Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμούνια: Ακριβότερο 43% στην Ελλάδα το φ. αέριο

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην απάντησή του, παραθέτει στοιχεία από τις τριμηνιαίες εκθέσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας για τις ευρωπαϊκές αγορές αερίου στα οποία καταγράφεται ότι στην Ελλάδα, για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, το φυσικό αέριο πουλιέται, κατά 43% ακριβότερα.

Αλμούνια: Ακριβότερο 43% στην Ελλάδα το φ. αέριο
Ο γερμανός καταναλωτής πληρώνει το φυσικό αέριο, 6,48 cEUR (σεντ του ευρώ)/kWh, ο γάλλος 6,82 cEUR/kWh και ο βούλγαρος 5,56 cEUR/kWh, ο έλληνας καταναλωτής πληρώνει 10,17 cEUR/kWh. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντησή της, σε σχετική ερώτηση του Νίκου Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, αφού ζητούσε πληροφορίες για τις έρευνες που διεξάγει η Κομισιόν για την εταιρεία Gazprom, έθετε το θέμα της αγοράς φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Ευρώπη, ζητώντας από την Κομισιόν να τον «ενημερώσει για τη μέση χονδρική και λιανική τιμή του φυσικού αερίου σε όλες της χώρες της ΕΕ και την Ελλάδα», καθώς επίσης, να εξηγήσει τους λόγους για τις «σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές φυσικού αερίου» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια, στην απάντησή του, παραθέτει στοιχεία από τις τριμηνιαίες εκθέσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας για τις ευρωπαϊκές αγορές αερίου και ενέργειας, στα οποία καταγράφεται ότι στην Ελλάδα, για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, το φυσικό αέριο πουλιέται, κατά 43% ακριβότερα, τόσο στους οικιακούς καταναλωτές, όσο και στην βιομηχανία, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Λέει συγκεκριμένα ο Επίτροπος ότι «Οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 για την ΕΕ-27 ανέρχονταν σε 4,04 cEUR/kWh (εύρος διακύμανσης: 2,64 – 7,00 cEUR/kWh) για τους βιομηχανικούς καταναλωτές (εκτός ΦΠΑ) και 7,10 cEUR/kWh (εύρος διακύμανσης: 2,74 – 12,68 cEUR/kWh) για τα νοικοκυριά . Αντίθετα, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οι τιμές για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά στην Ελλάδα ήταν κατά 5,79 cEUR/kWh και κατά 10,17 cEUR/kWh, αντίστοιχα, υψηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ».

Στην ίδια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, εμφανίζεται πίνακας με τις τιμές λιανικής του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, στον οποίο η Ελλάδα κατακτά την τρίτη θέση στις πιο υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, με 10.17 cEUR/kWh, όταν στη Βουλγαρία πωλείται με 5.56 cEUR/kWh, στη Γερμανία 6.48 cEUR/kWh και στην Πολωνία 5.76 cEUR/kWh.

Οι μόνες χώρες που παρουσιάζουν υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά από την Ελλάδα (10.17), είναι η Σουηδία (12.68) και η Δανία (10.83).

Ο Επίτροπος Αλμούνια, απαντώντας στο ερώτημα για ποιους λόγους υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ότι «Σε επίπεδο χονδρικής, μεταξύ των σημαντικών παραγόντων διαφοροποίησης περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι δυνατότητες επιλογής διαφορετικών οδών εφοδιασμού και προμηθευτών. Σε επίπεδο λιανικής, η φορολογία αποτελεί σημαντικό στοιχείο». Καταλήγοντας στην απάντησή του ο ευρωπαίος Επίτροπος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνες για την ενδεχόμενη παραβίαση κοινοτικών κανόνων από την εταιρεία Gazprom.

Τι σχολιάζει η ΔΕΠΑ

Πηγές της ΔΕΠΑ και των εταιρειών παροχής αερίου –ΕΠΑ, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Κομισιόν παρατηρούσαν ότι αυτά δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία του δευτέρου εξαμήνου αφορούν μήνες (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος) με πολύ χαμηλή κατανάλωση φυσικού αερίου από τα νοικοκυριά, καθώς δεν λειτουργούν οι κεντρικές θερμάνσεις. Έτσι η τιμή ανά κιλοβατώρα, επιβαρύνεται υπέρμετρα από το κόστος του πάγιου τέλους που επιβαρύνει τους λογαριασμούς. Το ίδιο, σύμφωνα με τις πηγές της ΔΕΠΑ, δεν ισχύει στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπου η χρήση του φυσικού αερίου είναι υψηλή τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Κατά τα άλλα στο φυσικό αέριο για θέρμανση, η τιμή στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 7,72 λεπτά η κιλοβατώρα, έναντι 6,58 λεπτών που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ-28.

Η ερώτηση του Ν. Χουντή

Θέμα: Έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Gazprom

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εταιρεία Gazprom τίθεται υπό διεξοδική έρευνα σχετικά με δραστηριότητές της στην αγορά φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα, αναφορικά με την παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού.

Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Σε τι συνίσταται η έρευνα που διεξάγει για την εταιρεία Gazprom; Ποιες είναι οι πρακτικές της εταιρείας που ενδέχεται να παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού;
2) Μπορεί να με ενημερώσει για τη μέση χονδρική και λιανική τιμή του φυσικού αερίου σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ελλάδα; Υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές φυσικού αερίου και, αν ναι, πώς τις εξηγεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Η απάντηση του Χ. Αλμούνια εξ ονόματος της Επιτροπής

Τον Σεπτέμβριο του 2012, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είχε κινήσει επίσημη διαδικασία για να διερευνηθεί μήπως η Gazprom παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό στις αγορές φυσικού αερίου της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Η Επιτροπή διερευνά κατά πόσον η Gazprom επέβαλε εδαφικούς περιορισμούς στις συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου για να υπονομεύσει την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών αγορών φυσικού αερίου. Η Επιτροπή διερευνά, επίσης, κατά πόσον η Gazprom επιβάλλει αθέμιτες τιμές στους πελάτες της. Επιπλέον, η Gazprom ενδεχομένως να παρεμπόδισε τη δημιουργία ανταγωνισμού, παρακωλύοντας τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Η ΓΔ Ενέργειας δημοσιεύει τριμηνιαίες εκθέσεις για τις ευρωπαϊκές αγορές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας , με αναλύσεις εμπειρογνωμόνων για τις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της χονδρικής και λιανικής για τις τιμές του φυσικού αερίου.

Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές τιμών μεταξύ της ΕΕ-28 σε επίπεδα χονδρικής και λιανικής. Σε επίπεδο χονδρικής, μεταξύ των σημαντικών παραγόντων διαφοροποίησης περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι δυνατότητες επιλογής διαφορετικών οδών εφοδιασμού και προμηθευτών.

Σε επίπεδο λιανικής, η φορολογία αποτελεί σημαντικό στοιχείο. Οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 για την ΕΕ-27 ανέρχονταν σε 4,04 cEUR/kWh (εύρος διακύμανσης: 2,64 – 7,00 cEUR/kWh) για τους βιομηχανικούς καταναλωτές (εκτός ΦΠΑ) και 7,10 cEUR/kWh (εύρος διακύμανσης: 2,74 – 12,68 cEUR/kWh) για τα νοικοκυριά .

Αντίθετα, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οι τιμές για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά στην Ελλάδα ήταν κατά 5,79 cEUR/kWh και κατά 10,17 cEUR/kWh, αντίστοιχα, υψηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v