Όσο γρηγορότερα λυθεί η αβεβαιότητα για το χρέος τόσο καλύτερα, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Α. Γκουρία από την Αθήνα.Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ στάθηκε με αφορμή και τις μελέτες που παρουσίασε ο οργανισμός στην ανάγκη να αρθούν δεκάδες στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά, από την άλλη πλευρά όμως, συμπλέοντας με την γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης, έστειλε το μήνυμα για λύση στο θέμα του χρέους, ακόμα και με «κούρεμα».
Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ σοβαρά την πιθανότητα μείωσης του χρέους. Και μάλιστα, για πρώτη φορά, ενδεχομένως θα πρέπει να είναι κούρεμα και στο ιδιωτικό και στο επίσημο κομμάτι». Όπως σημείωσε, «είναι μια πολύπλοκή συζήτηση. Εμπλέκονται θεσμοί, εμπλέκονται χώρες, εμπλέκονται χρονοδιαγράμματα, εκλογές, αλλά είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει κάποια στιγμή», κι επισήμανε ότι «όσο πιο σύντομα γίνει τόσο καλύτερα».
Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει το θέμα αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα τον Απρίλιο, ώστε να προκύψει λύση πριν από τις ευρωεκλογές, κάτι που ωστόσο προσκρούει στην πολιτική των δανειστών.
Οι αλλαγές
Ωστόσο, ταυτόχρονα υπάρχει και το θέμα της πραγματικής οικονομίας. Σε αυτό ο ΟΟΣΑ επανέρχεται με μια σειρά προτάσεις, κάποιες από τις οποίες έχει διατυπώσει και στο παρελθόν. Μεταξύ αυτών:
*Επιτάχυνση και διεύρυνση των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για τη βιώσιμη ανάκαμψη.
* Άρση μονιμότητας νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο.
* Εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων όπως έχουν σχεδιαστεί.
* Άρση της απαγόρευσης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
* Επιβολή χαμηλών διδάκτρων σε μεταπτυχιακούς φοιτητές.
* Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ιδίως στους τομείς της ενέργειας, στους σιδηροδρόμους, στα περιφερειακά αεροδρόμια, στα λιμάνια και στα ακίνητα.
* Επιτάχυνση στην ενοποίηση της διοίκησης των ασφαλιστικών ταμείων και στην εναρμόνιση των βάσεων δεδομένων των ταμείων.
* Στοχευμένα κοινωνικά επιδόματα και εισαγωγή ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin* Εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και ειδικά στα επιδόματα αναπηρίας.
* Εισαγωγή ενός εθνικού προγράμματος επιχορηγήσεων οι οποίες θα εξαρτώνται από το εισόδημα (γεύματα στα σχολεία).
* Επέκταση κατά ένα έτος του επιδόματος ανεργίας, αλλά με μείωσή του κατά την πάροδο του χρόνου.
* Εναρμόνιση εισφορών των συνταξιοδοτικών και των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι τράπεζες
Για τις τράπεζες ο ΟΟΣΑ σημειώνει πώς κίνητρα για την ταχύτερη εξάσκηση των warrants θα είναι επιθυμητά από μακροοικονομική σκοπιά, καθώς όσο νωρίτερα ανακάμψουν οι τράπεζες, τόσο καλύτερο θα είναι για τις προοπτικές της οικονομίας. Όμως, αν οι μετοχές των τραπεζών δεν ανακάμψουν και παραμείνουν στο ΤΧΣ μέχρι τα τέλη του 2017 θα πρέπει να βρεθεί μια στρατηγική εξόδου για το Ταμείο. Θα είναι καλύτερα να πουληθούν οι μετοχες συν το χρόνο καθώς οι τράπεζες θα ανακάμπτουν. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων για το κράτος έναντι του σχεδίου των warrants.
Η συλλογή φόρων
Η φοροδιαφυγή είναι απαράδεκτα υψηλή, τονίζει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, σημειώνοντας πως τα έσοδα που χάνονται ετησίως από τα αδήλωτα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών υπολογίζονται στο 1,75% του ΑΕΠ.
Ο οργανισμός υπογραμμίζει πως αν η συλλογή φόρων πλησίαζε στον μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών, τα έσοδα της ελληνικής κυβέρνησης το 2011 θα ήταν 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερα.
Η έκθεση αναγνωρίζει πως έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου, λέγοντας πως οι αρχές έχουν εντείνει τις προσπάθειες και έχουν υιοθετήσει μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το φορολογικό σύστημα έχει απλοποιηθεί και ο φόρος στην ακίνητη περιουσία θα ισχύσει και το 2014 με μεγαλύτερη βάση και χαμηλότερους συντελεστές, επισημαίνει.
Παράλληλα, αναφέρει ότι έχουν υιοθετηθεί αλλαγές για την ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων και τη συλλογή των οφειλών, την αυτονομία της φορολογικής διοίκησης και τον εκσυγχρονισμό της.
Προσθέτει ωστόσο πως δεδομένου ότι η φοροδιαφυγή συνεχίζει να είναι εκτεταμένη πρέπει να γίνουν περισσότερα. Συγκεκριμένα, προτείνει καλύτερο έλεγχο των πληροφοριών για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την περιουσία των φορολογουμένων. Αναφέρει ακόμα πως πρέπει να βελτιωθεί το δικαστικό σύστημα, να επιταχυνθεί η εκδίκαση υποθέσεων φοροδιαφυγής, καθώς και να χρησιμοποιηθούν συστήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Η χρήση του διαδικτύου θα βοηθήσει τους δικηγόρους να παρακολουθούν πιο εύκολα τις υποθέσεις, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Επιπλέον, υπογραμμίζει πως πρέπει να εγκαταλειφθούν οι ρυθμίσεις παραχώρησης φορολογικής αμνηστίας, καθώς ενθαρρύνουν ακόμα περισσότερο τη φοροδιαφυγή.
Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ βάζει στο τραπέζι και πιο προχωρημένες προτάσεις, όπως τη δημοσιοποίηση των φόρων που πληρώνει το κάθε φυσικό πρόσωπο, κάτι που όπως σημειώνει γίνεται σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.