Στη λύση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στρέφονται οι ελληνικές βιομηχανίες, ώστε να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, αναμένοντας ταυτόχρονα τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας, όπως και την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Από τη στιγμή που το εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα (παραγωγή, μεταφορά, ρυθμιστικό πλαίσιο) δεν μπορεί να προσφέρει στη βιομηχανία ανταγωνιστικές τιμές, δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τις εισαγωγές. Αρκεί να αρθούν κάποιες από τις υφιστάμενες στρεβλώσεις, λένε στο Euro2day.gr πηγές της βιομηχανίας.
Όπως δε τονίζουν, εάν και αυτό δεν καταστεί εφικτό, οι βιομηχανικές μονάδες που καταναλίσκουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, θα διακόψουν την παραγωγή τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση, το εμπορικό ισοζύγιο και την εθνική οικονομία γενικότερα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή τη στιγμή μια βιομηχανία μπορεί να εξασφαλίσει ποσότητες ηλεκτρικού σε μόνιμη βάση (μπάντα) με τιμές, πολύ πιο χαμηλές από αυτές της ΔΕΗ, δηλαδή στα επίπεδα των 35 και 38 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες. Ωστόσο, με βάση το ισχύον καθεστώς χρεώσεων και υποχρεώσεων του εισαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας έναντι του δικτύου και του συστήματος, η τιμή που επιτυγχάνει ο εισαγωγέας στα σύνορα, διπλασιάζεται ή υπερδιπλασιάζεται μέχρι να φτάσει στην είσοδο του εργοστασίου, οπότε τελικά η εισαγωγή καθίσταται ασύμφορη.
Η βιομηχανία θεωρεί ότι η επιβάρυνση των εισαγωγών είναι τεχνητή. Έτσι ο συλλογικός φορέας των ενεργοβόρων βιομηχανιών, έχει προγραμματίσει να θέσει το θέμα των εισαγωγών στις προτεραιότητες των αιτημάτων προς τις πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων.
Αντικειμενικός στόχος είναι να επιτευχθεί η άμεση απελευθέρωση των εισαγωγών, με ρύθμιση που θα επιτρέπει τα διμερή μακροχρόνια συμβόλαια μεταξύ καταναλωτή –εισαγωγέα και παραγωγού -εξαγωγέα. Ας σημειωθεί ότι με βάση το ισχύον καθεστώς, ο εισαγωγέας που κάνει μία σύμβαση με το εργοστάσιο του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, θα πρέπει να «πουλήσει» την ενέργεια που εισάγει στο pool (χονδρική αγορά), εισπράττοντας την τιμή που διαμορφώνεται ανά ώρα (Οριακή Τιμή). Στη συνέχεια δε να την αγοράσει από το pool, με όλες τις επιβαρύνσεις που ισχύουν (ΑΔΙ κ.λπ.). Έτσι εξανεμίζεται το όποιο όφελος της φθηνής τιμής στα σύνορα.
Οι ελπίδες σε Προεδρία και Επ. Ανταγωνισμού
Για την αποτελεσματικότητα των κινήσεων αυτών, η βιομηχανία ελπίζει πολλά στην Ελληνική Προεδρία η οποία ως γνωστόν έχει θέσει ως θέμα προτεραιότητας το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία. Όπως δε λένε στο Euro2day.gr οι άνθρωποι της βιομηχανίας, δεν είναι δυνατόν ο Έλληνας υπουργός που θα προεδρεύει να προωθεί μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στην υπόλοιπη Ευρώπη, όταν στην Ελλάδα οι τιμές είναι από τις πιο υψηλές και καθιστούν μη ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, "η ισχυρή πολιτική βούληση της Ελληνικής Προεδρίας είναι να ξεκινήσει πολιτικές συζητήσεις σε βάθος για αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα στο Συμβούλιο Μαρτίου 2014, στη βάση αναμενόμενης σχετικής έκθεσης από την Ευρ. Επιτροπή στις 22 Ιανουαρίου 2014. Η Ελλάδα θα εστιάσει ειδικότερα στις επιπτώσεις των τιμών στα νοικοκυριά, στις ΜΜΕ και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, στο ευρύτερο πλαίσιο της συνολικής ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε".
Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένει η βιομηχανία τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προς την οποία η ΡΑΕ παρέπεμψε υπόθεση κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ΔΕΗ έναντι των πελατών της βιομηχανιών, που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.
Όπως έγραψε το Euro2day.gr την περασμένη Παρασκευή, η Αρχή με απόφασή της επικύρωσε πρόστιμο ύψους 4,4 εκατομμυρίων που είχε επιβάλλει στη ΔΕΗ, παράνομη συμπεριφορά έναντι συγκεκριμένων βιομηχανιών, αρνούμενη επί της ουσίας διαπραγμάτευση, ενώ παρέπεμψε την υπόθεση και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, για εξέταση εικαζόμενης κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ.