Η σύλληψη του ηγέτη της Χρυσής Αυγής δημιουργεί συνειρμούς για την άνοδο του ναζισμού στην Γερμανία τη δεκαετία του 1930, γράφει ο Ben Macintyre στους Times.
Μολονότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό, το ποσοστό της Χρυσής Αυγής δεν συγκρίνεται με την εκπληκτική άνοδο των Εθνικοσοσιαλιστών το 1932 και ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν είναι ο Χίτλερ, οι ομοιότητες με την δημοκρατία της Βαϊμάρης γίνονται πιο ολοένα και πιο ανησυχητικές, εκτιμά ο αρθρογράφος.
Σύμφωνα με τον ίδιο πολλοί από τους παράγοντες που οδήγησαν στην κατάρρευση της δημοκρατίας της Βαϊμάρης διαφαίνονται και στη σημερινή Ελλάδα:
Μαζική ανεργία, πολιτική παράλυση, διαρκώς αυξανόμενη φτώχεια, κοινωνικές αναταραχές, άνοδο της εγκληματικότητας και ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, συνυπάρχουν μαζί με ένα αίσθημα εθνικής ταπείνωσης.
Τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους αντιμετωπίζονται από πολλούς Έλληνες με τον ίδιο τρόπο που οι Γερμανοί αντιμετώπισαν την Συνθήκη των Βερσαλλιών. Ως ένα βάρβαρο εξευτελισμό από τους διεθνείς δανειστές.
Ο αρθρογράφος των Times τονίζει ότι η κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου και η αύξηση της πολιτικής βίας, έχουν δώσει ώθηση στον εξτρεμισμό.
"Όπως και στην Γερμανία της Βαϊμάρης, η ρατσιστική δεξιά στην Ελλάδα ενισχύθηκε από το χάος με εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα" υπογραμμίζει.
Το 1928 οι Ναζί ήταν μια μικρή περιφερειακή πολιτική ομάδα με ποσοστό μόλις 2,7%. Το 2009 η Χρυσή Αυγή έμοιαζε ακόμα πιο αμελητέα δύναμη, με την στήριξη της να περιορίζεται στο 0,2%.
Στις εκλογές της τελευταίας χρονιάς, συγκέντρωσε περίπου μισό εκατομμύριο ψήφους, κερδίζοντας 18 θέσεις στο κοινοβούλιο.
Η επιτυχία αυτή μπορεί να μην συγκρίνεται με το 37% που έλαβε ο Χίτλερ το 1932, αλλά σίγουρα είναι μια θλιβερή υπενθύμιση για την ταχύτητα με την οποία η οικονομική παράλυση μπορεί να δηλητηριάσει την πολιτική ζωή, επισημαίνει ο B. Macintyre.
Επιπλέον, η ανεργία στη Γερμανία βρισκόταν στο 30% όταν ανέβηκε ο Χίτλερ στην εξουσία και στην Ελλάδα πλησιάζει ανησυχητικά στο επίπεδο αυτό, με την ανεργία των νέων να ξεπερνά το 50%.
Το άρθρο των Times επισημαίνει και έναν άλλο παραλληλισμό με την δημοκρατία της Βαϊμάρης, την στήριξη των αστυνομικών δυνάμεων στην άκρα δεξιά.
Συγκεκριμένα επικαλείται έρευνες σύμφωνα με τις οποίες περίπου το 50% των Ελλήνων αστυνομικών υποστηρίζει την Χρυσή Αυγή και την ανακοίνωση εφέδρων του ελληνικού στρατού που ζητούσαν προσωρινή κυβέρνηση υπό τον έλεγχο του στρατού.
Την ίδια ώρα, ο Β. Macintyre υποστηρίζει πως αν η δίωξη του Νίκου Μιχαλολιάκου προχωρήσει με επιτυχία, θα προστατεύσει την ελληνική δημοκρατία. Αν ωστόσο αποτύχει, θα την βάλει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η δίκη του Χίτλερ το 1924 είχε σαν στόχο να καταστρέψει το ναζισμό, αλλά τελικά είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, δίνοντας μεγαλύτερη δημοσιότητα στο κόμμα του και μια ιδανική πλατφόρμα για προπαγάνδα. Ο Χίτλερ βγήκε από τη φυλακή μετά από εννιά μήνες, έχοντας γράψει το «Ο Αγών Μου” (Mein Kampf).
"Ο Μιχαλολιάκος δεν θα καθίσει άπραγος στην φυλακή. Αν η ιστορία αποτελεί χρήσιμο οδηγό, θα γράψει έναν απολογισμό του Αγώνα Toυ" προειδοποιεί.