Μπόνους... προεδρίας ψάχνει η Αθήνα

Να πιστοποιήσει την αλλαγή σελίδας για τη χώρα επιδιώκει η κυβέρνηση μέσα από την προεδρία. Ποιες είναι οι προτεραιότητες για οικονομία, επιχειρήσεις, τράπεζες. Οι ευρωπαϊκές ισορροπίες και η αναζήτηση «στήριξης» στα εθνικά θέματα. Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα λόγω ευρωεκλογών.

Μπόνους... προεδρίας ψάχνει η Αθήνα

Να συνδυάσει τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο της οικονομίας με το χτίσιμο ενός καλύτερου ευρωπαϊκού προφίλ είναι η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης που σήμερα κάνει και επίσημα ντεμπούτο ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο.

Πρόκειται για μια προεδρία που εκ των πραγμάτων είναι περιορισμένη χρονικά δεδομένου ότι, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Μαΐου, οι εξελίξεις θα τρέξουν μόνο τους πρώτους μήνες και αυτές θα περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα, όπως έγγραψε και το Euro2day.gr

Ωστόσο, η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει αυτό το διάστημα ώστε να διαψεύσει τις Κασσάνδρες, κυρίως γερμανικές, που αμφισβήτησαν έντονα την ικανότητά της να προχωρήσει τα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί. Αυτό κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι μπορεί να λειτουργήσει, έστω και διά της τεθλασμένης, υπέρ της Αθήνας στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τα ελληνικά ζητήματα, στα οποία άμεση προτεραιότητα είναι η λύση για το ελληνικό χρέος.

Η κυβέρνηση επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα χθες ο οποίος ερωτηθείς για το θέμα δήλωσε όπως «πάντα μία καλή προεδρία βοηθά, αλλά νομίζω είναι τα επιτεύγματά μας στον χώρο της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής κυρίως αυτά που θα βοηθήσουν στην προώθηση των θεμάτων μας στο Eurogroup».

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεξαν χθες -ως απάντηση στα γερμανικά δημοσιεύματα- να τονίσουν την αποδοχή που έχει η ελληνική προσπάθεια στις διεθνείς αγορές. Το χρηματιστήριο αναρριχήθηκε σε υψηλά 2,5 ετών, ενώ η άνοδος της τιμής του ελληνικού ομολόγου οδήγησε την -αντιστρόφως κινούμενη- απόδοση στο 7,84% ή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών.

«Σε σχέση με τη διεθνή εντύπωση για την ελληνική οικονομία, να τονίσουμε ότι σήμερα πάλι αποκλιμακώνονται τα περίφημα spreads. Δηλαδή αυτό που έχουμε πει, ότι το χρέος είναι βιώσιμο θα επιβεβαιωθεί. Και για όσους λένε ότι αυτό δεν ενδιαφέρει τον πολίτη, να ξέρετε πως στην πραγματικότητα βιωσιμότητα σημαίνει τράπεζες. Τράπεζες σημαίνει χρηματοδότηση επιχειρήσεων, χρηματοδότηση επιχειρήσεων σημαίνει δουλειά», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος χθες του Μεγάρου Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση ποντάρει σε θετικές δηλώσεις από τις Βρυξέλλες. Αυτές αναμένεται να δοθούν σήμερα μετά τις συναντήσεις που θα γίνουν. Αυτό πάντως όπως διαμηνύουν κοινοτικές πηγές δεν σημαίνει ότι υπάρχει υπαναχώρηση έναντι των απαιτήσεων που έχει η πλευρά των δανειστών από την Αθήνα. Αυτές θα ξεδιπλωθούν από βδομάδα με την έλευση της τρόικας, που θα σημάνει μια νέα προσπάθεια προσέγγισης στις συζητήσεις που διαρκούν από τον Σεπτέμβριο.

Χθες πάντως ο Μ. Μπαρόζο έσπευσε να χαιρετίσει τις ελληνικές προσπάθειες. Μιλώντας στο ΑΠΕ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. θα στεφθεί από επιτυχία. «Κύρια πρόκλησή μας είναι να υπάρξει στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και να υλοποιήσουμε τους κοινούς μας στόχους σχετικά με τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική προεδρία θα χαρακτηριστεί από το ίδιο θάρρος, ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα που τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και οι Έλληνες πολίτες επέδειξαν ως απάντηση στην κρίση».

