Αποφασισμένη να «γκρεμίσει» τα τηλεπικοινωνιακά σύνορα, δημιουργώντας μια ενιαία αγορά, απ' άκρου σ' άκρου της Ευρώπης, όπου οι χρήστες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών δεν θα πληρώνουν τα υψηλά τέλη περιαγωγής (roaming) που ισχύουν σήμερα, είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ΕΕ χαρακτηρίζει οικονομική τρέλα την υφιστάμενη κατάσταση, όπου το υψηλό κόστος των τελών περιαγωγής εμποδίζει τους ευρωπαίους που ταξιδεύουν να χρησιμοποιούν με τον τρόπο που θα ήθελαν τις φορητές συσκευές τους. Την ίδια ώρα, όμως, απώλειες μετρούν και οι εταιρείες αφού υπολογίζεται ότι η κατάργηση των τελών θα έχει ως αποτέλεσμα το άνοιγμα της αγοράς με την προσθήκη 300 εκατομμυρίων επιπλέον χρηστών. Η πρόταση της Επιτροπής είναι οι αλλαγές να προωθηθούν γρήγορα, ώστε οι χρεώσεις roaming να καταργηθούν το αργότερο ως το 2016.
Ωστόσο ήδη από τον ερχόμενο Ιούλιο πρόκειται να τεθούν σε ισχύ μέτρα που θα ευνοήσουν τους ευρωπαίους ταξιδιώτες, οι οποίοι θα έχουν πλέον την ευκαιρία να επιλέγουν οι ίδιοι, βάσει των κριτηρίων που θέτουν, το δίκτυο από το οποίο θα εξυπηρετούνται τηλεπικοινωνιακά όταν ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό ο χρήστης θα αποκτήσει την δυνατότητα να επιλέγει την εταιρεία που του προσφέρει τις καλύτερες χρεώσεις για τις κλήσεις ή τα δεδομένα που χρησιμοποιεί στο εξωτερικό. Πάντως μια τέτοια εξέλιξη ουδόλως ικανοποιεί, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, τις εταιρείες του κλάδου οι οποίες κερδίζουν μεγάλα ποσά από τα τέλη περιαγωγής.
Το 94% των ευρωπαίων περιορίζουν τη χρήση κινητού όταν ταξιδεύουν
Πρόσφατη έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 28.000 πολιτών έδειξε ότι σε συντριπτικό ποσοστό, 94%, οι Ευρωπαίοι όταν ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους περιορίζουν την χρήση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών λόγω του κόστους των τελών περιαγωγής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι λόγω αυτού οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών «χάνουν» μια αγορά περίπου 300 εκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων, ενώ η κατάσταση αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε μια σειρά άλλες επιχειρήσεις όπως πχ οι κατασκευαστές app.
Η αντιπρόεδρος της ΕΕ και αρμόδια επίτροπος κ. Νέλι Κρους δήλωσε έκπληκτη από τα στοιχεία αυτά, σημειώνοντας ότι «αποδεικνύουν ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να καταργήσουμε τα τέλη περιαγωγής. Οι καταναλωτές περιορίζουν τη χρήση του τηλεφώνου τους με ακραίο τρόπο και αυτό δεν έχει κανένα νόημα για τις εταιρείες», σημείωσε.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις το 8% των ταξιδιωτών χρησιμοποιούν το τηλέφωνο στο εξωτερικό, με τον ίδιο τρόπο όπως και στο σπίτι.
Οι αριθμοί για το κινητό Internet στο εξωτερικό είναι ακόμη πιο "καταστροφικοί" αφού η πλειονότητα των ερωτηθέντων, το 47% δήλωσε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ e - mails και τα social media σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο 1 στους 10 χρησιμοποιούν e- mails με τον ίδιο τρόπο όπως στο σπίτι και μόνο 1 στους 20 χρησιμοποιεί τα social media όπως στην έδρα του.
Περισσότερο «επιφυλακτικοί» οι συχνοί ταξιδιώτες
Τέλος, περισσότερο από το 1/4 των χρηστών δήλωσαν ότι όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ απλώς κλείνουν το κινητό τους, ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν ανεπιθύμητες χρεώσεις. Μάλιστα άξιο να υπογραμμιστεί είναι το γεγονός ότι οι συχνοί ταξιδιώτες - που αποτελούν και το πιο προσοδοφόρο τμήμα της δυνητικής αγοράς – είναι πιο πιθανό να μην κάνουν χρήση των υπηρεσιών περιαγωγής, καθώς είναι ενήμεροι για το υψηλό τους κόστος.
Πάντως από το 2008, οπότε περιαγωγής μπήκαν στο μικροσκόπιο της ΕΕ και τέθηκαν σε ισχύ οι πρώτες μειώσεις τιμών, καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 1500% στην περιαγωγή δεδομένων χρήσης σε όλη την Ευρώπη.
Στόχος της νομοθετικής πρότασης της Επιτροπής είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία αγορά στην Ευρώπη για την χρήση του τηλεφώνου ή των data, ώστε το αργότερο το 2016 οι Ευρωπαίοι να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις φορητές συσκευές τους σε εγχώριες τιμές, ενώ ταξιδεύουν ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.