Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι απαντά η τρόικα στην «εξέγερση» των Αθηνών

Απορία δηλώνουν οι δανειστές για τους υψηλούς τόνους στην Ελλάδα. Τα προαπαιτούμενα και η στάση αναμονής για το χρέος. Πώς αποτιμούν στην ΕΕ την στρατηγική της Αθήνας. Αντιπαράθεση με ορίζοντα τις... ευρωεκλογές.

Τι απαντά η τρόικα στην «εξέγερση» των Αθηνών

Σε Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Βερολίνο επικρατεί μια παράξενη ηρεμία σε σχέση με την πολιτική «ένταση» και πόλωση που δημιουργείται στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Δημιουργεί βεβαίως και ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όμως, όπως μας ανέφεραν διαφορετικές πηγές, επί της ουσίας δεν αλλάζουν πολλά δεδομένα, ούτε στα συμφωνηθέντα, ούτε στη διαπραγμάτευση.

1. Η άφιξη του επικεφαλής του EuroWorking Group, Τομάς Βίζερ στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα είχε περισσότερο να κάνει με την προετοιμασία του μηχανισμού του EWG για την Ελληνική προεδρία. Ο κ. Βίζερ θεωρεί ότι το ελληνικό υπουργείο οικονομικών δεν έχει επαρκή αριθμό υπαλλήλων για να υποστηρίξει τις ανάγκες της προεδρίας και θα προτιμούσε η ομάδα του Παναγιώτη Τσακλόγλου να μεγαλώσει, έστω και προσωρινά.

Επιπλέον, ο ίδιος φαίνεται πως έλαβε την διαβεβαίωση ότι ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να πάει σε πρόωρες εκλογές, παρά τα όσα διαρρέει το περιβάλλον του, αλλά ούτε και να αθετήσει τα συμφωνηθέντα.

2. Στα ανώτατα κλιμάκια της τρόικας απορούν για μια σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με τις ελληνικές εξαγγελίες. Όπως μας μετέφερε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν, η ελληνική πλευρά γνώριζε από το καλοκαίρι και είχε δώσει τη προφορική δέσμευση ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014. Ο λόγος που στην αξιολόγηση του καλοκαιριού το θέμα δεν αναδείχθηκε είχε να κάνει με το ήπιο κλίμα που καλλιεργείτο λόγω των γερμανικών εκλογών, αλλά και με το αίτημα της χώρας μας να δοθεί πολιτικός χρόνος για να βρεθούν οι λύσεις και τα εν λόγω μέτρα. Συνεπώς τώρα η τρόικα θεωρεί ότι η όποια επικοινωνιακή οπισθοχώρηση, στην πραγματικότητα δεν αλλάζει το πλαίσιο, αφού η προφορική δέσμευση δόθηκε από τον Ιούλιο. 

3. Στο θέμα ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι σειρά των εταίρων, οι δανειστές απαντούν ότι η χώρα μας έχει σειρά εκκρεμοτήτων ακόμα: Τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση, την αποσαφήνιση των μέτρων για το 2014 και 2015-16 και βεβαίως το κύριο συστατικό: Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι θα πετύχει και θα διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα βασισμένο σε μόνιμα μέτρα και όχι εφάπαξ (one off) παρεμβάσεις. Η τρόικα δεν έχει ακόμα πειστεί. Γι' αυτό και ήδη στην κυβέρνηση συζητούνται διορθωτικές κινήσεις στο ασφαλιστικό, που όπως διαρρέεται θα είναι «στοχευμένες» και όχι οριζόντιες.

4. Για να διαπιστωθεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει πρώτα να κλείσει ταμιακά ο προϋπολογισμός του 2013. Αποτελέσματα θα έχουμε Μάρτιο-Απρίλιο του 2014 με συνέπεια οποιαδήποτε συζήτηση για νέα βοήθεια αναφορικά με το χρέος ή τη χρηματοδότηση να είναι μέχρι τότε άκαιρη. Επιπλέον, το γεγονός ότι η Γερμανία δεν αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση πριν τον Δεκέμβριο, μεταθέτει όλες τις αποφάσεις για τη χώρα μας ακόμα πιο πίσω.

Όπως είχε αποκαλύψει πρώτα το Euro2day.gr η Καγκελαρία θεωρεί ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα μπορεί να ληφθούν προς το τέλος του 2014, ενώ θεωρεί ότι το σενάριο για επιστροφή στις αγορές είναι αισιόδοξο.

5. Οσο για το θέμα της εκστρατείας του πρωθυπουργού που διαρρέεται από πλευράς Μαξίμου, αρκετοί αξιωματούχοι υπενθυμίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διακινείται αυτό το σχέδιο. Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, ο κ. Σαμαράς έχει το δικαίωμα να διατυπώσει τις απόψεις του στην 5λεπτη ομιλία, αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο. Σε κάθε περίπτωση πάντως Σαμαράς και Βενιζέλος συναντούνται σήμερα προκειμένου να εξετάσουν τα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί να επιμένει η κυβέρνηση να διακινεί τα ίδια σενάρια πόλωσης και κόκκινων γραμμών, την στιγμή που, σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες, ανεπισήμως ενημερώνει τα αρμόδια κέντρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση για πρόωρες κάλπες.

Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως δεν αναμένεται να λάβει την επόμενη δόση πριν τον Ιανουάριο οπότε και είναι οι επόμενες λήξεις ομολόγων. Επίσης γνωρίζει ότι εάν δεν λυθεί το φλέγον θέμα του χρηματοδοτικού κενού του 2014, το ΔΝΤ δεν θα συνεδριάσει για να πάρει αποφάσεις για τη χώρα μας προκειμένου να αποφύγει το «ατύχημα» της διακοπής της χρηματοδότησης, το οποίο απορρέει από το γεγονός ότι η χώρα θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει για τους επόμενους 12 μήνες χρηματοδότηση προκειμένου το Ταμείο να εγκρίνει οποιαδήποτε εκταμίευση.

Ισως εδώ να βρίσκεται και το ζουμί της υπόθεσης. Το χρηματοδοτικό κενό πρέπει να τεθεί άμεσα στο τραπέζι και να λυθεί από πλευράς Ευρωζώνης. Το Μαξίμου ίσως να πιστεύει ότι μαζί με αυτό μπορούν να τεθούν και τα άλλα φλέγοντα θέματα που έχουν να κάνουν με τα μέτρα του 2014 και εκεί να «πατήσει» πάνω στη πολιτική κατάσταση της ευρωζώνης.

Πόσες φορές όμως έχουμε ακούσει το ίδιο επιχείρημα και πόσες φορές έπιασε τόπο;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v