Η τελετή έναρξης ξεκίνησε το μεσημέρι παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς και των 28 επιτρόπων. Στις 13:00 αρχισε η κοινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών θεσμών στο Ζάππειο, ενώ ακολουθεί γεύμα εργασίας. Στη συνέχεια, θα λάβει χώρα το πρώτο συμβούλιο εργασίας, όπου θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Μπαρόζο και oι επίτροποι. Εκεί, θα υπάρξει ενημέρωση από όλους τους Έλληνες υπουργούς για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς και για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Η επίσημη τελετή έναρξης θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής στις 19:30, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Στην τελετή δεν θα παραστεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι βασικές προτεραιότητες

Στους στόχους που θέτει η ελληνική προεδρία περιλαμβάνονται:

* Η ισορροπία μεταξύ πολιτικών δημοσιονομικής σταθερότητας και πολιτικών ανάπτυξης (σε εφαρμογή και των προβλέψεων της Στρατηγικής Ευρώπη 2020). Επιδίωξη είναι η εξισορρόπηση του χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης με την εφαρμογή ενός ουσιαστικά ενισχυμένου και ρεαλιστικού Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, το οποίο να μπορεί να μετατραπεί σε ένα πολυσχιδές ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων, στο πρότυπο της πολιτικής συνοχής, με επίκεντρο την απασχόληση. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα μπορεί να έχει ισχυρό ρόλο αναφορικά με τα έργα εντάσεως εργασίας (π.χ. προγράμματα για τις ΜμΕ, βασικές υποδομές, ενέργεια και κλίμα), με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Ένας συγκεκριμένος τρόπος για να τονωθεί η ευρωπαϊκή ανάπτυξη θα ήταν να αυξηθεί σημαντικά η δανειοδοτική ικανότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έτσι ώστε να χρηματοδοτήσει αυξανόμενες επενδύσεις, ιδιαίτερα στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Όπως αναφέρεται, η ενδιάμεση αξιολόγηση της Στρατηγικής Ευρώπη 2020, κατά το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 2014, αποτελεί πρόσφορο πλαίσιο και προσφέρει την ευκαιρία για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

* Η αντιμετώπιση της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ευρωζώνη. Έμφαση θα δοθεί:

(α) Στην προώθηση της τραπεζικής ένωσης (εποπτεία – εξυγίανση - εγγύηση καταθέσεων στη βάση των νέων κεφαλαιακών απαιτήσεων), η οποία αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την καλύτερη λειτουργία της ΟΝΕ και προϋπόθεση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα επιδιωχθεί η επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη θέσπιση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM).

(β) Στην οικοδόμηση των αρχών της δημοσιονομικής και οικονομικής ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, στόχος είναι να διασφαλισθεί η αποτελεσματική εφαρμογή των νέων μηχανισμών οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης, δηλ. ο δημοσιονομικός συντονισμός ώστε να ενισχυθούν οι συνέργειες μεταξύ των κρατών μελών με τρόπο που θα ευνοεί την ανάπτυξη.

* Η ελληνική προεδρία θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την παράνομη μετανάστευση, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

* Βιομηχανική Πολιτική. Το μερίδιο της Βιομηχανίας στο Ευρωπαϊκό ΑΕΠ μειώθηκε από 15,5% το 2012 σε 15,1% το 2013 έναντι του στόχου του 20% για το 2020. Η προεδρία προτίθεται να θέσει τις παρακάτω προτεραιότητες:
· Μείωση της γραφειοκρατίας και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
· Εξασθένηση των επιπτώσεων του υψηλού κόστους ενέργειας το οποίο λόγω της απουσίας μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
· Τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και την αντιμετώπιση της συνεπαγόμενης έλλειψης ρευστότητας, κυρίως των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
· Την τόνωση της επένδυσης στην καινοτομία σε συνδυασμό με την ψηφιακή ατζέντα.
· Την ανάπτυξη των δεξιοτήτων που απαιτούνται σε αναδυόμενους τομείς και αγορές.

* Θέματα που αφορούν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Ο κανονισμός για τις πληρωμές που έχει να κάνει με όρια, το πόσο μπορούν οι τράπεζες να επιβάλουν προμήθειες σε διασυνοριακές συναλλαγές. Η οδηγία MiFID, δηλαδή για τις αγορές κεφαλαίου. Ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα έρθει στο δεύτερο μέρος της προεδρίας έχει να κάνει με την έκθεση Liikanen, που αφορά τις too big to fail τράπεζες, δηλαδή το πώς θα εξασφαλίσουμε την ευστάθεια των μεγάλων ιδρυμάτων.

* Φορολογικά θέματα. Ένα σημαντικό ζήτημα έχει να κάνει με το πώς μπορεί να φορολογείται η ψηφιακή οικονομία, αλλά και με την υιοθέτηση πρότασης αναθεώρησης της οδηγίας για φορολόγηση τόκων των αποταμιεύσεων.

Αναζητείται και συμφωνία για πρόταση οδηγίας για την καθιέρωση κοινού συστήματος φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Έντεκα κράτη μέλη (η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Αυστρία) έλαβαν έγκριση από το Συμβούλιο να υιοθετήσουν έναν τέτοιο φόρο μέσω ενισχυμένης συνεργασίας. Αυτή η απόφαση έχει προσβληθεί από ορισμένες χώρες και εδώ, λόγω του υψηλού πολιτικού ενδιαφέροντος, και καθώς έχει ολοκληρωθεί η πρώτη ανάγνωση του φακέλου, η ελληνική προεδρία θα προσπαθήσει να υιοθετήσει έστω και μερική συμβιβαστική πρόταση μεταξύ των 11 κρατών μελών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v