Πιέσεις σε όλα τα μέτωπα από την τρόικα

«Ανεβάζουν στροφές» οι δανειστές πιέζοντας σε ασφαλιστικό και αμυντικές βιομηχανίες. Πλειστηριασμοί, επαγγελματικές μισθώσεις και κόκκινα δάνεια έρχονται στο προσκήνιο. «Μπάχαλο» με το φόρο ακινήτων. Ολική ανατροπή ζητούν βουλευτές. Αρνείται ο Στουρνάρας.

Πιέσεις σε όλα τα μέτωπα από την τρόικα

Η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή «όχι σε νέα μέτρα», όμως η τρόικα σε κάθε επίσκεψή της στα υπουργεία ανοίγει διαρκώς νέα θέματα. Μετά τις απαιτήσεις της για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό με μείωση εργοδοτικών εισφορών και επανεξέταση των φόρων και των εισφορών υπέρ τρίτων, τα νέα μέτωπα που ανοίγουν αφορούν πλειστηριασμούς και ενοίκια. Όλα αυτά ενώ ο φόρος ακινήτων εξελίσσεται σε καυτή πατάτα για την κυβέρνηση, μετά το μπαράζ αιτημάτων για αλλαγές, ακόμα και δομικού χαρακτήρα, που ζητούν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Οι εξελίξεις τρέχουν ενώ ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος διαμηνύουν ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα και ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό. Στήνουν παράλληλα... άμυνες για τις αμυντικές βιομηχανίες επιμένοντας στη λύση της εκκαθάρισης εν λειτουργία και σε μια επιχείρηση που θα διατηρήσει τον εξαγωγικό της χαρακτήρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μετά το χθεσινό ραντεβού στο Μαξίμου σημείωσε ότι «βούληση της κυβέρνησης είναι να τελειώσουν όσο πιο σύντομα γίνεται οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει ηρεμία, ώστε να ξαναβρεί η χώρα τον ρυθμό της σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο».

Γρίφος ο φόρος ακινήτων

Την ίδια στιγμή, όμως, ο φόρος στα ακίνητα μετατρέπεται σε κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι πληθαίνουν οι ενστάσεις από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Χθες τη σκυτάλη πήραν αυτοί του ΠΑΣΟΚ. Μετά το ραντεβού με τον Γιάννη Στουρνάρα διαμήνυσαν ότι δεν ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις που έλαβαν.

«Δεν μας ικανοποίησαν οι απαντήσεις του υπουργού. Ζητήσαμε ελάφρυνση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και δικαιότερη κατανομή των βαρών», λένε βουλευτές που μετείχαν στη σύσκεψη.

Ζητούν ολική ανατροπή στο νομοσχέδιο, καθώς επιδιώκουν έναν φόρο που δεν θα επιβάλλεται στο επιμέρους ακίνητο, αλλά στη συνολική περιουσία του φορολογούμενου (ένα είδος διευρυμένου ΦΑΠ) με πολλά κλιμάκια και αφορολόγητο όριο.

Σημείωναν μάλιστα ότι δεδομένης της διαφορετικής προσέγγισης στο θέμα οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε ανώτερο επίπεδο, από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες ζητούν πίστωση χρόνου προκειμένου το μέτρο να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιο, αλλά δεν αμφισβητούν τον δημοσιονομικό στόχο των 2,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών μέχρι στιγμής απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και η τρόικα πιέζει.

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν ταχθεί υπέρ της παράτασης (με ορισμένες βελτιώσεις) του ειδικού τέλους ακινήτων το οποίο θα πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ προκειμένου να εξασφαλιστούν τα έσοδα ώστε να υπάρξει χρόνος νέου γύρου συζητήσεων με το οικονομικό επιτελείο. Στην περίπτωση που συμφωνήσουν οι δύο πλευρές σε αυτό, τότε δεν αποκλείεται να παραταθεί το χαράτσι.

Οι μισθώσεις και οι πλειστηριασμοί

Εν τω μεταξύ, με ανοικτό ακόμη το μέτωπο των επαγγελματικών μισθώσεων, προσέρχεται σήμερα στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης η τρόικα. Βέβαια, το καυτό θέμα της σημερινής ατζέντας δεν είναι άλλο από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Η ελληνική πλευρά, σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, θα υποστηρίξει την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Κάτι που έχει δηλώσει επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι δεν θα αλλάξει ο νόμος Κατσέλη, ούτε ο πρόσφατος νόμος 4161 για τους ενήμερους δανειολήπτες μέσω των οποίων προστατεύονται οι δανειολήπτες που έχουν χαμηλά ή ανύπαρκτα εισοδήματα.

Υπό αυτό το πρίσμα προσέρχεται σήμερα στη διαπραγμάτευση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία δεν επιθυμεί να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την τρόικα, ούτε να προκαλέσει νέα ενδοκυβερνητική κρίση όπως είχε συμβεί το περασμένο καλοκαίρι.

Εν τω μεταξύ στα χέρια των δανειστών βρίσκεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου το σχέδιο του υπουργείου για τους δανειολήπτες και τη ρύθμιση των υποχρεώσεών τους. Απάντηση, όμως, δεν έχει δοθεί ακόμα.

Πρόκειται για ένα κείμενο αρχών με το οποίο καθορίζονται δύο βασικοί όροι, οι «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης», αλλά και ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης», προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποιοι και πόσα θα μπορούν να πληρώνουν στο πλαίσιο της ρύθμισης.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι το πλέγμα αυτών των δράσεων, οι οποίες δεν θα είναι υποχρεωτικές για κανένα από τα μέρη (τράπεζες, δανειολήπτες), θα αποτελέσουν ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας για μια νέα συμφωνία αναχρηματοδότησης.

Οι μισθώσεις

Εκτός από τα παραπάνω, οι επαγγελματικές μισθώσεις εξακολουθούν να είναι αγκάθι στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι έχει τεθεί υπόψη της τρόικας πρόταση η οποία προβλέπει τη διατήρηση του χρόνου μίσθωσης στις παλιές συμβάσεις έως τη λήξη τους και τριετή περίοδο συμβολαίων για τις νέες, η τρόικα παρ' όλα αυτά επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση.

Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει επίσης τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν στη βελτίωση του ανταγωνισμού, στην πτώση των τιμών και στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Το πακέτο ανταγωνισμός - τιμές έχει αναλάβει να το λύσει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, έργο για το οποίο η Ελλάδα έχει πληρώσει περί το 1 εκατ. ευρώ.

Στη μελέτη του οργανισμού αξιολογείται ο ανταγωνισμός σε τέσσερις τομείς, οικοδομικά υλικά, λιανεμπόριο, βιομηχανική παραγωγή και τουρισμός, και καταγράφονται 300 εμπόδια τα οποία δημιουργούν προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού. Στη λίστα εμποδίων περιλαμβάνονται υπουργικές αποφάσεις, νόμοι, προεδρικά διατάγματα κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v