«Η κρουαζιέρα ήταν πάντα από τους σοβαρότερους παράγοντες για την ανάπτυξη και την οικονομία των τοπικών κοινωνιών και εν γένει των κρατών που αναπτύσσουν τον τομέα αυτό» υποστηρίζει η Ενωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας.
Όπως επισημαίνει «σχετικά με τον τομέα των ναυπηγήσεων και κυρίως των μετασκευών, έχει επέλθει μαρασμός από το γεγονός ότι, Ελληνικά κρουαζιερόπλοια δεν υπάρχουν πλέον και οι ναυπηγικές βάσεις δεν έχουν αντικείμενο.
Αναφερόμενοι στο παρελθόν και συγκεκριμένα τις δεκαετίες του 60, 70, 80 και μέρος του 90, υπήρξε πραγματικά μια μακρά περίοδος που ο τομέας της κρουαζιέρας με Ελληνική πλοιοκτησία και αξιοζήλευτα πλοία, ύστερα από ευρείας εκτάσεως μετασκευές στη Χώρα μας και την επάνδρωση των με Έλληνες ναυτικούς, να βρίσκεται στην πρώτη θέση, κατακτώντας προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το όφελος ήταν τεράστιο στην απασχόληση, το συνάλλαγμα και εν γένει στην Ελληνική οικονομία. Εύλογα κάποιος θα ρωτήσει τι συνέβη και φτάσαμε στα σημερινά επίπεδα απαξίωσης.
Κατά τη γνώμη μας η απάντηση βρίσκετε στα εξής σημεία:
• Στην έλλειψη οικονομικής στήριξης του κλάδου.
• Στη μη ύπαρξη κινήτρων που έχουν σχέση με τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Νομοθεσίας, ώστε να εξασφαλίζονται όροι και προϋποθέσεις ανταγωνισμού των Ελληνικών πλοίων με τα υπό ξένη σημαία. Με αυτά τα δεδομένα, οι κάποτε ισχυροί παίχτες δεν προθυμοποιούνται σήμερα για ανάπτυξη επιχειρήσεων λειτουργίας και εκμετάλλευσης κρουαζιεροπλοίων.
Η σημερινή κατάσταση ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των πλοίων εν γένει είναι σχεδόν αδύνατον να ανατραπεί, γιατί οι συνθήκες οδήγησαν τα ενδιαφέροντα να συγκεντρωθούν σε επιχειρήσεις με μεγάλη επιχειρηματική επιφάνεια, που εκδηλώνονται με τον γιγαντισμό των κρουαζιεροπλοίων, εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες ευκολίες από πιστωτικούς – τραπεζικούς ομίλους, συνδράμοντας προς τούτο και του παράγοντα που έχει σχέση με τη ναυτιλιακή πολιτική – το ισχύον καθεστώς – του κράτους της σημαίας που φέρουν τα πλοία.
Αναφορικά με τον τομέα των υποδομών, δυστυχώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις που δεν βοηθούν στην εξυπηρέτηση των κρουαζιεροπλοίων και των δι’ αυτών διακινούμενων επιβατών – τουριστών.
Τα σημεία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε σήμερα, προκειμένου να διατηρήσουμε την κίνηση, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, επιδιώκοντας και την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, συνοψίζονται:
• Στην ιστορία και τον πολιτισμού μας.
• Στην πολυνησιακή Χώρα με πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμών – θαυμάσιες παραλίες και μοναδικού κάλλους τοπία.
• Στο ήπιο κλίμα της Χώρας.
• Στον παράγοντα κόμβο της ανατολικής κυρίως λεκάνης της Μεσογείου.
Βέβαια, για να εκμεταλλευτούμε όλα τα ανωτέρω και να αναπτύξουμε περαιτέρω την τουριστική κίνηση πρέπει να υπάρξει πολιτική που θα στοχεύει:
- Στη βελτίωση των λιμενικών υποδομών σε όλα τα λιμάνια κρουαζιέρας, ανάλογα με το μέγεθος και τη δυνατότητα υποδοχής (κρηπιδώματα – ναύδετα – επιβατηγούς σταθμούς κλπ).
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin- Στη βελτίωση υποδομών και εκτός λιμενικής ζώνης όπως:
• Των αεροδρομίων.
• Τα οδικά δίκτυα προς τα κέντρα των πόλεων και τα αξιοθέατα της περιοχής.
- Την πληροφόρηση – Σήμανση σε επίκαιρα σημεία.
- Την άσκηση Τιμολογιακής Πολιτικής σε ανταγωνιστικά επίπεδα.
- Την προβολή της κρουαζιέρας και των Ελληνικών προορισμών, με τα ενδιαφέροντα του κάθε τόπου, σε διάφορα forum που διοργανώνονται κυρίως στο εξωτερικό για τον τουρισμό και την τουριστική ναυτιλία.
Είναι άκρως αναγκαίο, αν θέλουμε να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε περισσότερο την τουριστική κίνηση από πλευράς κρουαζιέρας, να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν όλα τα προαναφερόμενα και φυσικά τότε θα φανούν τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και γενικότερα για την οικονομία της Χώρας, προερχόμενα από τον κλάδο της τουριστικής ναυτιλίας και ιδιαίτερα της κρουαζιέρας.
Όλοι οι φορείς στον τομέα αυτό και ιδιαίτερα οι κυβερνητικοί, θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με τα θέματα της τουριστικής ναυτιλίας ασκώντας, πάνω απ’ όλα, μία σταθερή πολιτική από πλευράς θεμάτων ναυτιλίας – οικονομίας και τουρισμού, που θα παρέχει εγγυήσεις στον επιχειρηματία, προκειμένου να του κινήσει το ενδιαφέρον να πραγματοποιήσει επενδύσεις, ώστε αυτός ο κλάδος να μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα».