Ε. Σμιντ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Μέκκα της τεχνολογίας

Τη θέση ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει η Μέκκα της υψηλής τεχνολογίας διατύπωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google. Προϋπόθεση η αλλαγή στη φορολογία αλλά και το ευρύτερο επενδυτικό περιβάλλον. Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος θα φέρει επενδύσεις.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ε. Σμιντ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Μέκκα της τεχνολογίας

Την εκτίμηση ότι οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν το όχημα για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση διατύπωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google Έρικ Σμιντ κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα "Η Τεχνολογία ως έναυσμα για την ανάπτυξη".

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η Μέκκα της υψηλής τεχνολογίας σημείωσε ο κ. Σμιντ τονίζοντας ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να γίνει κάτι τέτοιο καθώς η χώρα μας διαθέτει μεγάλο αριθμό επιστημόνων με πολύ υψηλή κατάρτιση, οι περισσότεροι εκ των οποίων όμως σήμερα είναι είτε άνεργοι, γιατί δεν υπάρχουν επιχειρήσεις να τους απασχολήσουν, είτε χαμηλά αμειβόμενοι.

«Πού είναι το καλύτερο μέρος να δημιουργήσεις ένα high-tech innovation hub; Εδώ! Έχετε πανεπιστήμια. Έχετε ανθρώπους που μπορούν να το υποστηρίξουν», σημείωσε ο πρόεδρος της αμερικάνικης εταιρείας, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες μετάβασης σε μια νέα οικονομία χτισμένη πάνω στην τεχνολογία.

Το στέλεχος της Google δεν παρέλειψε όμως να σημειώσει με έμφαση ότι πρέπει να αρθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αποτελούν τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα. Επίσης απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να σβήσει γραφειοκρατικό εμπόδιο για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας ότι όποιος θέλει να επενδύσει θα μπορεί να το κάνει γρήγορα και σε ασφαλές περιβάλλον.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει χαμηλή φορολόγηση και να δοθούν κίνητρα σε νέες επιχειρηματικές ιδέες, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να μην τιμωρείται η επιχειρηματική αποτυχία, αφού σήμερα αν κάποιος αποτύχει κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση χρειάζεται να δώσει ιδιαίτερη σημασία στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας. «Αν δεν γίνει αυτό, τα προβλήματα θα είναι βαθύτερα» τόνισε ο κ. Σμιντ υποστηρίζοντας παράλληλα ότι σήμερα παγκοσμίως νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται μόνο από καινοτόμες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας.

Μικρές, γρήγορα αναπτυσσόμενες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας είναι το επιχειρηματικό μοντέλο του μέλλοντος. Ωστόσο, σημείωσε πως «πρέπει να βρείτε τρόπο να ανοίγουν εταιρείες σε μία μέρα, να τραβήξετε κόσμο και ταλέντα, να προσελκύσετε κεφάλαια από το εξωτερικό».

Ο κ. Σμιντ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι αυτή που θα φέρει τους επενδυτές.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google αναφερόμενος στο μέλλον τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία που θα έχουν οι έξυπνοι υπολογιστές υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «δεν πρέπει να μας φοβίζουν τα smart computers γιατί όσο δουλεύουμε με αυτά γινόμαστε πιο έξυπνοι». Ο κ. Σμιντ είπε επίσης ότι θα πρέπει να αυξηθεί η χρήση του δικτύου από τις ελληνικές επιχειρήσεις, που σήμερα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο ίδιος, τέλος, αναφερόμενος στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα το χαρακτήρισε στατικό, κατά το πρότυπο των συστημάτων των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, υποστηρίζοντας τη θέση ότι ένα πιο ευέλικτο μοντέλο εκπαίδευσης, το οποίο θα στηρίζεται στη χρήση της υψηλής τεχνολογίας, μπορεί να καλύψει καλύτερα τις ανάγκες κάθε εκπαιδευόμενου.

Ο κ. Σμιντ συναντήθηκε σήμερα με τον Αντώνη Σαμαρά, εν όψει και της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα. Δεν έγιναν δηλώσεις, αλλά στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα περιθώρια ανάληψης δράσεων ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει με ταχύτερα βήματα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v