Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμήκυνση δανείων στα 50 χρόνια εξετάζει η ΕΕ

Χαμηλότερα επιτόκια και χρονική επέκταση της εξόφλησης των δανείων που έλαβε η Ελλάδα σε βάθος 50ετίας εξετάζει η ΕΕ, υποστηρίζει το Bloomberg. Στο πακέτο και δάνειο 13-15 δισ. για τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Το Μάιο αρχίζουν οι συζητήσεις.

Επιμήκυνση δανείων στα 50 χρόνια εξετάζει η ΕΕ

Η επόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα μπορεί να περιλαμβάνει την παράταση της λήξης των δανείων διάσωσης έως τα 50 χρόνια (από περίπου 30 χρόνια σήμερα), αλλά και μείωση των επιτοκίων σε ορισμένα από τα προηγούμενα δάνεια κατά 50 μονάδες βάσης (τα 80 δισ. που περιλαμβάνονταν στο πρώτο πακέτο), σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ Ευρωπαίων υψηλόβαθμων.

Το σχέδιο, το οποίο θα εξεταστεί από τους νομοθέτες μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει δάνειο ύψους 13-15 δισ. ευρώ, ανέφερε άλλος αξιωματούχος.

Η Ελλάδα, η οποία έλαβε 240 δισ. ευρώ στα δύο πακέτα διάσωσης, είχε δει χαλάρωση των όρων των δανείων αυτών από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ μετά από έξι χρόνια ύφεσης, σημειώνει το Bloomberg. 

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε το χρέος, και αυτό είναι που κάναμε πριν μέσω της προσφοράς χαμηλότερων επιτοκίων ή της παράτασης της ωρίμανσης των δανείων», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο RTLZ. «Αυτού του τύπου τα μέτρα είναι πιθανά, όμως υπό τη συμφωνία ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα».

Τα νέα χρήματα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό προβληματίζουν τις αρχές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ που εργάζονται ώστε να διασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα εκτροχιαστεί. Ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπέι, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να σφίγγει το ζωνάρι ακόμα και αν «ο λαός της εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες των επώδυνων αλλά απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται».

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις προϋποθέσεις δανεισμού και να ξεκλειδώσει τα κεφάλαια από το τρέχον πρόγραμμα, αναζητεί παράλληλα τρόπους για να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τα 50 δισ. ευρώ που έχει βάλει στην άκρη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ήλπιζε ότι θα περισσέψουν κάποια κεφάλαια για άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες, αλλά αυτό πλέον δεν δείχνει εφικτό, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετο ποσό, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε, που μετέχει στις διαδικασίες.

Η Ελλάδα αμφισβητεί τις προϋποθέσεις για τα stress tests των τραπεζών της, την εξέταση που θα γίνει πριν από την επιθεώρηση της ΕΚΤ, με βάση δύο παράγοντες. Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν την υποχρέωση να διατηρούν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας tier 1 στο 9%, μέγεθος που η Αθήνα θεωρεί πολύ υψηλό. Ως εκ τούτου καθυστερεί η διαδικασία της τραπεζικής αποτίμησης, που με τη σειρά της θα καθορίσει πόσα κεφάλαια χρειάζονται οι τράπεζες.

Το πρωτογενές πλεόνασμα

Για να εξασφαλίσει πρόσθετες παραχωρήσεις, η Ελλάδα περιμένει από τη Eurostat να επιβεβαιώσει τον Απρίλιο ότι είχε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, το ισοζύγιο πριν την πληρωμή τόκων, το 2013. Αυτή είναι η βαλβίδα που θα λειτουργήσει ως πιθανή ανακούφιση από το χρέος. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι το πλεόνασμα ήταν πάνω από 1 δισ. ευρώ, περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν αναφέρει την πιθανότητα πρόσθετης μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια που εντάσσονται στο πρόγραμμα Greek Loan Facility «Αλλά αυτή η συζήτηση δεν θα γίνει τώρα», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Simon O’Connor με e-mail του χθες, προσθέτοντας ότι το θέμα παραμένει πώς θα αντεπεξέλθει η Ελλάδα στους ισχύοντες όρους. Το γραφείο του κ. Σαμαρά δεν δέχτηκε να σχολιάσει τις φήμες για πιθανό τρίτο πακέτο.

Οι αξιωματούχοι της τρόικας (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ) έχει προγραμματιστεί να επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στον μήνα, για να επαναλάβουν την έρευνα πάνω στο κατά πόσον μπορεί να λάβει η Ελλάδα την εκταμίευση νέας δόσης.

Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους, δεν υπάρχει πρόγραμμα επιστροφής της τρόικας στο άμεσο μέλλον, καθώς δεν υφίσταται προοπτική άμεσης ολοκλήρωσης της συνεχιζόμενης επιθεώρησης του ελληνικού προγράμματος.

Ο στόχος για την εκταμίευση

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θέλει να έχει ολοκληρωθεί η επιθεώρηση και να εκταμιευθεί η δόση πριν από τον Μάρτιο, σύμφωνα με σχόλια που έκανε μέσω e-mail στους δημοσιογράφους.

Το δε υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας,σχολίασε πρόσφατα ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει συζήτηση για πρόσθετη βοήθεια. «Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή καμία βιασύνη» σχολίασε ο Γερμανός υφυπουργός Steffen Kampeter. «Θα παρουσιαστούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου. Μόνο τότε θα μπορούμε να έχουμε μια καθαρή εικόνα για την πορεία της Ελλάδας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v