«Μπεστ σέλερ» το... καρπούζι!

Πώς μπορεί ο τουρισμός να γίνει εργαλείο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Πρωτότυπη έρευνα στην Κρήτη καταγράφει τις συνήθειες των τουριστών και τι επιλέγουν για πρωινό. Ποια προϊόντα έρχονται πρώτα στη ζήτηση.

  • του Παύλου Υψηλάντη
«Μπεστ σέλερ» το... καρπούζι!

Σε βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα ο αγροτικός τομέας της χώρας αν συνδεθεί στενά με τον ελληνικό τουρισμό, όπως προκύπτει από έρευνα για την κατανάλωση προϊόντων πρωινού στα ξενοδοχειακά καταλύματα που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Χερσονήσου Κρήτης.

Τα στοιχεία αποτελούν μέρος έρευνας μεγάλης κλίμακας που έχει στόχο να διερευνήσει τον ρόλο του τουρισμού στην παραγωγική δομή και οικονομία του Δήμου Χερσονήσου και χρησιμοποιεί ως εργαλείο την επεξεργασία στατιστικών στοιχείων με βάση την προσέγγιση των Περιφερειακών Δορυφόρων Λογαριασμών
Τουρισμού.

Η έρευνα διενεργείται από το Εργαστήριο Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού (ΕΡΕΔΟΛΟΤ) του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών με επιστημονικό υπεύθυνο τον ομότιμο καθηγητή Γεράσιμο Ζαχαράτο. Κατέγραψε την ημερήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση προϊόντων που προσφέρονται από τα ξενοδοχεία στο πρωινό και εκτίμησε, μεταξύ άλλων, τη ζήτηση που προκύπτει για μια σειρά αγροτικά προϊόντα στην περιοχή του Δήμου Χερσονήσου αλλά και στο σύνολο της Περιφέρειας Κρήτης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, μάλιστα, προσφέρουν τη δυνατότητα εκτιμήσεων και για το σύνολο της χώρας, καθώς η Κρήτη αποτελεί την καλοκαιρινή μητρόπολη του ελληνικού τουρισμού. Με την περιοχή του Δήμου Χερσονήσου να προσελκύει (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) το 35% των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιούνται στην Κρήτη, ενώ συγκεντρώνει το 30% του ξενοδοχειακού δυναμικού του νησιού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η συνολική ημερήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται στα 816 γρ., ποσότητα που αντιστοιχεί σε ετήσια κατανάλωση από το σύνολο των τουριστών που ξεπερνά τους 5.000 τόνους σε προϊόντα πρωϊνού όσον αφορά τον Δήμο Χερσόνησου, ενώ εκτιμάται ότι το αντίστοιχο μέγεθος σε επίπεδο περιφέρειας αγγίζει τους 15.000 τόνους.

Το εν δυνάμει συνολικό όφελος για την τοπική οικονομία από την παραγωγή και διάθεση προϊόντων πρωινού στα ξενοδοχεία της Χερσονήσου εκτιμάται σε 6,5-11,5 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο όφελος σε επίπεδο περιφέρειας υπολογίζεται στα 18,5-33 εκατ. ευρώ.

Πρώτα, σε κατανάλωση σε ό,τι αφορά τις ομάδες προϊόντων που συνθέτουν το πρωινό των ξενοδοχείων, είναι τα φρέσκα φρούτα με ημερήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση 209γρ., το γάλα (92 γρ.) και τα φρέσκα λαχανικά (81 γρ.). Ακολουθούν είδη αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής, τα αλλαντικά, το γιαούρτι, τα τυριά, τα φρούτα κονσέρβας και οι συμπυκνωμένοι χυμοί.

Αδιαμφισβήτητος σταρ του πρωινού στα ελληνικά ξενοδοχεία και εν δυνάμει πρεσβευτής του ελληνικού τουρισμού αναδεικνύεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το... καρπούζι με ημερήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση που φθάνει τα 83 γρ. ενώ ακολουθούν το γάλα εβαπορέ (54 γρ.), τα πορτοκάλια (47 γρ.) και οι ντομάτες (45 γρ.).

Οι 10 ομάδες προϊόντων πρωινού με τη μεγαλύτερη κατανάλωση

 

 

Μ.Μ.

Δείκτες Κατά Κεφαλήν Ημερήσιας Κατανάλωσης

ανά ΠΡΩΙΝΟ

Συνολική εκτιμώμενη ΕΤΗΣΙΑ κατανάλωση επί του πρωινού

 %*

 Δήμος Χερσ/σου

Περιφέρεια Κρήτης

1

ΦΡΟΥΤΑ ΦΡΕΣΚΑ

Κιλά

0,209

1.308.394

3.825.278

25,6%

2

ΓΑΛΑ

Λίτρα

0,092

577.146

1.687.368

11,3%

3

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΦΡΕΣΚΑ

Κιλά

0,081

509.379

1.489.244

10,0%

4

ΨΩΜΙ -ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ - ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ

Κιλά

0,068

427.625

1.250.223

8,4%

5

ΣΦΟΛΙΑΤΟΕΙΔΗ - ΠΙΤΕΣ-ΒΟΥΤΗΜΑΤΑ - ΚΕΪΚ - ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ

Κιλά

0,052

323.979

947.198

6,3%

6

ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

Κιλά

0,043

270.158

789.846

5,3%

7

ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Κιλά/ Λίτρα

0,040

249.198

728.567

4,9%

8

ΤΥΡΙΑ

Κιλά

0,034

216.408

632.700

4,2%

9

ΦΡΟΥΤΑ ΚΟΝΣΕΡΒΑΣ

Κιλά

0,029

185.013

540.911

3,6%

10

ΧΥΜΟΙ

ΣΥΜΠΥ/ΜΕΝΟΙ

Κιλά/ Λίτρα

0,025

153.930

450.037

3,0%

 

 

 

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Το % υποδηλώνει τη συμμετοχή του προϊόντος στο σύνολο των προϊόντων που καταναλώνονται στο πρωινό.

 

 

 

 

 

Τα 10 προϊόντα πρωινού με τη μεγαλύτερη κατανάλωση

 

 

Μ.Μ.

Δείκτες Κατά Κεφαλήν Ημερήσιας Κατανάλωσης

ανά ΠΡΩΙΝΟ

Συνολική εκτιμώμενη ΕΤΗΣΙΑ κατανάλωση επί του πρωινού

 %*

 Δήμος Χερσ/σου

Περιφέρεια Κρήτης

1

ΚΑΡΠΟΥΖI

Κιλά

0,083

517.831

1.513.953

10,1%

2

ΓΑΛΑ ΕΒΑΠΟΡΕ

Λίτρα

0,054

340.224

994.693

6,6%

3

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ     

(βρώσιμα & χυμού)

Κιλά

0,047

292.336

854.686

5,7%

4

ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Κιλά

0,045

281.216

822.175

5,5%

5

ΓΙΑΟΥΡΤΙ  (ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ / ΕΔΕΣΜΑ / ΠΡΟΒΕΙΟ)

Κιλά/ Λίτρα

0,040

249.177

728.506

4,9%

6

ΓΑΛΑ ΦΡΕΣΚΟ

Λίτρα

0,025

154.574

451.918

3,0%

7

ΠΕΠΟΝΙΑ

Κιλά

0,020

123.665

361.554

2,4%

8

ΜΠΕΪΚΟΝ

Κιλά

0,015

94.900

277.454

1,9%

9

ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΦΡΕΣΚΑ

Κιλά

0,015

93.147

272.329

1,8%

10

ΚΡΟΥΑΣΑΝ

Κιλά

0,015

91.874

268.606

1,8%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v