Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αέριο: Πρεσάρισμα τρόικας για αλλαγές στις ΕΠΑ

Αλλαγές στο μοντέλο ενέργειας που θα διευκολύνει την επιλογή προμηθευτή ζητά η τρόικα. Πώς «οχυρώνεται» το ΥΠΕΚΑ. Ποιες διαβεβαιώσεις ζήτησε από τον Σαμαρά ο επικεφαλής της ENI. Η ΔΕΠΑ και οι αλλαγές στην αγορά αερίου.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Αέριο: Πρεσάρισμα τρόικας για αλλαγές στις ΕΠΑ

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους μένουν ΥΠΕΚΑ και τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, αναφορικά με τα θέματα της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο, δηλαδή των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ).

Η μία πλευρά πιέζει για αλλαγή του μοντέλου με κατάργηση παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος λιανικής πώλησης σε έναν προμηθευτή, όπως αυτό λειτουργεί σήμερα, ενώ το υπουργείο οχυρώνεται στην ειδική άδεια (απόφαση εξαίρεσης) που έχει λάβει για το συγκεκριμένο μοντέλο από τις κοινοτικές αρχές.

Την εξέλιξη παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή, αλλά και ανησυχία οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι εταιρείες που έχουν επενδύσει στις τρεις λειτουργούσες Εταιρείες Παροχής (ΕΠΑ), και οι οποίες είναι η Shell και η ιταλική ΕΝΙ.

Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, ο επικεφαλής της τελευταίας Paolo Scaroni, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έθεσε μετ΄επιτάσεως το θέμα. Αυτό που ζήτησε σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι διαβεβαιώσεις ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα σεβαστεί τις συμβάσεις που υπέγραψε με τις ξένες εταιρείες πριν από περίπου 15 χρόνια για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος προμήθειας φυσικού αερίου για μία περίοδο 30 χρόνων. 

Ο κ. Scaroni από όσο γνωρίζουμε έλαβε τις σχετικές διαβεβαιώσεις. Ωστόσο με την αγορά λιανικής στο φυσικό αέριο, το βασικό πρόβλημα συνεχίζει να παραμένει η αδυναμία των καταναλωτών, οικιακών και επαγγελματικών-βιομηχανικών, να επιλέγουν τον προμηθευτή τους ώστε να μην είναι δεσμευμένοι με ένα και μοναδικό προμηθευτή. Η αδυναμία επιλογής, αποτελεί το κύριο επιχείρημα και τις ενστάσεις της τρόικας.

Από όσα μαθαίνουμε, περίπτωση αλλαγής του καθεστώτος για τις τρεις λειτουργούσες εταιρείες παροχής αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία δεν τίθεται, καθώς κάτι τέτοιο θα έθιγε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλόμενου. Εάν μάλιστα δεν καμφθούν οι αντιρρήσεις των τεχνοκρατικών στελεχών της τρόικας, τότε το θέμα θα τεθεί σε υψηλότερο επίπεδο.

Η θέση των Ιταλών για τη ΔΕΠΑ

Πάντως η συνάντηση Scaroni με τον Πρωθυπουργό έδωσε την αφορμή στον πρώτο να εκφράσει σκέψεις για το πώς βλέπει η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Ιταλός επικεφαλής της ΕΝΙ, παρουσίασε μία σειρά δεδομένα για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με αυτά, ο ρόλος των προμηθευτών χονδρικής μειώνεται συνεχώς, καθώς οι καταναλωτές και κυρίως οι μεγαλύτεροι, όλο και πιο εύκολα αποκτούν απευθείας πρόσβαση σε ποσότητες φυσικού αερίου, με απευθείας συμβάσεις με παραγωγούς για προμήθεια μέσω αγωγών, ή μέσω τερματικών LNG. Επιπλέον στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά, με αύξηση των προσφερόμενων ποσοτήτων LNG προερχόμενου από συμβατικά ή μη κοιτάσματα. Παράλληλα, η σημαντική διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο και η μεγάλη πτώση στις τιμές του άνθρακα, έχουν οδηγήσει σε μειωμένη ζήτηση φυσικού αερίου.

Αντίστοιχος προβληματισμός επικρατεί και στο ΥΠΕΚΑ. Όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr πηγές του υπουργείου, ο σχεδιασμός της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να λαμβάνει υπ΄όψιν τις νεώτερες εξελίξεις αυτές, με τις όποιες αβεβαιότητες προκαλούνται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v