Στην Ελλάδα υπάρχει μια εξέλιξη προς το καλύτερο σε κάποιους τομείς, ωστόσο, η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια, επισημαίνει σε συνέντευξή του προς το περιοδικό Der Spiegel o Mάριο Ντράγκι. "Η χώρα θα πρέπει να κάνει περισσότερα και επ' αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία", δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι οι δανειστές θα πρέπει να επιδείξουν μεγάλη υπομονή με την Αθήνα.
Στην εν λόγω συνέντευξη, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Ντράγκι υπερασπίζεται την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και αποκρούει την κριτική που του ασκείται στη Γερμανία. Συνολικά, λέει, είναι θετική η κατάσταση στην ευρωζώνη και παραπέμπει στην ανάκαμψη που σημειώνεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. «Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά υπάρχουν πολλές ενθαρρυντικές ενδείξεις», αναφέρει σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Σε σαφώς διαφορετικό ύφος, ο πρόεδρος της Bundesbank Γ. Βάιντμαν, αναφερόμενος στην Ελλάδα απορρίπτει ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Σε συνέντευξή του προς την Bild, επισημαίνει ότι το «κούρεμα» του χρέους δεν συνιστά λύση για τα θεμελιώδη προβλήματα της χώρας. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την δύσκολη πολιτική της λιτότητας.
«Η χώρα θα πρέπει να διορθώσει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που έχει και το οποίο έχει προκαλέσει η ίδια, θα πρέπει να γίνει παραγωγικότερη και να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της», επισημαίνει ο Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι «η βοήθεια από το εξωτερικό θα συμβάλει στο να αγοράσει χρόνο η Ελλάδα αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα».
Όσον αφορά την «ευρωκρίση», ο πρόεδρος της Bundesbank, παραδέχεται ότι «αυτή τη στιγμή, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ηρεμήσει», αλλά «η κρίση μπορεί να φουντώσει και πάλι» εάν οι Ευρωπαίοι εγκαταλείψουν την πολιτική της λιτότητας. Όπως υπογραμμίζει το ευρώ βρίσκεται σε «κέντρο αποκατάστασης». Και εκεί χρειάζεται αντοχή και ισχυρή βούληση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος υποτροπής. Υπό την έννοια αυτή, οι αγορές έχουν μεν ησυχάσει αλλά η ασφάλεια αυτή μπορεί να είναι απατηλή.
Στο μεταξύ και σύμφωνα με το αποτέλεσμα έρευνας του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της Bild, το 70% των ερωτηθέντων απορρίπτει πακέτα νέας δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα. Μόνο το 16% υποστηρίζει ενδεχόμενα νέα προγράμματα στήριξης προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Το 14% δηλώνει αναποφάσιστο.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin