Τα αντανακλαστικά της τρόικας ενεργοποίησαν οι εκτιμήσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου για επιβαρύνσεις της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές στο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων.
Έτσι, πριν καλά-καλά καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ για να βγει με ασφάλεια ο λογαριασμός, οι τροϊκανοί διεμήνυσαν στο υπουργείο Οικονομικών με τηλεφωνήματα και e-mail ότι θα πρέπει να βρεθεί -μαζί με όλα τα άλλα τα οποία δεν έχουν κλείσει για το δημοσιονομικό κενό του 2014- και ένα μέτρο, ή περισσότερα, που θα αποδίδει μόνιμα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Όσο για το ενδεχόμενο να καλυφθούν οι έξτρα επιβαρύνσεις από το πλεόνασμα, αυτό μάλλον πάει... περίπατο καθώς όπως διευκρινίζεται αρμοδίως το 70% της υπέρβασης του πλεονάσματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μέτρα one off και όχι για μέτρα με μόνιμο δημοσιονομικό αποτύπωμα.
Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς δίνονται δύο διαφορετικές εκδοχές -από δύο διαφορετικές πηγές εντός της ίδιας της κυβέρνησης- για το κόστος της απόφασης.
Σύμφωνα με τη βασική εκδοχή, για την οποία μάλιστα έγιναν και δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters από κυβερνητικό αξιωματούχο, η απόφαση του ΣτΕ μεταφράζεται σε επιβαρύνσεις κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, οι οποίες αναλύονται ως εξής:
· 89,4 εκατ. ευρώ για τις αναδρομικές περικοπές του 2012
· 226 εκατ. ευρώ για το 2013
· 100 εκατ. ευρώ από την επίπτωση στις συντάξεις (το ύψος των μισθών επηρεάζει ευθέως και τις συντάξιμες αποδοχές)
· 68 εκατ. ευρώ από την επίπτωση των μισθών στις ωριμάνσεις
Την ίδια ώρα πάντως άλλη κυβερνητική πηγή αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους χαμήλωναν τον πήχη των επιβαρύνσεων στην περιοχή των 100 εκατ. ευρώ, ενώ επισήμως το υπουργείο Οικονομικών δεν λέει το παραμικρό μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ και να ποσοτικοποιηθεί η επίπτωσή της.
Όπως είναι σαφές, αν η επιβάρυνση είναι 500 εκατ. ευρώ, τότε εύλογα μπορεί να γίνει λόγος για μεγάλη ανατροπή στα δημόσια οικονομικά, στους σχεδιασμούς και στις αντοχές της κυβέρνησης έναντι των πιέσεων της τρόικας για λήψη μέτρων. Αν από την άλλη πλευρά η επιβάρυνση είναι 100 εκατ. ευρώ, είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα μέγεθος σχετικά διαχειρίσιμο.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι άνοιξε το συγκεκριμένο κεφάλαιο στη δεδομένη συγκυρία όπου καλά-καλά δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, μόνο θετικό για την κυβέρνηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Ακόμα κι αν ορισμένοι ερμήνευσαν αρχικά την απόφαση του ΣτΕ ως «βολική» για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο πρωθυπουργός είχε συμπεριλάβει τους ενστόλους -και τους χαμηλοσυνταξιούχους- στους πρώτους που θα ευεργετούνταν από το πρωτογενές πλεόνασμα, τα πράγματα πλέον παίρνουν άλλη τροπή, με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες.