ΟΟΣΑ: Οφελος ως €5,2 δισ. φέρνει το άνοιγμα αγορών

Αποφασισμένη να βάλει τέλος σε στρεβλώσεις που κρατούν ψηλά τις τιμές δηλώνει η κυβέρνηση. Οδηγός η έκθεση ΟΟΣΑ. Κλάδοι όπως γάλα, ένδυση, απορρυπαντικά, βιβλία, τουρισμός περιλαμβάνονται στο «πακέτο». Δείτε όλη τη μελέτη.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΟΟΣΑ: Οφελος ως €5,2 δισ. φέρνει το άνοιγμα αγορών

Την ανάγκη εκ βάθρων αλλαγής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σε τέσσερις βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας (τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά και λιανικό εμπόριο) προτείνει στην 325 σελίδων έκθεση του ΟΟΣΑ, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Angel Gurria.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, το μεσημέρι της Τετάρτης, το οικονομικό όφελος από την υιοθέτηση των 66 προτάσεων από τις συνολικά 329 συστάσεις θα αγγίξει τα 5,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που προτείνονται είναι η αλλαγή του χρονικού ορίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος, η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σε άλλα σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων και η δυνατότητα λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Επίσης παρεμβάσεις προτείνονται στους τομείς του άρτου, της αγοράς του τσιμέντου, στις μαρίνες, τα ξενοδοχεία αλλά και στον χώρο της κρουαζιέρας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης "είμαστε αποφασισμένοι να υιοθετήσουμε το 80% των προτάσεων διότι θεωρούμε πως θα έχει θετικό αποτέλεσμα στην αγορά και στους καταναλωτές".

Επίσης τόνισε με έμφαση "θα το πράξουμε με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος όχι επειδή το λέει ο ΟΟΣΑ αλλά επειδή το επιβάλλει η συνείδησή μας". Απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr ο υπουργός σημείωσε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξουν οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου οι προτάσεις του ΟΟΣΑ να υλοποιηθούν.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του οργανισμού επισήμανε ότι «η ελληνική οικονομία είναι σε φάση ανάρρωσης. Τέτοια εποχή του χρόνου θα έχει καταφέρει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης που θα συνεχιστεί».

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι αξιοθαύμαστη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και ότι τα αποτελέσματα είναι αποδεκτά απ’ όλους. "Τώρα πρέπει να βάλουμε τον σπόρο για να δρέψετε αργότερα τους καρπούς". Είπε ακόμα με έμφαση πως "υπάρχει ζωή μετά το χρέος". Αναφερόμενος στους επενδυτές ανέφερε πως "ξέρανε ότι έχετε καλά πανεπιστήμια και ταλέντα, τώρα θα ξέρουν ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες να επενδύσουν. Ανταγωνιστικοί μισθοί, σταθερό πλαίσιο". Επιπλέον εκτίμησε ότι κάποιες επιχειρήσεις που είχαν φύγει από την Ελλάδα σκέφτονται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν.

Η υπερβολική προστασία έχει κυριαρχήσει σε μια σειρά κλάδους της οικονομίας, βλάπτοντας τον καταναλωτή και οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές, υποστήριξε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Αναλυτικότερα στάθηκε σε τομείς όπως:

• Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα: στην Ελλάδα είναι ακριβότερο έως 34% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο λόγω των μεθόδων παστερίωσης.

• Το ψωμί δεν πωλείται με το ζύγι, τουλάχιστον σε ορισμένα είδη. Οι καταναλωτές δεν μπορούν να συγκρίνουν εύκολα τιμές.

• Στα απορρυπαντικά, οι τιμές επιβαρύνονται από τη γραφειοκρατία γιατί πρέπει προηγηθεί μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

• Στα καινούρια βιβλία δεν επιτρέπονται ελεύθερα εκπτώσεις και μάλιστα δεν επιτρέπεται έκπτωση μεγαλύτερη από το 10% της τιμής.

• Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπληρώματα και βιταμίνες πωλούνται σχεδόν αποκλειστικά από τα φαρμακεία και οι τιμές δεν είναι απελευθερωμένες. Όταν επιτρέψαμε την πώληση του βρεφικού γάλακτος και στα σούπερ μάρκετ η τιμή έπεσε 20-25%.

• Στο τσιμέντο οι απαιτούμενες από τον νόμο ακριβές υποδομές, ανεβάζουν την τιμή. Για παράδειγμα, τα σιλό πρέπει να έχουν χωρητικότητα τουλάχιστον 500 τόνων

• Στο εμπόριο ρούχων και παπουτσιών υπάρχουν περιορισμοί όπως η απαγόρευση εκπτώσεων σε καταστήματα Stock outlet και η απαγόρευση διαφημίσεων προσφορών.

• Νέες ξενοδοχειακές μονάδες συχνά δεν μπορούν να δημιουργηθούν λόγω περιορισμών από χωροταξικές διατάξεις.

Στις προτάσεις του ΟΟΣΑ ζητείται μεταξύ άλλων

* Να αναιρεθούν οι ξεπερασμένες και απαρχαιωμένες νομοθεσίες για τους τέσσερις κλάδους που αναλύονται, ειδικά στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

* Να καταργηθούν όλα τα εμπόδια στην έναρξη επιχείρησης που έχουν εντοπιστεί. Μεταξύ αυτών: Οι αυστηρές απαιτήσεις για αδειοδοτήσεις στον τομέα ασφάλτου. Οι μίνιμουμ προϋποθέσεις στην αποθήκευση ή οι μίνιμουμ κεφαλαιακές προϋποθέσεις για τους κλάδους οικοδομικών υλικών. Ποικίλα εμπόδια στις επενδύσεις στον τουρισμό, όπως γεωγραφικές απαγορεύσεις ή μίνιμουμ προϋποθέσεις ποιότητας. Περιοριστικές διατάξεις για τις δραστηριότητες επί τουριστικών ακτών. Περιοριστικές διατάξεις για τα γραφεία ταξιδιωτικών πρακτόρων. Περιορισμοί στο εμπόριο ποικιλιών ελαιόλαδου κ.ά.

* Να καταργηθεί η απαίτηση να δοθεί έγκριση για τις τιμές ή να υποβληθούν στοιχεία στις αρχές και στους εμπορικούς και βιομηχανικούς συνδέσμους όσον αφορά όλες τις τουριστικές δραστηριότητες.

* Να καταργηθούν όλοι οι δασμοί και φόροι υπέρ τρίτων. Μεταξύ αυτών το αγγελιόσημο (σ.σ. για το οποίο αναφέρεται ότι υπάρχει μόνο στη Φλόριντα και στην Αυστρία, αλλά κι εκεί είναι μόλις 5%).

*Να απελευθερωθεί πλήρως το άνοιγμα τον καταστημάτων τις Κυριακές, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών άνω των 250 τ.μ., των εμπορικών κέντρων και των πρατηρίων.

*Θα πρέπει να καταργηθεί η ημερομηνία λήξης πέντε ημερών στο γάλα. Η ημερομηνία λήξης του προϊόντος θα πρέπει να καθορίζεται από τον παραγωγό, αναλόγως με τη μέθοδο παστερίωσης και τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στη χάρτινη συσκευασία γάλακτος θα πρέπει να αναγράφονται εμφανώς η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης.

*Να απελευθερωθούν οι τιμές των over the counter φαρμάκων και των συμπληρωμάτων διατροφής, όπως οι βιταμίνες. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με την πλήρη απελευθέρωση της αλυσίδας διανομής.

*Οι έμποροι θα πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα για τις εκπτώσεις και τις προσφορές στα καταστήματά τους και να καθορίζουν τις περιόδους εποχικών εκπτώσεων.

*Οι ρυθμίσεις για τα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να χαλαρώσουν, αίροντας τους περιορισμούς για πλήρες δρομολόγιο όσον αφορά τα πλοία που αναχωρούν από ελληνικό λιμάνι, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο επιβάτης να επιβιβάζεται σε οποιοδήποτε λιμάνι και να αποβιβάζεται σε άλλο.

Για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα πλεονεκτήματα εν τέλει θα ευνοήσουν τους Έλληνες καταναλωτές είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστούν τα μέτρα στο σύνολό τους. Μια μερική άρση των περιορισμών θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

 

*Το πλήρες κείμενο της έκθεσης του ΟΟΣΑ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v