμενη βαθμίδα περιλαμβάνει δραστηριότητες για τις οποίες θα απαιτείται βεβαίωση συμμόρφωσης ως τις προδιαγραφές που θα ισχύουν για τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα όπως μια απλή μεταποιητική μονάδα (π.χ. κλωστοϋφαντουργείο, συνεργειο αυτοκινήτων). Ανάλογα με την περίπτωση η βεβαίωση θα δίνεται από τον ίδιο τον επιχειρηματία, από πιστοποιημένους φορείς του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ή με χρήση εργαλείων όπως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

* Στις πιο σύνθετες περιπτώσεις, π.χ. μεγάλες βιομηχανίες όπως οι χημικές βιομηχανίες, οι τσιμεντοβιομηχανίες, τα ορυχεία, θα χρειάζεται άδεια πριν την έναρξη της δραστηριότητας. Και εδώ όμως θα περιοριστούν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Ορισμένα καταργούνται, άλλα αντικαθίστανται από υπεύθυνες δηλώσεις, ή βεβαιώσεις τρίτων όπως στην προηγούμενη βαθμίδα. Ωστόσο ακόμη κανείς δεν γνωρίζει ποιες άδειες θα παραμείνουν και ποιες θα καταργηθούν.

Αγώνας Δρόμου

Πρόκειται για μια τιτάνια επιχείρηση αναμόρφωσης όχι μόνο αυτής καθ’ αυτής της αδειοδοτικής διαδικασίας, μέσω της οποίας η χώρα επιχειρεί να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να βελτιώσει τη θέση της στους διεθνούς δείκτες ανταγωνιστικότητας, αλλά και του ίδιου του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν έχει επιδείξει τα αντανακλαστικά που χρειάζονται ώστε να υπάρξει η πολυπόθητη ανάκαμψη.

Και εξηγούμαστε. Ήδη και με βάση τα όσα είχε ανακοινώσει το αρμόδιο υπουργείο τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταγράφεται καθυστέρηση, αφού το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από χθες, θα έπρεπε να ήταν έτοιμος προς ψήφιση, μέχρι το τέλος του 2013.

Με βάση τον νέο χρονοδιάγραμμα, προβλέπει ότι ο νόμος πλαίσιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέσα στον Απρίλιο και μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή σε διάστημα 9 μηνών, θα πρέπει να εκδοθούν 21 διαφορετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα που θα προσδιορίζουν τους γενικούς και ειδικούς όρους αδειοδότησης, τις εξαιρέσεις, τα παράβολα, κ.α. από οκτώ υπουργεία, ήτοι από τα υπουργεία Ανάπτυξης, Τουρισμού, Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Υγείας και Γεωργίας. Με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναλαμβάνει να εκδώσει αρκετές επιμέρους γνωμοδοτήσεις.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Την ίδια ώρα «αγκάθι» στην προσπάθεια αποτελεί η έλλειψη συγκροτημένου χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης. Ο νόμος – πλαίσιο δεν αντιμετωπίζει τα θέματα χωροταξίας. Για το ζήτημα της χωροταξίας αναμένονται επίσης παρεμβάσεις από το αρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΚΑ.

Όσον αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση, το θέμα έχει αντιμετωπιστεί με το νόμο 4014/2011, ο οποίος κινείται στην ίδια λογική με τη συγκεκριμένη παρέμβασή. Προβλέπει π.χ. την εφαρμογή Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) για την πλειονότητα των δραστηριοτήτων που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υιοθέτηση της λογικής του outsourcing με τους πιστοποιημένους αξιολογητές περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ηλεκτρονική διαχείριση της διαδικασίας αδειοδότησης, κ.α. Ο νόμος αυτός είναι στο στάδιο της εφαρμογής με την έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών αποφάσεων.

*Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου, την δήλωση Σαμαρά και ερωτήσεις-απαντήσεις για το σχέδιο στη στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v